U bent hier: Home > FAQ > Cannabis tinctuur: Hoe maak je zelf cannabistinctuur en cannabisolie ?

Cannabis tinctuur: Hoe maak je zelf cannabistinctuur en cannabisolie ?

Manfred Fankhauser

Oude formules voor het maken van cannabis als medicijn verwijzen naar de volgende procedure (als je geen speciale apothekersuitrusting hebt):
Cannabistinctuur: neem ongeveer 3 tot 5 delen alcohol (bijv. cognac of ethylalcohol van de apotheek, 40-70 %) en 1 deel cannabisbladeren / bloemen (bijv. 25 gram marihuana en 100 ml alcohol). Bewaar het op een donkere en koele plaats voor een 10-tal dagen. Schud het zo nu en dan. Filter het door een zeef. Bewaar de tinctuur op een donkere en koele plaats (bijv. in je koelkast), zodat de werkzaamheid optimaal blijft gedurende enkele weken of maanden.
Cannabisolie: neem een beetje gedroogde cannabis, maak het heel fijn en voeg wat keukenolie toe (bijv. olijfolie), net genoeg om de cannabis volledig te bedekken met de olie. Bewaar het op een koele en donkere plaats voor een 3-tal weken. Schud het elke dag een beetje. Filter het d.m.v. een zeef. Deze olie kan dienen voor zowel inwendig als uitwendig gebruik.
Dr. Fankhauser is een Zwitserse apotheker.

 

José T. Gállego

Het is gemakkelijk om van cannabis een tinctuur of olie te maken waarin de actieve componenten van de plant worden geconcentreerd. Hiervoor heb je marihuana nodig (eender welke kwaliteit, goed of slecht, bladeren of bloemen), ethylalcohol 96-99 % (bijv. van de apotheek), een glazen pot die kan afgesloten worden (bijv. een jampot), een koffiefilter of een stukje stof (bijv. van een t-shirt), een diep bord of braadpan, en een flesje met druppelteller.
Maal de cannabis in kleine stukjes en leg deze in de jampot. Overgiet het met genoeg alcohol. Bewaar het op een koele en donkere plaats voor ongeveer een week. Schud het elke dag een beetje. Filter het daarna door een koffiefilter of een stukje textiel. Pers het plantenmateriaal uit tot de laatste druppel. Je kan dit proces meerdere keren herhalen, tenminste één keer, beter twee keer: doe de cannabis weer in de jampot en giet er opnieuw alcohol over. Uiteindelijk giet je al de alcohol (hij zal groen van kleur zijn) in een diep bord. Bewaar het bij een zachte temperatuur op een verluchte plaats zodat een deel van de alcohol kan verdampen en aldus de concentratie aan cannabinoïden verhoogt. Dit kan circa 10 dagen duren. Als genoeg alcohol verdampt is, giet je het extract in het druppelflesje.
De cannabistinctuur kan onmiddellijk gebruikt worden, in een drank of in voedsel, of gevaporiseerd. Voor het verdampen van de tinctuur kan een commerciële verdamper gebruikt worden of gewerkt volgens de oude aluminiumfolie-methode. Vorm een theelepeltje van aluminiumfolie en doe er enkele druppels tinctuur in. Verwarm het voorzichtig met een kaars tot de alcohol verdampt. Inhaleer met een buisje (bijv. een rietje).
Voor de vervaardiging van hasjolie moet men al de alcohol laten verdampen tot het extract in een donkere pasta verandert (bijna als teer). Je kan het glas ook op een warme plaats zetten om het verdampingsproces te versnellen. Je mag het wel niet in de zon plaatsen omdat de werking van de THC vermindert. Je mag het ook niet verhitten, teneinde een explosie van de alcohol te vermijden.
Volgens: Gállego JT: Tintura de cannabis. Cañamo, No 46, juli 2001:76-77.

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.