U bent hier: Home > FAQ > Verhitten van cannabis: Waarom zouden cannabisprodukten voor het eten moeten worden verhit ?

Verhitten van cannabis: Waarom zouden cannabisprodukten voor het eten moeten worden verhit ?

Franjo Grotenhermen

In de plant komen de cannabinoïden vooral in hun gecarboxyleerde vorm als cannabinoïdezuren voor. Evenwel is de fenolische vorm verantwoordelijk voor de psychotrope en de meeste medicinale effekten. De decarboxylering (het afsplitsen van CO2) naar de fenolische vorm gebeurt gemakkelijk mettertijd, door verhitten of onder alkalische omstandigheden.
De verhouding tussen de THC-zuren (THCA) en de fenolische THC in de bladeren en bloesems van de cannabis sativa bedraagt, naargelang de meldingen, tussen 2:1 (Afrika) en >20:1 (Zwitserland). In planten die in Middeneuropa (Groot Brittannië) uit zaad van Marokko, Sri Lanka en Zambia geteeld werden, was de verhouding THCA/THC 17:1, terwijl de verhouding in planten van de oorspronkelijke gebieden (Afrika, Azië) 2:1 was. In hasj (cannabishars) lag de verhouding THCA/THC tussen 6,1:1 en 0,5:1, dit laatste in hasj uit Indië. Dus varieerde het aandeel aan fenolische THC van de totale hoeveelheid THC in cannabisprodukten, naargelang afkomst en soort, van minder dan 5 % tot 65 %.
Cannabisprodukten met een hoog gehalte aan fenolische THC (bijvoorbeeld hasj) kunnen zonder verhitten zeer potent zijn, maar in het algemeen wordt de werkingskracht van cannabisprodukten door verhitten (roken, bakken) aanmerkelijk verhoogd.
Naar: Grotenhermen F. Pharmacokinetics and pharmacodynamics of cannabinoïds. Clinical Pharmacokinetics 2001, in druk.
 

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.