U bent hier: Home > Cannabinoids (voormalig) > CannabinoÔden: PotentiŽle antitumorale stoffen?

Cannabinoids 2006;1(2):15-18 (10 december 2006)

Mini-overzicht

CannabinoÔden: PotentiŽle antitumorale stoffen?

Manuel GuzmŠn

Afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie I, Faculteit Biologie, Complutense Universiteit, 28040 Madrid, Spanje, mgp@bbm1.ucm.es

Cannabinoïden, de actieve bestanddelen van de Cannabis Sativa L., gedragen zich in het lichaam als endogene (lichaamseigen) stoffen - de endocannabinoïden - die specifieke receptoren op celop-pervlakken activeren. Cannabinoïden hebben een palliatieve werking bij kankerpatiënten. Ze ver-minderen bijvoorbeeld misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie, ze stimuleren de eetlust en verlichten de pijn.

Cannabinoïden remmen ook tumorgroei bij proefdieren. Dat gebeurt door het moduleren van spe-cifieke celsignaalpaden, om zo een antitumorale werking te induceren zoals apoptose van de tu-morcellen of het remmen van de ontwikkeling van bloedvaten en weefsels in de tumor (angiogene-se). Interessant is ook dat cannabinoïden selectieve antitumorale stoffen blijken te zijn daar zij tu-morcellen kunnen doden zonder noemenswaardige invloed op de levensvatbaarheid van ongetrans-formeerde cellen. Op basis van deze preklinische bevindingen werd onlangs een eerste klinische studie uitgevoerd met Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) bij patiënten met terugkerende glioblastoma multiforme (meervormige kwaadaardige hersentumor). Het redelijke veiligheidsprofiel van THC en zijn mogelijk groeiremmende werking op tumorcellen kunnen de basis vormen voor toekomstig onderzoek naar de evaluatie van de mogelijke antitumorale werking van cannabinoïden.

Keywords
cannabinoÔde, receptor, tumor, kanker, apoptose, angiogenese, experimentele therapieŽn, klinisch onderzoek.

PDF van de volledige tekst ]

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.