[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 09 December 2003

Wetenschap: Uitgebreid Brits onderzoek toont aan dat cannabis de symptomen van MULTIPLE SCLEROSE reduceert

Het meest uitgebreide onderzoek naar het gebruik van cannabis en THC (dronabinol) om de symptomen van MULTIPLE SCLEROSE te verminderen, leverde gemengde resultaten op, maar artsen stelden dat er voldoende bewijs is om een licentie te verantwoorden voor de behandeling de ziekte.

Hoewel er geen objectief bewijs is dat cannabis spasticiteit verlicht, of spierstijfheid, veroorzaakt door de ziekte, toch meldden de patiŽnten verlichting in pijn en stijfheid. Ook hun mobiliteit ging erop vooruit.

Aan 657 patiŽnten met stabiele MULTIPLE SCLEROSE werd ofwel een cannabisextract, THC, of een placebo in capsulevorm toegediend. De capsules met cannabis bevatten 2,5 mg THC en 1,25 mg cannabidiol (CBD). Het onderzoek duurde 15 weken. Het begon met een vijf weken durende aanpassingsfase : gedurende deze periode werd aan de patiŽnten gevraagd om hun dosis van tweemaal per dag 1 capsule, te verhogen tot dagelijkse maximumdoses van 10 tot 25 mg THC, afhankelijk van hun lichaamsgewicht. Aan de patiŽnten werd geadviseerd de dosis niet verder te verhogen zodra er nevenwerkingen optraden.

De medicatie werd over het algemeen goed verdragen. Er was geen objectief bewijs dat spasticiteit, gemeten op de spasme-schaal van Ashworth, was verminderd. Nochtans waren er aanwijzingen in de zin van een lichte verbetering met cannabis en THC, met een gemiddeld lagere score op de schaal van Ashworth voor cannabis van 0,32 en voor THC van 0,42 in vergelijking met placebo. Er was bewijs van een behandelingseffect bij sommige subjectieve symptomen. Respectievelijk 61 en 60 procent van de patiŽnten die cannabisextract kregen of THC meldden een verbetering in de spacticiteit, vergeleken met slechts 46 procent met placebo. Vergelijkbare cijfers voor pijn waren respectievelijk 42, 35 en 26 procent. Er was ook bewijs van een verbetering van het loopvermogen met cannabis en THC voor mobiele patiŽnten.

ďEr is een positieve kant en er is een negatieve kant. Globaal gezien denk ik dat er voldoende bewijs is om het onderzoek verder te zetten en daarvoor de nodige formaliteiten te vervullen,Ē zei het hoofd van het onderzoeksteam, Dr. John Zajicek aan Reuters. Hij zei dat het onderzoek nieuwe vragen heeft opgeworpen over wat belangrijker is : de vaststellingen van de arts of de perspectieven van de patiŽnt.

ďIk denk dat, indien er een conflict is, is wat de patiŽnt voelt prioritair, dus dat is toch wel bemoedigend,Ē zegt Dr. Roger Pertwee, professor neuropharmacologie aan de Universiteit van Aberdeen die bij de studie betrokken was, aan Associated Press.

Een verklaring voor de gemengde resultaten kan de spiertest zijn, de zogenaamde Ashworth schaal. Mogelijk is de test niet gevoelig genoeg om veranderingen te meten die belangrijk zijn voor patiŽnten. ďHet is heel ver van de realiteit van het dagelijkse. Iemands been op en neer bewegen als hij plat ligt op een tafel laat zich niet noodzakelijk vertalen in wat er gebeurt als die persoon recht staat en probeert rond te lopen of wat huiselijk werk te doen of zoĒ, zei Dr. Alan Thompson, professor neurologie uit Londen.

(Bronnen : Zajicek J, Fox P, Sanders H, Wright D, Vickery J, Nunn A, Thompson A, in naam van de UK MS Research Group. Cannabinoids for treatment of spasticity and other symptoms related to MULTIPLE sclerosis (CAMS study): multicentre randomised placebo-controlled trial. Lancet 2003; 362(9385): 1517-1526. Reuters van 7 november 2003, Associated Press van 6 november 2003)

VS: Het blijft moeilijk voor artsen om cannabis aan te bevelen aan patiŽnten

Voor artsen die het gebruik van medicinale marihuana willen bespreken met hun patiŽnten, blijft de lijn tussen bespreken en promoten even troebel als ze was voor de recente beslissing van de Rechtbank waarbij artsen hun recht op vrije bespreking van het onderwerp gevrijwaard werd.

Veel dokters zijn opgelucht dat het VS Hooggerechtshof op 14 oktober het vonnis van een lagere rechtbank bevestigde waarbij verhinderd werd dat de federale overheid artsen kon veroordelen die hun patiŽnten erop wezen dat marihuana hun symptomen kon verlichten. Maar het vonnis bevestigt in feite het recht van de regering om artsen rekenschap te vragen als zij stappen ondernemen om hun patiŽnten ook daadwerkelijk helpen om aan het geneesmiddel te komen. In deze zaak liet de Rechtbank de mogelijkheid open dat artsen aangeklaagd kunnen worden op basis van de federale drugwetgeving.

ďDeze beslissing betekent dat het goed is en relevant om met patiŽnten over medicinale marihuana te spreken, en ik kan zelfs zeggen āIk denk dat u er voordeel mee zult hebbenĎ,ď zegt Dr.Steve OĎBrien van een AIDS-centrum in Oakland, CaliforniŽ. ďMaar betekent dit dat ik nu een formulier kan ondertekenen voor een medicinale cannabisclub, of schrijven āIk beveel marihuana aanĎ op een voorschrift?ď

(Bron : New York Times van 28 oktober 2003)

Kort nieuws

VS: CaliforniŽ
Gouverneur Gray Davis heeft een controversieel voorstel ondertekend aangaande medicinale marihuana dat kracht van wet krijgt vanaf 1 januari 2004. De nieuwe wet voorziet vertrouwelijke foto-identificatiekaarten, op vrijwillige basis, om geregistreerde patiŽnten te beschermen. Maar niettegenstaande de belofte van de Californische staat om de identiteit van de kaarthouders te waarborgen, zijn veel patiŽnten er niet gerust in en maken zich zorgen over federale drugagenten die elke lijst in beslag nemen waar ze de hand op kunnen leggen om ze te gebruiken als hitlijst voor arrestaties. (Bron : Los Angeles Daily Journal van 6 november 2003)

Wetenschap: Angst
Pharmacologische blokkering van het enzyme FAAH dat verantwoordelijk is voor de afbraak van de endocannabinoÔde anandamide, veroorzaakt angstonderdrukkende effecten. Een blokkering van de FAAH leidt tot een verhoogde anandamideconcentratie. Deze vaststellingen wijzen erop dat anandamide bijdraagt aan de regeling van emotie en angst, en dat FAAH (vetzuur-amide-hydrolase) een doel vormt voor een nieuwe classe van angstonderdrukkende geneesmiddelen. (Bron : Gaetani S, et al. Trends Mol Med 2003;9(11):474-8)

Wetenschap: Pijn
Een dosis van 5 mg THC was onvoldoende om postoperatieve pijn te verzachten. Veertig vrouwen die een operatie hadden ondergaan kregen ofwel 5 mg THC, ofwel placebo als de patiŽnten meer pijnstillers wensten tijdens de tweede dag na de operatie. Er waren geen belangrijke verschillen tussen de twee substanties. Zoals in eerdere onderzoekingen reeds was aangetoond, is 5 mg THC doorgaans een te kleine dosis voor de behandeling van pijn. (Bron : Buggy DJ, et al. Pain 2003;106(1-2):169-72)

Canada: GW en Bayer
GW Pharmaceuticals en Bayer HealtCare uit Canada kondigden een marketingsovereenkomst aan om Sativex, het cannabisextract van GW, op de Canadese markt te brengen. (Bron : Canada NewsWire van 6 november 2003)

Wetenschap: Schizofrenie
Onderzoekers van volksgezondheid Nederland menen dat er thans Ąconvergerend bewijsď is dat cannabis gebruiken een risico inhoud voor schizofrenie. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Geestelijke Gezondheid en Verslaving waarschuwen dat cannabis het risico op schizofrenie nagenoeg verdubbeld. De onderzoekers trekken hun conclusies uit een herziening van vijf langetermijnstudies die recent gepubliceerd werden in vier medische tijdschriften. Zij beseffen dat deze epidemiologische studies geen compleet bewijs leveren omdat er andere onderliggende sociale en biologische factoren voor verhoogd risico aanwezig kunnen zijn. (Bron : Sheldon T. BMJ 2003;327(7423):1070)

Wetenschap: Glaucoom
Bij glaucoom is de verhoogde vrijgave van glutamat de belangrijkste oorzaak van het afsterven van de zenuwcellen van het netvlies. Dit onderzoek toont aan dat glutamat apoptosis (geprogrammeerde celdood) veroorzaakt bij zenuwen van het netvlies via de excessieve vorming van peroxynitriet, en dat de neuroprotectieve werking van THC en CBD (cannabidiol) gebeurt via de afremming van de vorming van peroxynitriet. (Bron : El-Remessy AB, et al. Am J Pathol 2003;163(5):1997-2008)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.