Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 29 oktober 2003

Authors

Nederland ā€” PatiĆ«nten krijgen cannabis via de apotheek

Nederlandse patiĆ«nten die een voorschrift hebben van de dokter kunnen vanaf 1 september hun cannabis betrekken bij de apotheker. Daar zullen twee soorten cannabis ter beschikking zijn. De goedkoopste soort kost 40 ā‚¬ per 5 gram en de andere soort 50 tot 55 ā‚¬ per 5 gram. Maar de apothekersvereniging KNMP zegt dat de patiĆ«nten zelf voor hun cannabis moeten betalen omdat de drug nog niet opgenomen is in de administratie van het ziekenfonds als terugbetaalbaar.

De cannabis uit de apotheek is duurder dan die uit de coffeeshops waar gebruikers per gram tussen de 5 en de 6 ā‚¬ betalen. Twee Nederlandse kwekers, de Stichting Instituut voor Medicinale Marihuana en de firma Bedrocan zullen de apotheken bevoorraden, waardoor zij de eerste legale Europese leveranciers van de drug worden. Het Bureau voor Medicinale Cannabis van het gezondheidsministerie inspecteert de cannabis op kwaliteit en organiseert de distributie ervan.

Gedurende meerdere jaren werden de apotheken onofficieel van cannabis voorzien door de Nederlandse firma Maripharm. Op 17 maart 2003 werd een wijziging van de opiumwet doorgevoerd waardoor een legale voorziening mogelijk werd.

Meer hierover in de voorstelling door Willem Scholten van het Bureau voor Medicinale Cannabis op de 2de IACM Conferentie over CannabinoĆÆden in de Geneeskunde: www.Cologne2003.org.

(Bron: Expatica.com van 29 augustus 2003)

Wetenschap ā€” Marihuana versnelt HIV-infectie niet

Cannabis roken en orale THC opname gedurende een periode van 21 dagen hadden volgens een studie onder leiding van Dr. Donald Abrams van de Universiteit van Californiƫ in San Francisco, geen negatieve invloed op het aantal CD4T-cellen of viruscellen bij HIV-besmette patiƫnten. In feite was er een miniem positief effect van cannabis en THC bij deze metingen, in vergelijking met placebo. Cannabis en THC verhoogden ook de eetlust en veroorzaakten gewichtstoename.

Het onderzoek begon in mei 1998 en bevindingen werden voorgesteld op de ICRS Conferentie in juni 2000. Het duurde evenwel nog meer dan drie jaar vooraleer er een publicatie in een medisch tijdschrift verkregen werd. Dat is een zeer lange periode en de vraag stelt zich of er geen druk werd uitgeoefend om de publicatie te vertragen. Alle patiƫnten kregen dezelfde anti-HIV-medicatie minstens vanaf 8 weken vooraleer het onderzoek begon. Er kwamen 62 patiƫnten in aanmerking (marihuanagroep 20 patiƫnten, dronabinolgroep 22, en de placebogroep 20 patiƫnten). Hoewel statistisch niet belangrijk, werd het toedienen van marihuana en THC, in tegenstelling tot het placebo, in verband gebracht met een lichte terugval van het aantal viruscellen, respectievelijk 15 % en 8 %.

Zie ook: http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Abrams DI, et al. Short-term effects of cannabinoids in patients with HIV-1 infection: a randomized, placebo-controlled clinical trial. Ann Intern Med 2003;139(4):258-266; Reuters van 18 augustus 2003)

Wetenschap ā€” THC veroorzaakt een gewichtstoename en vermindert opwinding bij AlzheimerpatiĆ«nten

Een open onderzoek met 48 Alzheimerpatiƫnten toont aan dat orale THC-opname gewichtstoename veroorzaakt bij patiƫnten met eetlustverlies. Het zou ook de opwinding reduceren en de mentale mogelijkheden vergroten. Het open onderzoek, uitgevoerd aan het Meridian Instituut voor Geriatrie in Manchester Township, USA, werd voorgesteld op het Elfde Internationale Congres van de Internationale Psychogeriatrische Vereniging op 17-22 augustus 2003 in Chicago.

Initieel werd 2 keer 2,5 mg THC (dronabinol) per dag toegediend en verhoogd tot een maximale dosis van 10 mg. Bij alle patiƫnten werd een gewichtstoename vastgesteld. De opwinding verminderde bij 65 % van de gevallen. Bij 37 % verbeterden de mentale mogelijkheden. Functionele verbeteringen werden in 69 % van de gevallen genoteerd.

In 1997 toonde een eerste placebo-gecontroleerd onderzoek door Volicer en collegaā€™s reeds aan dat THC niet enkel de eetlust verhoogt maar ook de opwinding vermindert bij AlzheimerpatiĆ«nten. Resultaten van het nieuwe onderzoek werden reeds voorgesteld op 15 mei op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Geriatrics Society.

Zie ook: http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Patel S, et al. PC-037 Safety and efficacy of dronabinol in the treatment of agitation in patients with Alzheimerā€™s disease with anorexia: A retrospective chart review. Voorgesteld op het IPA's Eleventh International Congress op 17-22 augustus 2003 in Chicago)

Kort nieuws

Canada ā€” Eerste overheidscannabis voor patiĆ«nten

De eerste porties officiĆ«le medicinale marihuana vinden eindelijk hun weg naar de patiĆ«nten. De eersten kregen van hun dokter cannabis met een THC-gehalte van 10 %. Elk pakket van 30 gram kost $150 ā€“ ongeveer $100 goedkoper dan op straat ā€“ plus bijkomende taksen. Het project dat door gezondheidsminister Anne McLellan aangekondigd werd, voorziet marihuana die door de overheid geteeld wordt in de voormalige kopermijnen van Manitoba. (Bron: Associated Press van 27 augustus 2003)

Groot BrittanniĆ« ā€” Cannador wordt getest als pijnstiller

In 36 Britse ziekenhuizen zal de werking van een capsule met cannabisextract getest worden als pijnstiller bij postoperatieve patiĆ«nten. Vierhonderd patiĆ«nten krijgen Ć©Ć©n van de vier volgende middelen toegediend na hun operatie: cannabiscapsules Cannador, THC-capsules, een standaard pijnstiller of placebocapsules. Het onderzoek is bekostigd door de Medical Research Council met 500.000 Britse Ponden (ongeveer 720.000 ā‚¬) en staat onder de leiding van Dr. Anita Holdcroft van het Imperial College in Londen. (Bronnen: Reuters van 20 augustus 2003, BBC News van 20 augustus 2003)

VS ā€” Vervolging van DEA afgeblokt

Op 28 augustus heeft een federale rechter een rechtszaak geseponeerd die aangespannen was door de Wo/Menā€™s Vereniging voor Medicinale Marihuana om te verhinderen dat de US Drug Enforcement Administration (DEA) razziaā€™s houdt in kweekcentra voor medicinale marihuana. Districtsrechter Jeremy Fogel oordeelde dat volgens de federale wetten het telen van cannabis illegaal is in CaliforniĆ«, ondanks de Californische staatswetten die het telen van marihuana voor medische redenen toelaten. (Bron: Associated Press van 29 augustus 2003)

VS ā€” Grinspoon bekritiseert de ā€œfarmaceuticaliseringā€

In een artikel voor de Boston Globe levert Dr. Lester Grinspoon kritiek op de ā€œfarmaceuticaliseringā€ van cannabis en besluit: ā€œZelfs al investeren farmaceutische bedrijven vele miljoenen dollars in de ontwikkeling van bruikbare producten op basis van cannabinoĆÆden, zij zullen het gebruik van natuurlijke marihuana voor de meeste toepassingen niet kunnen vervangen. En omdat het belangrijkste, en voor velen het enige voordeel van die drugs de legaliteit ervan is, hebben de producenten alle belang bij een repressief verbod dat gehandhaafd blijft zodat de prijzen van hun concurrent, de ā€œstraatmarihuanaā€, de hoogte ingaan.ā€ Dr. Grinspoon is een emeritus professor psychiatrie aan de Harvard Medical School en auteur van ā€œMarihuana, de verboden medicijnā€. (Bron: Boston Globe van 17 augustus 2003)

Wetenschap ā€” Neuropatische pijn

Nieuwe basisstudies aan de universiteit van Pecs, Hongarije, bevestigen de voordelen van cannabinoĆÆden in de behandeling van chronische neuropatische pijnen. De endocannabinoĆÆden anandamide en palmitylethanolamide remden het vrijkomen door RTX-inductie af van twee neuropeptiden die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van neuropatische hyperalgesie. RTX (resiniferatoxin) provoceert het vrijkomen van neuropeptiden. Daarbij verminderden de twee endocannabinoĆÆden in belangrijke mate de neuropatische mechanische hyperalgesie zeven dagen na beschadiging van de ischiaszenuwen bij dieren. (Bron: Helyes Z, et al. Life Sci 2003 Sep 19;73(18):2345-53)

Wetenschap ā€” Levenskwaliteit

Ongeveer 6000 Denen hebben deelgenomen aan een studie over druggebruik en levenskwaliteit. Er was geen kwaliteitsverschil tussen cannabisgebruikers en personen die nooit psychotrope drugs gebruikten, terwijl LSD-gebruikers in levenskwaliteit 10 % lager scoorden. De groep met de laagste levenskwaliteit waren de gebruikers van heroĆÆne, morfine, methadon, en een mix van alcohol en kalmeermiddelen. (Bron: Ventegodt S, Merrick J. ScientificWorldJournal 2003 Aug 18;3(8):694-706.)

Wetenschap ā€” Ontwenning

In een onderzoek aan de Universiteit van Vermont, VS, werd het tijdsverloop van ontwenningsverschijnselen geanalyseerd bij 18 cannabisgebruikers. Zij gebruikten gedurende 5 dagen hun gewone portie waarna zij gedurende 45 dagen niet gebruikten. Ontwenningsverschijnselen zoals agressie, angst, verminderde eetlust, geĆÆrriteerdheid, rusteloosheid en slaapproblemen, beginnen tussen dag 1 en 3, met een hoogtepunt tussen 2 en 6 dagen. Dit duurde 4 tot 14 dagen. (Bron: Budney AJ, et al. J Abnorm Psychol 2003 Aug;112(3):393-402)