[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 11 September 2003

Wetenschap/VS: Cannabisgebruik door HIV patiŽnten eerder voor mentale dan voor lichamelijke redenen

Bij een onderzoek aan het San Mateo Medical Center in CaliforniŽ werd vastgesteld dat HIV patiŽnten marihuana roken voor mentale redenen, eerder dan voor lichamelijke. Er werden 252 HIV patiŽnten onderzocht van wie er 58 verklaarden cannabis te hebben gerookt in de laatste vier weken. Wanneer naar de reden van hun gebruik gevraagd werd gaven de meesten onder hen meerdere redenen op. Van de groep zei 57 procent dat zij rookten om hun angstgevoelens of depressie te milderen, 52 procent gebruikten het tegen misselijkheid en eetlustverlies, 28 procent om pijn te verlichten.

Dokter Cheryl Koopman, professor verbonden aan de psychiatrische afdeling van Stanford University, zei dat veel van haar collegaís gefascineerd waren door de onderzoeksresultaten die in mei voorgesteld werden ter gelegenheid van de conferentie van de American Psychiatric Association. ę Er was grote belangstelling, Ľ zei ze. ę Omwille van de illegaliteit is er een gebrek aan onderzoek. We weten niet of zelfmedicatie veralgemeend is. Het is een reden te meer om uitgebreider onderzoek te doen op een consequent wetenschappelijke manier. Ľ

Het San Mateo Medical Center is erin geslaagd een reeks klinische studies te voltooien rond de medische werking van cannabis bij HIV patiŽnten, maar Dr. Dennis Israelski, hoofd onderzoeker van het medische instituut, is nog steeds in onderhandeling om federale goedkeuring te verkrijgen voor twee bijkomende studies. De eerste reeks klinische studies waren gericht naar het effect van marihuana op periferale neuropathie, een ernstige pijn in de benen die kan voorkomen bij HIV patiŽnten. Het Medical Center wil het volgende onderzoek uitbreiden naar de mogelijke werking tegen misselijkheid, spijsverteringsstoornissen en wegteringsverschijnselen ten gevolge van HIV.

(Bron : San Francisco Examiner van 12 juni 2003)

VS: Californische artsen onder vuur

Californische artsen die cannabis aanbevolen in overeenstemming met Voorstel 215 (de Californische wet op de medicinale marihuana) zeggen dat zij het nieuwe doel geworden zijn van de tegenstanders van medicinale cannabis .

Politie, sheriffs, en procureurs in heel CaliforniŽ hebben klachten neergelegd tegen minstens negen artsen die door de Raad van artsen gescreend worden. Volgens de artsen werd geen van de klachten die verder onderzoek vereisten, neergelegd door een patiŽnt, noch door de familie van een patiŽnt, noch door professionele verzorgers. De Raad van artsen doet onderzoek naar de klachten tegen de dokters David Bearman, Frank Lucido, en Marian Fry. Een onderzoek tegen Tod Mikuriya en William Eidelman is in handen van de advocaat-generaal van de staat CaliforniŽ. Klachten tegen de artsen Stephen Ellis en Mike Alcalay werden verworpen. Twee andere artsen, Robert Newport en Stephen Banister hebben voorwaarden opgelegd gekregen.

Hallye Jordan, een woordvoerder van advocaat-generaal Bill Lockyer ontkende dat artsen die cannabis aanbevelen, geviseerd worden. ę Het heeft niets te maken met medicinale marihuana, Ľ zei Jordan. ę Dit onderzoek heeft te maken met een gebrek aan degelijk onderzoek, diagnose en medische verzorging. Ľ Robert Elsberg, voormalig voorzitter van de Californische vereniging voor drugsambtenaren zegt dat heel wat collegaís menen dat Voorstel 215 door artsen en patiŽnten misbruikt wordt.

Mikuriya wees erop dat de Raad nooit enige medische standaardprocedure vastlegde voor de evaluatie van medicinale cannabisgebruikers en daardoor artsen blootstelt aan vervolging en onderzoek. Hij bezorgde de Raad een voorstel tot standaardisering in maart van dit jaar, maar kreeg hierop geen antwoord. ę Thans zitten we in een functionele anarchie, Ľ zegt hij. PatiŽnten en dokters worden aan de willekeur van de plaatselijke politie overgelaten.

(Bron : San Francisco Bay Guardian van 11 juni 2003)

Wetenschap/Canada: Annulering van het eerste Canadese onderzoek met gerookte cannabis

Het Stedelijk Onderzoeksinitiatief van Toronto (CRIT) kondigde op 19 juni aan dat het eerste Canadese onderzoek naar de therapeutische effecten van gerookte cannabis, afgelast werd. Dit is een rechtstreeks gevolg van de weigering door het ministerie van volksgezondheid om de subsidies voor het project goed te keuren.

Het onderzoek moest uitmaken of gerookte cannabis misselijkheid en gewichtsverlies kan tegengaan zoals dit het geval is bij heel wat HIV-AIDS-patiŽnten. Dit voorjaar had het onderzoek moeten beginnen met een pilootproject waarbij 32 personen betrokken waren. ę Volksgezondheid Canada heeft zopas de subsidiŽring geweigerd van een belangrijk baanbrekend onderzoeksproject, Ľ verklaarde Derek Thaczuk, voorzitter van het wetenschappelijke comitť van de CRIT. ę Deze ommekeer in het eerder getoonde engagement komt er op een ogenblik dat het onderzoek op het punt stond om gestart te worden en op het moment dat Volksgezondheid Canada zelf de noodzaak verkondigt van een goed georganiseerd wetenschappelijk onderzoek naar de werking van marihuana op de gezondheid. Ľ

De CRIT heeft de middelen niet die nodig zijn om het cannabisproject voort te zetten zonder de financiŽle hulp van het ministerie. Dit onderzoek vereiste meer dan drie jaar ontwikkeling en planning. Thaczuk besluit : ę Het meest pijnlijke aan deze zaak is dat het project gedumpt wordt op het ogenblik dat heel dat voorafgaandelijk werk vruchten gaat afwerpen. Ľ

(Bron : Canada NewsWire van 19 juni 2003)

Kort nieuws

Canada: Geen legale grond voor vervolging wegens cannabisbezit
Rechter Steven Rogin van het Hooggerechtshof bevestigde de uitspraak van een lagere rechtbank waarbij gesteld werd dat er geen legale grond is om gewoon bezit van cannabis te verbieden, aangezien de federale overheid verzuimde het vonnis van juli 2000 uit te voeren waarin zij veroordeeld werd om te voorzien in een bevoorrading van marihuana. In januari sprak de lagere rechtbank een tiener vrij die beschuldigd werd van cannabisbezit. Tegen dit vonnis werd hoger beroep aangetekend en rechter Rogin bevestigde het eerste vonnis. De politie van Ontario liet weten geen vervolging te zullen instellen voor bezit van hoeveelheden onder de 30 gram zolang de legale situatie niet duidelijk is. (Bron : Canadian Press van 10 juni 2003)

Wetenschap: Cannabis vermindert de dosis opiaten
Drie gevallen uit Canada werden voorgesteld in het Journal of Pain and Symptom Management, waarbij aan patiŽnten die lijden aan chronische pijn (multiple sclerosis, HIV-neuropathie, rug- en beenpijn na ongeval) de toediening van opiaten in een belangrijke mate verminderd kon worden door het gebruik van cannabis. De patiŽnt met HIV-neuropathie kon zijn dagelijkse dosis van 360 mg langwerkende morfine binnen vier maanden tot 180 mg verminderen en zelfs tot nul binnen de negen maanden. (Bron : Lynch ME, and Clark AJ J Pain Symptom Manage. 2003 Jun ;25(6) :496-8)

Groot BrittanniŽ: Sativex klaar voor de markt einde van dit jaar
GW Pharmaceuticals zei op 19 juni dat Sativex, dat extracten van de volledige cannabisplant bevat, klaar is voor de markt na goedkeuring door de Geneesmiddelencommissie (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency Ė MHRA) en beschikbaar moet zijn op voorschrift tegen het einde van het jaar. (Bron : Times Online van 19 juni 2003)

Economie: Dexanabinol
Het in IsraŽl gebaseerde bedrijf Pharmos Corporation kondigde op 10 juni aan dat het Amerikaanse patentbureau (US Patent and Trademark Office) een patentaanvraag aanvaard heeft in verband met de toepassing van de synthetische en niet psychotrope cannabinoÔde dexanabinol. De intellectuele rechten omvatten de nieuwe synthetische dextrocannabinoÔden die door Pharmos ontwikkeld worden, inbegrepen diverse derivaten van dexanabinol, en hun gebruik in de behandeling van ontstekingen, neurodegeneratieve stoornissen, hersen-ischemie, auto-immuun-ziekten en pijn. Dexanabinol wordt momenteel nog aan klinische tests onderworpen bij de behandeling van traumatische hersenletsels en als een preventief middel tegen cognitieve verzwakking na een HARToperatie. (Bron : Persbericht van Pharmos van 10 juni 2003)

Wetenschap: Immuunsysteem
Nieuw onderzoek leverde meer bewijs dat de immuunmodulatie door cannabinoÔden verschillende mechanismen bevat die zowel werken door bemiddeling van cannabinoÔde receptoren als onafhankelijk ervan. (Bron : Faubert Kaplan BL, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2003 Jun 12 [Electronic publication ahead of print])

Wetenschap: Braken
De braakwerende werking van THC, tegen braken veroorzaakt door Cisplatin bij fretten, blijkt een gevolg te zijn van de activering van CB1 receptoren in de hersenstam, het zogenaamde dorsaal vagaal complex. Cisplatin is een product dat gebruikt wordt in de kankerchemotherapie en meermaals de oorzaak is van misselijkheid en braken. (Bron : Van Sickle MD, et al. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2003 Jun 4 [Electronic publication ahead of print])

Correctie: Maagzuur
In de IACM-Berichten van 25 mei maakten we melding van de werking van THC op een reflex die de opstuwing van maagzuur naar de slokdarm kan veroorzaken. Verkeerdelijk hebben we gezegd dat een dierenexperimenteel onderzoek had uitgewezen dat deze reflex door THC afgezwakt werd. Het is evenwel zo dat de intensiteit ervan toenam. (Bron : Partosoedarso ER, et al. J Physiol 2003, May 16 ; [Electronic publication ahead of print])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.