Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 10 september 2003

Authors

Wetenschap ā€” THC vermindert opgewondenheid en verbetert de eetlust bij AlzheimerpatiĆ«nten

Een inleidend onderzoek laat vermoeden dat THC (dronabinol) opgewondenheid kan reduceren en tot gewichtstoename kan leiden bij Alzheimerpatiƫnten. De resultaten werden voorgesteld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging voor geriatrie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij negen patiƫnten van gemiddeld 83 jaar oud. Alle patiƫnten voldeden aan de criteria voor de ziekte van Alzheimer en hadden onvoldoende controle over hun opgewondenheid. Het Mini-Mentale-Toestands-Onderzoek (MMSE), een onderzoek naar fundamentele cognitieve vermogens, en een beoordeling van de dagelijkse activiteiten, werden gebruikt als elementen voor de evaluatie van de patiƫnten in het begin van het onderzoek en na een verloop van ƩƩn maand. De patiƫnten kregen bij de aanvang een dagelijkse dosis toegediend van 2 maal 2,5 mg THC. Deze dosis werd verhoogd tot maximum 2 maal 5 mg THC per dag. Bovendien kregen alle patiƫnten een behandeling met atypische neuroleptica en minstens vier geneesmiddelen om hun gedrag onder controle te houden.

Na een maand was de opgewondenheid bij zes patiƫnten in belangrijke mate verminderd. Drie patiƫnten vertoonden een toename bij het MMSE van 1,2 punten (basis 11 punten). Een functionele verbetering werd vastgesteld bij drie patiƫnten. Voor de behandeling begon, leden alle patiƫnten gewichtsverlies ten gevolge van anorexia. Na behandeling met THC wonnen alle patiƫnten aan gewicht. Er werden geen ongewenste bijwerkingen vastgesteld zoals vallen, flauwvallen, vlagen van verergering in opgewondenheid of depressie.

Ā« Hoewel dit slechts een voorlopig onderzoek is, vermoeden wij dat dronabinol de opgewondenheid kan verminderen en de eetlust kan verhogen bij AlzheimerpatiĆ«nten, wanneer bij traditionele behandelingen succes uitblijft Ā», zegt Dr. Joshua Shua-Haim, hoofd onderzoeker en medisch directeur van het Meridian Institute for Aging in Central New Jersey.

Reeds in 1997 voerden Dr. Ladislav Volicer en diens collegaā€™s een onderzoek uit bij 15 AlzheimerpatiĆ«nten die voedsel weigerden. Elf patiĆ«nten vervolledigden het 12 weken durende kruisgecontroleerde onderzoek met THC en placebo (zes weken voor elke behandeling). De THC behandeling resulteerde in een belangrijke gewichtstoename. Verrassend was dat de ernst van de verstoring in de gedragingen verminderd werd door THC. In 1999 schatte Unimed, de distributeur van het THC-preparaat Marinol, dat ongeveer 5 tot 10 procent van de patiĆ«nten die het product gebruiken, AlzheimerpatiĆ«nten zijn.

(Bronnen : PR Newswire van 15 mei 2003; NORML van 29 mei 2003; Volicer L, et al. Int J Geriatr Psychiatry 1997;12:913-9; Joy JE, Watson SJ, Benson JA (eds) : Marijuana and Medicine : Assessing the Science Base. Institute of Medicine, National Academy Press, Washington DC 1999)

VS ā€” Ed Rosenthal veroordeeld tot 1 dag gevangenisstraf

Een veroordeelde cannabisteler kreeg van een federale rechter op 4 juni een gevangenisstraf van 1 dag en een boete van 1.000 dollar, de lichtste straf die wettelijk toegestaan is.

Ed Rosenthal kon een mogelijke gevangenisstraf krijgen van 100 jaar en een boete van 4,5 miljoen dollar na zijn veroordeling in januari. De federale overheid arresteerde Rosenthal vorig jaar wegens het telen van meer dan 100 cannabisplanten om te verkopen voor medicinaal gebruik, in overeenstemming met de verordening van de stad Oakland, CaliforniĆ« aangaande medicinale marihuana. Rosenthalā€™s aanhangers waardeerden de uitspraak. Een van de advokaten van Ed Rosenthal, Robert V. Eye, zei dat de uitspraak erop wees dat Ā« gerechtigheid kan geschieden Ā».

De rechter, Charles R. Breyer van de federale districtsrechtbank had aan Rosenthal verboden om het medicinale doel van zijn teelt ter verdediging in te roepen. Dat resulteerde in klachten van juryleden die zich misleid achtten. Ā« Als de jury met het medische doel had rekening kunnen houden, zouden ze beslist hebben dat Ed handelde in goed vertrouwen en hem vrijgesproken hebben, Ā» zie een andere raadsman van Rosenthal, Dennis P. Riordan. Hij zei hoger beroep te zullen aantekenen tegen het vonnis.

Nadat Rosenthal in januari veroordeeld was eisten verschillende juryleden een herziening van het proces, en toen dat niet lukte schreven zij een brief naar rechter Breyer waarin zij op mildheid aandrongen. Tijdens de hoorzitting van 4 juni zei rechter Breyer dat het redelijk was te besluiten dat de heer Rosenthal geloofde dat hij binnen de wet handelde.

Niettegenstaande een algemene consensus dat de uitspraak geen doorbraak betekent voor de voorstanders van medicinale marihuana werd toch hier en daar toch geopperd dat de beweging om de federale drugwetgeving aan te pakken, erdoor zal aangemoedigd worden. Andrea Barthwell, afgevaardigd hoofd van het White House bureau voor nationaal drugscontrolebeleid, zei dat ze Ā« zeer bezorgd Ā» is dat de uitspraak Ā« een verkeerd signaal Ā» zal zijn.

(Bronnen : Associated Press van 4 juni 2003, New York Times van 5 juni 2003, Reuters van 5 juni 2003, Berkeley Daily Planet van 6 juni 2003)

Kort nieuws

VS ā€” Democratische presidentskandidaat steunt medicinale cannabis

Een van de democratische presidentskandidaten voor de verkiezingen van 2004 zei op 29 mei dat als hij president wordt, hij het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden zou toelaten Ā« als een daad van medelijden en een uitdrukking van menselijkheid Ā». Ā« Als een arts een diagnose stelt, of de patiĆ«nt vraagt erom, meen ik dat het moet toegelaten worden, Ā» zei Dennis Kucinich. Kucinichā€™s tegenstander John Edwards zei dat hij als president niets zou veranderen aan de huidige wetgeving maar dat hij een commissie in het leven zou roepen om de medische werking van de drug te onderzoeken. (Bron : Associated Press van 29 mei 2003)

VS ā€” Overheid zou geen advertenties mogen bekostigen

Republikeinen en democraten kwamen op 4 juni overeen dat de federale overheid geen belastingsgelden mag gebruiken om advertenties te bekostigen die dienen om in te gaan tegen de nationale en lokale campagnes om de marihuanawetgeving te wijzigen door straffen te verlichten. De overeenkomst maakte deel uit van een wet om het antidrug-kantoor van het Witte Huis nog eens vijf jaar aan de gang te houden. Het regeringscomitƩ voor de hervorming, leden van het Huis van Afgevaardigden, keurden het voorstel goed. Verschillende andere voorgestelde uitbreidingen van de macht van de drugszar van het Witte Huis werden eveneens beknot. (Bronnen : Associated Press van 4 juni 2003, Oakland Tribune van 7 juni 2003)