[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 04 Augustus 2003

Wetenschap: THC efficiŽnt bij Touretteís Syndrome tijdens een 6 weken durend onderzoek

Aan de Medische School van Hannover, Duitsland, werd een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek gedaan met 24 patiŽnten die lijden aan het Touretteís Syndroom. Het 6 weken durend onderzoek bevestigde de resultaten van twee eerdere korte termijn studies door Dr. Kirsten Mueller-Vahl en collegaís die aantoonden dat THC efficiŽnt is voor het verminderen van tics.

Het Touretteís Syndroom is een complexe neurologisch-psychiatrische stoornis die gekarakteriseerd is door bewegingstics (plotselinge spasmen vooral in het gezicht, de nek en de schouders) en een of meerdere vocale tics. In veel gevallen gaat het samen met gedragsproblemen of psychopathologieŽn (autoagressie, verstrooidheid, enz). Momenteel zijn neuroleptica de meest efficiŽnte medicamenten. Nochtans zijn neuroleptica niet afdoend voor alle patiŽnten en in vele gevallen worden ze niet zo goed verdragen.

PatiŽnten werden behandeld gedurende 6 weken. De dosis werd getitreerd tot de bedoelde hoeveelheid van 10 mg THC bereikt was. Te beginnen met 2,5 mg per dag werd de dosis om de vier dagen met 2,5 mg verhoogd. De intensiteit van de tics werd op verschillende schalen gemeten.

Zeven patiŽnten werden uit het onderzoek teruggetrokken, waarvan slechts ťťn enkele wegens de nevenwerkingen. Toediening van THC resulteerde in een belangrijke vermindering van de intensiteit van de tics. Er werden geen noemenswaardige tegenwerkingen vastgesteld. De onderzoekers concludeerden dat de ďresultaten meer bewijzen leveren dat THC een efficiŽnt en veilig middel is voor de behandeling van ticsĒ.

(Bron : Mueller-Vahl KR, Schneider U, Prevedel H, Theloe K, Kolbe H, Daldrup T, Emrich
HM. Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) is effective in the treatment of tics in Tourette syndrome: a 6-week randomized trial. J Clin Psychiatry 2003;64(4):459-465) 2003)

Wetenschap: Gebruik van verdampers vermindert drastisch de hoeveelheid gifstoffen in cannabisrook

Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een verdamper de schadelijke gassen uit cannabisrook drastisch vermindert, en een bijna zuivere stroom van cannabinoÔden levert met slechts een fractie aan verbrandingsgassen. De rook van verbrande cannabis bevat doorgaans dezelfde gifstoffen als tabaksrook, of rookgassen uit een ander plantaardig materiaal, wat kan leiden tot weefselbeschadiging, met chronische bronchitis tot gevolg, en kanker.

Het onderzoek dat werd geleid door Chemic Labs in Canton, Massachussetts, betrof de analyse van dampen uit cannabis verwarmd met de Volcano (gemaakt door Storz & Bickel GmbH & Co. KG, Tuttlingen, Duitsland) en vergeleken met de rook van verbrande cannabis. De Volcano is ontworpen om materiaal te verhitten van 130į en 230įC waartussen medisch actieve dampen geproduceerd worden, maar steeds beneden de ontvlammingstemperatuur. Vroegere studies wezen al uit dat verdampers de schadelijke gifstoffen in cannabisrook kunnen verminderen. Nochtans is dit het eerste onderzoek dat de aanwezigheid van een uitgebreid aantal gifstoffen in de gasfase analyseert.

De analyses tonen aan dat de damp uit de Volcano bijzonder zuiver is, bestaande uit 95 procent THC met sporen van cannabinol (CBN). De overige 5 procent bevatten kleine hoeveelheden van drie andere componenten : een ervan is vermoedelijk een cannabinoÔde, een andere is vermoedelijk een PAH (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), het derde is caryofylleen, een terpeen. Daartegenover staan 111 verschillende stoffen die aanwezig zijn in de gassen van verbrande cannabis, inbegrepen een half dozijn bekende PAHís. Van het totaal aan gassen in de rook van verbrande cannabis nemen niet-cannabinoÔden 88 procent van de inhoud voor hun rekening.

Het onderzoek werd gesponsord door de Amerikaanse organisaties NORML, MAPS en MPP uit CaliforniŽ. Er werd cannabis gebruikt met een THC-gehalte van 4 procent. Een kwantitatieve analyse toonde aan dat de Volcano 46 procent van de THC verdampt had in drie opeenvolgende verhittingen van de plantaardige stof. Eerdere studies wezen uit dat de typische effectiviteit van cannabissigaretten bij ervaren rokers op 15-40 procent ligt en bij gebruik van een pijp op 45 procent.

Dr. Donald Abrams van de Universiteit van CaliforniŽ te San Francisco, heeft een voorstel gedaan aan het California Center for Medical Cannabis Research in San Diego om de Volcano in een klinische studie te betrekken.

Meer informatie op www.canorml.org/healthfacts/vaporizers.html

(Bron : CaliforniŽ NORML persmededeling van 2 mei 2003)

Canada: Door de overheid gekweekte cannabis beschikbaar voor klinisch onderzoek

Na maanden van verwarring en vertragingen heeft de federale overheid eindelijk de beschikking over binnenlandse cannabis voor onderzoeksdoeleinden, zei Cindy Cripps-Prawak, hoofd van het ďCannabis Medical AccessĒ programma van de federale overheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid (Health Canada) krijgt nu de gestandaardiseerde kwaliteit waarnaar gezocht werd sinds 2000, het jaar dat Prairie Plant Systems een 5,75 miljoen dollar contract kreeg aangeboden om in de verlaten mijn van Flin Flon, Manitoba, cannabis te kweken. Mevrouw Cripps-Prawak zei dat de cannabis een THC-gehalte heeft van 10 tot 15 procent.

Momenteel lopen er slechts twee klinische studies naar de veiligheid en het efficiŽnte gebruik van medische cannabis waarbij 64 patiŽnten betrokken zijn en waarbij cannabis uit de Verenigde Staten gebruikt wordt. Volgens Health Canada wordt verwacht dat bij de nieuwe studies 3 ŗ 400 patiŽnten betrokken worden.

(Bron : Ottawa Citizen van 3 mei 2003)

Kort nieuws

Zwitserland: Hoofd van Ministerie van Volksgezondheid voor legalisering
In een interview sprak Thomas Zeltner, hoofd van het Ministerie van Volksgezondheid, zich uit voor de legalisering van cannabisgebruik, maar zei dat hij tegen de teelt en de verkoop van de drug was. (Bron : sda van 5 mei 2003)

Groot BrittanniŽ: Waarschuwing van British Medical Journal
In een editorial van het British Medical Journal waarschuwen professor John Henry van het Imperial College te Londen, en twee van zijn collegaís ervoor dat jaarlijks 30.000 Britten zouden kunnen sterven door cannabisgebruik. Zij veronderstellen dat cannabis even schadelijk zou kunnen zijn voor de 3,2 miljoen (Britse) cannabisrokers, als tabak is voor de 13 miljoen tabaksrokers, van wie er jaarlijks 120.000 sterven (door kanker, HARTziekten, en zo meer). Naast deze zwakke ongemotiveerde speculaties beweren zij tevens dat de ďhoeveelheid van het meest actieve bestanddeel, tetrahydrocannabinol (THC), in cannabis verhoogd is van ongeveer 0,5 procent 20 jaar geleden, tot zowat 5 procent op dit ogenblik in Groot-BrittanniŽĒ Ė wat echter niet waar is. De gemiddelde THC-waarde van marihuana die in 1983 in de VS in beslag genomen werd bedroeg 3,3 procent en was vergelijkbaar met de EURopese. (Bron : Henry JA, et al. BMJ 2003;326(7396):942-3)

VS: Steve McWilliams
Medische cannabis-patiŽnt en activist Steve McWilliams uit San Diego, werd door een federale rechter veroordeeld tot zes maanden gevangenis wegens de teelt van cannabis in zijn tuin. De man heeft een voorschrift van de dokter dat hem toelaat cannabis te gebruiken. Veel deskundigen geloven dat McWilliams een gevangenisstraf gekregen heeft omdat hij politiek actief was met de legalisering van medicinale cannabis. Hij blijft vrij op borgtocht in afwachting van de behandeling van de zaak in hoger beroep. (Bron : NORML van 1 mei 2003)

Wetenschap: Ajulemische zuren
Het is bekend dat de THC metaboliet THC-COOH en de synthetische evenknie van deze metaboliet, ajulemisch zuur (CT-3), ontstekingswerend werken, maar de manier waarop dit gebeurt is niet bekend. Dit onderzoek toont aan dat ajulemisch zuur een receptor activeert die peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARgamma) genoemd wordt. Dit is een mogelijk mechanisme van de ontstekingswerende werking van het THC-derivaat. (Bron : Liu J, et al. Mol Pharmacol 2003;63(5):983-92)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.