Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 23 juli 2003

Authors

VS — Wetsvoorstel over de “verdediging op basis van medische noodzaak” in Huis van Afgevaardigden

Enkele wetgevers hebben een poging gedaan om voor patiënten die afkomstig zijn uit staten die medicinaal gebruik van cannabis gelegaliseerd hebben, de “medische noodzaak” als verdediging in te roepen tegen federale aanklachten. De “Truth In Trials Act” (Wet van Waarheid in Rechtszaken), in het Huis van Afgevaardigden geïntroduceerd op 10 april, geeft aan dat, wie vervolgd wordt voor het kweken of distribueren van marihuana, het recht heeft om de jury te informeren dat zij volgens hun staatswetten legaal handelden.

Voorstanders zien het wetsvoorstel als een manier om het democratische proces te beschermen waar de kiezer of de wetgever de maatregelen voor het medicinale gebruik van cannabis goedkeuren. Het voorstel was ingegeven door de veroordeling van Ed Rosentahl die in januari schuldig bevonden werd aan overtreding van de federale drugwetgeving. De rechter inzake verhinderde Rosentahl’s advocaat om de jury te informeren dat zijn handeling legaal is in Californië.

Het Hooggerechtshof oordeelde in 2001 dat de “medische noodzaak” niet als een rechtmatige verdediging kan ingeroepen worden tegen federale marihuana-aanklachten. Het nieuwe voorstel houdt een substantiële wijziging in van de federale drugwet opdat staatswetten kunnen gelden in federale drugszaken.

Sommige republikeinen hebben het voorstel gesteund omdat het bijdraagt tot het verhinderen van de federale overheid zich met de staatswetgeving te bemoeien. Het bleef echter op 10 april onduidelijk hoeveel afgevaardigden het voorstel zouden steunen.

(Bronnen: Reuters van 10 april 2003, Associated Press van 10 april 2003)

Wetenschap — Dexanabinolonderzoek bij post-operatief prestatievermogen

Pharmos Corporation kondigde op 8 april aan dat zij begonnen waren met een Phase-II veiligheidsstudie om de werking van dexanabinol te bepalen bij de verzwakking van het cognitieve prestatievermogen na een operatieve ingreep. Deze verzwakking komt voor bij een belangrijk percentage patiënten, dat een bypassoperatie aan het hart onderging. Cognitieve prestatievermindering blijft bestaan bij 30 % van de patiënten.

Dexanabinol is een derivaat van THC dat zich niet bindt aan de cannabinoïde-1-receptor en dus ook geen psychische werking heeft. Tot 200 patiënten zullen in de studie opgenomen worden in drie medische centra in Israël. Dexanabinol wordt tegelijk getest in een multicenter Phase-III-studie als zenuwbeschermende behandeling bij hersentrauma’s. De selectie van patiënten wordt nog in 2003 afgerond.

Klinische bewijzen voor het therapeutische potentieel van dexanabinol ter preventie van post-operatieve vermindering van het prestatievermogen werd aangetoond in een Phase-II-onderzoek naar traumatische hersenschade, dat in 2000 werd afgerond. Een belangrijk secundair onderzoeksresultaat is dat patiënten die behandeld werden met dexanabinol, in vergelijking met een placebo, een statistisch belangrijke verbetering van het geestelijke prestatievermogen en oriëntatie vertoonden, drie en zes maanden na de beschadiging.

(Bron: PR Newswire van 8 april 2003)

Kort nieuws

Wetenschap Groot Brittannië — GW Pharmaceuticals

GW Pharmaceuticals meldde op 31 maart dat hun eerste op cannabis gebaseerde voorschrijfbare medicijn, voor goedkeuring aan het Medisch Controle Agentschap werd voorgelegd. Een woordvoerder zei dat onderhandeld werd met mogelijke marketingpartners voor de drug die in sprayvorm via de mond wordt toegediend. Een partner zou in de eerste helft van dit jaar bekend zijn en de Britse goedkeuring van de drug volgt waarschijnlijk tegen het einde van het jaar, aldus de woordvoerder. (Bron: Reuters van 31 maart 2003)

Wetenschap — Spasticiteit

Een rapport terzake werd voorgesteld. THC was efficiënt bij het verminderen van spasticiteit en myocloni bij een kind dat lijdt aan neuronale ceroïd lipofuscinose van het type Jansky-Bielschowsky. (Lorenz R. Neuroendocrinol Lett 2002 Oct-Dec;23(5-6):387-90)

Wetenschap — Ontsteking en pijn

Onderzoekers van Glaxo Wellcome toonden aan dat de CB1 en CB2 cannabinoïde-receptoren betrokken zijn bij de modulatie van ontstekingspijn. De cannabinoïde HU210 werkte pijnstillend op de CB2-receptor. (Bron: Clayton N, et al. Pain 2002 Apr;96(3):253-60)

Wetenschap — Allergieën

In dierproeven met muizen verminderden THC en cannabinol (CBN) de toename van interleukines IL-2, IL-4, IL-5 en IL-13 als reactie op een overgevoeligheid aan ovalbumine. Daarbij werd de door ovalbumine geïnduceerde verhoging van het serum IgE en de overproductie aan slijmen, gevoelig verminderd door de beide cannabinoïden. De auteurs besloten dat hun resultaten erop wijzen dat cannabinoïden “door het afblokken van de werking van critische T-cel-cytokines en de daarmee geassocieerde ontstekingsreactie, een mogelijk therapeutisch voordeel hebben bij de behandeling van ademhalingsallergieën”. (Jan TR, et al. Tocixol Appl Pharmacol 2003 Apr 1;188(1):24-35)

Zwitserland — Cannabis legaal maar duurder

Een commissie van de Nationalrat (Zwitsers Lagerhuis) heeft een wetsvoorstel aangenomen dat de drugwetgeving wijzigt. Cannabisgebruik zal legaal worden voor persoonlijk gebruik voor gebruikers ouder dan 16 jaar, maar het zal duurder zijn dan momenteel het geval is. Een taks van 8 Zwitserse frank (5,5 euro) per gram voor een THC-gehalte tussen 10 en 15 % is voorzien om de kosten van verslavingspreventie te dekken. Over de herziening van de drugwet zal in mei in de Nationalrat gedebatteerd worden. (Bron: SDA van 28 maart 2003)

VS — Missouri

Kiezers van de stad Columbia in Missouri verwierpen een voorstel dat medicinaal gebruik van cannabis zou toelaten en de straffen voor recreatief gebruik ervan zou verminderen. Ongeveer 58 % stemde tegen Proposition 1 op 8 april. Het voorstel zou van Columbia de enige plaats in Missouri maken waar medicinale marihuana legaal verklaard zou worden voor ernstig zieken. (Bron: Association Press van 9 april 2003)

Jamaïca — Legalisering verwacht

Advokaat-generaal Nicholson zei op 29 maart dat de legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik thans voorbereid wordt. Hij zei niet wanneer een wetsvoorstel voor het parlement zou komen maar stelde dat de decriminalisering van cannabis binnen afzienbare tijd een feit zou zijn. “Ja, dat zal zo zijn, maar enkel voor persoonlijk gebruik”, zei hij aan de Sunday Observer. Bijna twee jaar geleden werd de decriminalisering van de drug aanbevolen door een Nationale Ganja Commissie die door eerste minister Patterson werd ingesteld. Het rapport van de commissie is beschikbaar op www.cannabis-med.org/science/jamaica.htm. (Bron: The Jamaica Observer van 30 maart 2003)

Wetenschap — Hart

Exogene en endogene cannabinoïden die zich binden aan CB1-receptoren, verminderden dosisafhankelijk de samentrekkingscapaciteit van de hartspier. Een CB1-receptor antagonist en indomethacine blokkeerden deze werking. (Bron: Bonz A, et al. J Cardiovasc Pharmacol 2003 Apr;41(4):657-664)