[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 14 Maart 2003

VS: Gezworenen zeggen dat cannabiskweker geen eerlijk proces kreeg

"In een ongebruikelijk toonbeeld van solidariteit met de man die zij vorige week veroordeelden, boden vijf juryleden vandaag publiekelijk hun verontschuldigingen aan aan de medicinala marihuana activist en vroegen aan de rechter om hem een nieuw proces te geven", schreef de New York Times op 5 februari.

De gezworenen verklaarden dat zij niet op de hoogte waren dat de beklaagde Ed Rosenthal, marihuana kweekte voor medicinale doeleinden, sedert 1996 toegelaten volgens de Californische wetgeving, toen zij hem veroordeelden wegens drugsteelt. De rechter in de zaak, Charles R. Breyer van de federale districtsrechtbank oordeelde dat de advokaten niet mochten zeggen waarom de drug gekweekt werd.

"Blijkbaar zijn we tot een verkeerd oordeel gekomen. Het is de grootste vergissing die ik ooit in mijn leven heb gemaakt," zei jurilid Marney Craig in een interview. "We veroordeelden een man die geen crimineel is. Jammer genoeg hadden we geen idee wie hij was of wat hij deed. Ed Rosenthal heeft geen eerlijk proces gekregen."

In een verklaring die buiten het federale gerechtsgebouw voorgelezen werd, zeiden de vijf juryleden dat zij nooit gestemd zouden hebben voor de veroordeling van Rosenthal als zij rekening hadden mogen houden met de Californische wetgeving. De groep verklaarde dat zij de opvatting van nog minstens twee andere leden van de 12-koppige jury vertegenwoordigden.

"Ik ben de juryleden erg dankbaar," zei Rosenthal aan Reuters. Het was heel moedig hun opvatting in het openbaar kenbaar te maken." Rosenthal zal in juni veroordeeld worden en kijkt aan tegen een minimumstraf van vijf jaar gevangenis."

(Bronnen: New York Times van 5 februari 2003, Reuters van 5 februari 2003, Daily Telegraph van 9 februari 2003)

Kort nieuws

Canada: Beroep tegen cannabisvonnis
De federale overheid gaat in beroep tegen het vonnis van het hooggerechtshof van Ontario waarbij de overheid verplicht werd de wetgeving voor medicinale marihuana te wijzigen vˇˇr 9 juli 2003 en te voorzien in een legale bron en bevoorrading van zieken. "Wetten die ernstig zieke kwetsbare mensen in een positie drijven waarin zij aangewezen zijn op handel met criminelen om over het medicijn te beschikken waarvoor zij toelating kregen, druisen in tegen het grondwettelijk recht op veiligheid van de persoon", schreef rechter Sydney Lederman in januari. (Bron: Toronto Sun van 11 februari 2003)

Wetenschap: Melkopname bij zuigelingen
Cannabino´de-1 receptoren en endocannabino´den spelen een beslissende rol tijdens de vroege zoogperiode bij pasgeboren muizen. Een cannabino´dereceptor-blokker die op de eerste levensdag toegediend wordt, verhindert de melkopname en de muis sterft. Als de antagonist in een latere periode toegediend werd, stegen de overlevingskansen. Genetisch gewijzigde muizen zonder cannabino´de-1 receptoren (CB1-receptor knockout muizen) namen de eerste dag geen melk op, maar begonnen de tweede dag toch te drinken. Zij waren eveneens be´nvloed door een CB1-receptor-blokker, maar niet in dezelfde mate als normale muizen. Deze vaststellingen ondersteunen het bestaan van een onbekende cannabino´de-receptor met partiŰle controle over de melkopname bij pasgeborenen, zo schreven de onderzoekers. Daarenboven bleken muizen zonder CB1-receptoren een compenserend mechanisme te bezitten dat hen het ontbreken van de cannabino´de CB1-receptoren hielp overbruggen. Het is welbekend dat ook in het latere leven het activeren van de cannabino´de-receptoren de eetlust verhoogt. (Bron: Fride E, et al. EUR J Pharmacol 2003 Feb 7;461(1):27-34)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.