Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 18 april 2000

Authors

Wetenschap Groot Brittannië — Klinisch onderzoek met cannabis goedgekeurd door MCA.

Een klinisch onderzoek met medicijnen op basis van cannabis werd vergund door de "Medicines Control Agency" (MCA), zo werd gemeld op 14 april. Volksgezondheidsminister Gisela Stuart zei dat het onderzoek zich richt op de behandeling van multiple sclerose en andere neurologische aandoeningen.

"Wanneer een handelsvergunning door de MCA verleend wordt, zullen we de huidige drugwetging dienen te wijzigen wat betreft de kontroles op cannabisgebruik" zei Stuart.

De firma die de studies uitvoert, GW Pharmaceuticals, stelt de eerste ter wereld te zijn die dergelijk onderzoek doet. Heel binnenkort starten zij ermee in de pijnbestrijdingsafdeling van het James Paget Ziekenhuis, Great Yarmouth, Oost-Engeland, onder de supervisie van dokter William Notcutt.

Patiënten zullen verschillende samenstellingen van op cannabis gebaseerde medicijnen toegediend krijgen door middel van verstuiving onder de tong teneinde een direkte opname in de bloedbaan te bekomen. Ongeveer 2.000 patiënten zullen deelnemen aan het onderzoek. Voor wie meer details wenst is er de website http://www.medical-cannabis.org/.

(Bronnen: PA News d.d. 6 en 15 .04.2000)

Economie VS — IND-aanvraag voor CT-3

"Atlantic Technology Ventures" kondigde op 3 april aan dat zij een IND (investigational new drug)-aanvraag had ingediend bij de FDA (Food and Drug Administration) en tracht een vergunning te krijgen om klinisch onderzoek te doen met CT-3 (scheikundige naam: ajulemic acid), een gepatenteerde samenstelling waaraan de producent belangrijke pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen toeschrijft, zonder de traditionele bijwerkingen van de gangbare niet-steroïdale ontstekingsremmende medicijnen.

CT-3 is de synthetische vorm van het belangrijkste niet-psychoaktieve element (11-COOH-THC) van THC of dronabinol, het voornaamste psychoaktieve bestanddeel van cannabis. 11-COOH-THC bleek bij dierproeven over pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen te beschikken. Minstens een deel van die pijnstillende en ontstekingsremmende effekten van cannabis kunnen toegeschreven worden aan de zuurelementen van THC.

Uitgebreid onderzoek bij dieren toonde aan dat CT-3 even sterk werkt als morfine en heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen bij microgram-doses, zonder stoornissen van het centrale zenuwstelsel, ademhalingsstoornissen, depressie of spijsverteringsproblemen.

De procudent kondigde ook aan dat een kontrakt werd aangegaan met het klinisch onderzoekscentrum Aster in Parijs, om het eerste wetenschappelijk onderzoek te leiden voor CT-3 op het Europese vasteland. Fase I van het klinisch onderzoek start in Frankrijk in mei 2000. Atlantic Technology Ventures verwacht dat deze parallelle werking tijdbesparend is voor de ontwikkeling van CT-3 als kommercieel produkt.

(Bronnen: PR Newswire d.d. 3 april 2000; Burstein SH: 'The therapeutic potential of ajulemic acid (CT-3)'; In: Grotenhermen F, Russo E (eds): Cannabis and Cannabinoids: Pharmacology, Toxicology and Therapeutical Potential. New York: Haworth Press, 2000, in press)

VS — Geneeskunde-konferentie over cannabis als therapeutisch middel.

Op 7 en 8 april werd de "First National Clinical Conference on Cannabis Therapeutics" gehouden in de Iowa State University. Het congres werd bekostigd door de studieafdeling Verpleging en Medicijn van de universiteit, samen met de organisatie "Patients Out of Time".

Een tachtigtal personen uit de gezondheidszorg, patiënten en advokaten maakten van de konferentie gebruik om van gedachten te wisselen over de diverse soorten marihuana en het gebruik ervan. Melanie Dreher, hoofd van de fakulteit geneeskunde die de konferentie mee hielp organiseren, zei dat de opkomst voor het congres behoorlijk hoog was, gezien het onderwerp. Het werd live doorgezonden via satelliet naar sites in Arkansas, Colorado, Oregon, Virginia en Canada.

Mary Lynn Mathre, co-voorzitster van de konferentie zei te hopen dat de mensen op een andere manier zouden kunnen aankijken tegen het gebruik van medicinale marihuana na de verschillende lezingen gehoord te hebben. "Wij willen niet zeggen dat er geen problemen zijn of dat het bij iedereen werkt", zegt Mathre.

Mensen als George McMahon, één van de 8 personen die in de USA van de federale overheid toelating kregen om marihuana te roken voor medicinale redenen, en Scott Imler, voorzitter van de Los Angeles Cannabis Resource Center, hopen dat de UI konferentie bijdraagt tot het publieke debat en de mogelijkheid biedt aan de mensen om meer openlijk te kunnen spreken over het gebruik van marihuana voor medicinale doeleinden.

(Bronnen: COMTEX-Newswire d.d. 10 april 2000, The Gazette d.d. 9 april 2000)

Kort nieuws

Europa/Duitsland

Tijdens het 2de Internationaal Congres voor Homeopathie bij chronische ziekten dat gehouden werd in de omgeving van Stuttgart, eisten de deelnemers de medische erkenning van homeopatische preparaten uit cannabis. Het gebruik van deze remedie werd juridisch gehinderd ondanks dat het gaat om verdunningen waarbij cannabis niet langer meetbaar is, stelde dokter Walter Koester op 7 april. Koester is de eerste professor homeopathie in Europa en werkt aan de universiteit van Sevilla in Spanje. Ongeveer 800 geneeskundigen en homeopaten namen deel aan de bijeenkomst die tot 9 april duurde. (Bron: Stuttgarter Nachrichten d.d. 8 april 2000)