[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 11 Maart 2003

VS: DEA vervolgt patiŽnten die cannabis gebruiken niettegenstaande de staatswetten

Een man met quadriplegie heeft op 13 januari de Amerikaanse federale overheid aangeklaagd. Hij verklaarde dat de DEA (Drug Enforcement Administration) illegaal cannabis in beslag genomen had die hij voor medicinale doeleinden gebruikte met toestemming van de overheid in Oregon.

De vervolging werd ingesteld tegen Leroy Strubblefield en twee van zijn verzorgers. Strubblefield was een van de eerste patiŽnten die in Oregon een vergunning kregen voor de teelt van marihuana om medische redenen. Hij zit al 33 jaar aan een rolstoel gekluisterd wegens dwarslesie die gepaard gaat met krampen.

Hoewel de marihuanawetgever in Oregon aan Strubblefield en zijn verzorgers de teelt van zeven cannabisplanten toestaat, hebben DEA-ambtenaren in september in het huis van Strubblefield 12 planten in beslag genomen. Politie-ambtenaren uit het district Linn, Oregon, stelden dat de planten legaal waren, maar een DEA-agent die de ambtenaren volgde, heeft de planten in beslag genomen.

Tot nu toe heeft de DEA zijn pijlen vooral gericht op verdeelcentra voor cannabis in CaliforniŽ (Cannabis Buyersí Clubs) en niet op individuele patiŽnten. Acht staten staan het gebruik van marihuana voor medische doeleinden toe : CaliforniŽ, Washington, Oregon, Alaska, Hawaii, Maine, Nevada en Colorado. Het Hooggerechtshof oordeelde in 2001 dat overeenkomstig de federale wetgeving geen uitzonderingen kunnen gemaakt worden voor marihuanagebruik, zelfs niet voor medicinale redenen.

(Bron: Reuters van 14 januari 2003)

Canada: : Gerechtshof in Ontario geeft de regering nog zes maanden de tijd om de wet op de medicinale marihuana te wijzigen

Een rechter in Ontario oordeelde op 9 januari dat het Canadese programma voor medicinale marihuana ongrondwettelijk was omdat er niet voorzien was in een legale aanvoer van cannabis voor patiŽnten die een vergunning hebben voor bezit en gebruik. In het vonnis van rechter Sydney Lederman krijgt de federale regering zes maanden om het probleem op te lossen.

Hoewel de uitspraak betrekking heeft op het programma rond medicinale marihuana dat in juli 2001 van start ging, is het toch weer een signaal dat in Canada nog dit jaar het bezit van kleine hoeveelheden cannabis gedecriminaliseerd zal worden.

Justitieminister Martin Cauchon zegt dat hij in de komende maanden een wetsvoorstel zal indienen waarin de straf voor het bezit van kleine hoeveelheden Ė wellicht minder dan 28 gram (= 1 ounce) Ė gelijkgesteld wordt aan een verkeersovertreding. Twee parlementaire werkgroepen hebben ook een versoepeling van de marihuanawetten aanbevolen.

(Bronnen: Associated Press van 9 januari 2003, Canadian Press van 9 januari 2003)

Kort nieuws

Wetenschap: Anti-kanker activiteit
CannabinoÔden verhinderden op een efficiŽnte wijze de vorming van BLOEDVATEN in kwaadaardige hersentumoren bij muizen, en verminderde daardoor de bloedtoevoer naar het gezwel. Dit zou een belangrijk mechanisme zijn van de antitumorwerking van cannabinoÔden. (Bron: Blazquez C, et al. FASEB J 2003 Jan 2)

VS: Ed Rosenthal
Een zaak voor de rechtbank van VS Districtsrechter Charles Breyer (CaliforniŽ) tegen marihuana-auteur Ed Rosenthal, wordt ingeleid op 21 januari. Hij wordt beschuldigd van de teelt van meer dan 1000 cannabisplanten. Als hij veroordeeld wordt riskeert hij 20 jaar gevangenis. Rosenthal zei dat hij planten kweekte om ernstig zieke patiŽnten te helpen, in overeenstemming met de wet op de medicinale marihuana van de staat CaliforniŽ. (Bron: SF Gate.com van 14 januari 2003)

Wetenschap: Misselijkheid
De cannabinoÔden THC en HU-210 werkten goed in een ratmodel van misselijkheid. De braakwerende werking kwam tot stand via CB1-receptoren. (Bron: Parker LA, et al. Psychopharmacology (Berl) 2003 Jan 15)

Wetenschap: Glaucoma
Er werd aangetoond dat CB1-receptoren in het oog betrokken zijn bij de verlaging van de intraoculaire druk door cannabinoÔden. Het artikel toont aan dat een CB2-receptor agonist de interne oogboldruk niet verlaagde. (Bron: Laine K, et al. Life Sci 2003 Jan 3;72(7):837-42)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.