[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 01 Februari 2003

Canada: Rechter oordeelt dat cannabiswetgeving niet langer geldig is

Omdat de federale overheid niet in staat was om zijn marihuanawetgeving te wijzigen wat door een eerder vonnis bevolen was, liet een rechter in Windsor, Ontario, de aanklacht wegens cannabisbezit vallen tegen een 16-jarige jongen. Rechter Douglas Phillips oordeelde dat de Canadese wet op het bezit van kleine hoeveelheden cannabis, niet langer geldig is.

In juli 2000 heeft het Hof van beroep van Ontario een federale wet ongeldig verklaard die het bezit van hoeveelheden kleiner dan 30 gram verbiedt. In de zaak van Terry Parker, EPILEPSIEpatiŽnt, stelde de rechtbank dat de wet de rechten van zieke mensen die cannabis gebruiken voor medische redenen, miskent. De rechtbank gaf aan de overheid een jaar de tijd om de wet op het cannabisbezit te wijzigen. De federale overheid beantwoordde dit met de Marijuana Medical Access Regulations, die van kracht werden op 31 juli 2001. De nieuwe wetgeving staat marihuanagebruik toe voor medische gebruik, maar verbond de regelgeving niet met het recreatieve gebruik.

Hoewel het vonnis slecht een enkele zaak betreft, wijst dit toch in de richting van een mogelijke decriminalisering van kleine hoeveelheden marihuana in Canada.

(Bronnen: Canadian Broadcasting Corporation van 2 januari 2003, Canadian Press van 2 januari 2003, Associated Press van 2 januari 2003)

Kort nieuws

VS: Connecticut en Maryland
De discussie over medicinale marihuana zal weer op gang komen, zoals verwacht wordt tijdens de komende legislatuur. Afgevaardigde James Abrams zal weer opnieuw een wetsvoorstel indienen dat artsen toelaat aan hun patiŽnten een schriftelijke aanbeveling te doen voor het gebruik van marihuana. Een gelijkaardig wetsvoorstel dat veel steun kreeg tijdens de laatste drie jaar in Maryland, haalde het nipt niet maar wordt tijdens de volgende legislatuur opnieuw voorgelegd door senator David Brinkley. (Bron : Frederick News Post van 24 december 2002, Associated Press van 30 december 2002)

Oostenrijk: Vrijspraak
Een aidspatiŽnt ui Marchtrenk in Noord-Oostenrijk die tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden veroordeeld was door een lagere rechtbank, werd door de districtsrechtbank van Wells vrijgesproken. De rechter oordeelde dat de mogelijkheden van de man om de symptomen van zijn ziekte te bestrijden meer relevant waren dan de bestraffing van het bezit van een illegale drug. (Bron: Persoonlijke mededeling van Kurt Blaas, CAM Oostenrijk)

VS: Massachussets: Aanvraag voor marihuana kweekvergunning
Op 16 december kwamen twee agenten van de DEA (Drug Enforcement Administration) op bezoek bij professor Lyle Craker van de universiteit van Massachussets te Amherst. Het is de eerste keer dat de DEA rechtstreeks reageert op de aanvraag voor een kweekvergunning voor federaal goedgekeurd onderzoek. Het project van de universiteit van Massachussets wordt gefinancierd door de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS). Verwacht wordt dat het schriftelijk antwoord van de DEA negatief zal zijn. (Bron: Persoonlijke mededeling van Rick Doblin, MAPS)

Wetenschap: Ontsteking en hersenbeschadiging
Proinflammatoire hulpmiddelen zoals TNF alfa (Tumor Necrose Factor alfa) spelen een belangrijke rol bij het ontstekingsproces dat hersenschade veroorzaakt. CannabinoÔden waren efficiŽnt voor het verminderen van TNF alfa dat wordt afgescheiden door de microglia, een speciaal type hercencellen. Dit effect was niet bemiddeld door een van de gekende cannabinoÔde receptor types (CB1 en CB2), wat wijst op het bestaan van een niet geÔdentificeerd cannabinoÔde receptor type in de microglia hersenen. (Bron: Facchinetti F, et al. Glia 2003 Jan 15;41(2):161-168)

Wetenschap: Neuropatische pijn
Dronabinol (THC) werkte niet voor de behandeling van neuropatische pijn in een Franse pilootstudie met 7 patiŽnten. Orale THC werd binnen een tijdspanne van gemiddeld 55 dagen tot een maximale dosis van 25 mg per dag getitreerd (gemiddelde dosis: 15 mg). THC vertoonde geen noemenswaardig effect op pijn, angst en depressie. Bijwerkingen werden vastgesteld bij 5 van de 7 patiŽnten. Drie onder hen moesten de behandeling vroegtijdig stoppen. (Bron: Clermont-Gnamien S, et al. Presse Med 2002 Dec 7;31(39):1840-5)

Wetenschap: Wisselwerking tussen THC en opioÔde antagonisten
De opioÔde antagonist naltrexone verhoogde de subjectieve werking van orale THC (15 en 30 mg) bij zware cannabisgebruikers. Bij vroeger dierenonderzoek verminderden opioÔde antagonisten diverse effecten van THC. (Bron: Haney M, et al. Psychopharmacology (Berl) 2002 Dec 19)

Wetenschap: Tumorontwikkeling
De aanwezigheid van de CB1 en de CB2 receptor werd vastgesteld in normale huid en in huidtumoren bij muizen en mensen. Plaatselijke toediening van CB1 en CB2 receptor agonisten induceerde een groeivermindering van kwaadaardige huidtumoren bij muizen. (Bron: Casanova ML, et al. J Clin Invest 2003 Jan 1;111(1):43-50)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.