Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 5 november 2002

Authors

VS — Initiatieven voor de hervorming van de cannabiswetgeving bij de verkiezingen in november

Kiezers in Arizona en Nevada kunnen zich uitspreken over een hervorming van de cannabiswetgeving tijdens de nationale tussentijdse verkiezingen van 5 november. Er is ook nog een bijkomend locaal initiatief in San Francisco en een maatregel over de teelt van industriële hennep in Zuid-Dakota.

Arizona (Proposition 203): Kiezers kunnen zich uitspreken of de huidige wet op het bezit van maximum 57 gram (2 ounces) hervormd zal worden van een correctioneel misdrijf naar een overtreding gekoppeld aan een geldboete. De maatregel zou ook een verbetering inhouden van de huidige medicinale marihuanawetgeving in Arizona, want de geregistreerde patiënten, of hun verzorgers, zouden dan legaal tot 57 gram cannabis mogen bezitten en er zou door de overheid een officieel distributienet voor medicinale marihuana georganiseerd worden.

Nevada (Vraag 9): Vraag 9 zou strafrechterlijke en burgerlijke sancties afschaffen voor personen boven de 21 jaar voor gebruik en bezit van maximaal 85 gram marihuana. Ook wordt aan de overheid gevraagd om een systeem te organiseren waardoor volwassenen marihuana kunnen verkrijgen via een legale markt.

Burgers van San Francisco zullen kunnen beslissen of de stad marihuana zal kweken voor patiënten. Ongeveer 3600 mensen in San Francisco hebben toelating om cannabis als medicijn te gebruiken.

(Bronnen: Las Vegas Review-Journal van 20 oktober 2002, NORML van 24 oktober 2002)

Kort nieuws

Canada/VS — Gevolgen voor de handel over de grens

Ambtenaren van de VS-overheid zeggen dat de handel over de grens tussen de VS en Canada drastisch zal inkrimpen als de Canadese overheid haar marihuanawetten zal versoepelen. Zij stellen dat door de decriminalisering van cannabis zoals Canada overweegt, de trafiek door de georganiseerde misdaad zal toenemen. De VS zal hierop reageren met scherpere grenscontroles die de handel zullen verstoren die zo cruciaal is voor de Canadese economie. (Bron: Associated Press van 15 oktober 2002)

VS — Kandidaat-gouverneurs in New York

Verschillende kandidaten voor het gouverneurschap van New York hebben zich uitgesproken voor medicinaal gebruik van cannabis, onder meer B. Thomas Golisano, kandidaat voor de Independence Party, en de demokratische kandidaat H. Carl McCall. De republikeinse huidige gouverneur George Pataki is tegen. De kandidaten van de Marijuana Reform Party, de Groenen en de Libertijnse Partij steunen de algemene legalisering van cannabis. (Bron: Associated Press van 16 oktober 2002)

Wetenschap — Braken

Verschillende cannabinoïden (waaronder THC) verhinderden de activering van 5-HT(3A)-receptoren, onafhankelijk van cannabinoïde-receptoren. 5-HT3 (serotonine) antagonisten zijn zeer efficiënte drugs tegen het braken. Onderzoekers veronderstellen dat cannabinoïden inwerken op de modulatoren van de 5-HT(3A)-receptor en besluiten: "Die locatie is een potentieel doel voor nieuwe pijnstillende en anti-braakmiddelen." (Bron: Barann M, et al. Br J Pharmacol 2002 Nov;137(5):589-96)

Wetenschap — Alzheimer

Fundamenteel onderzoek wijst uit dat de endocannabinoïden anandamide en noladin ether, de neurotoxiciteit tegengaan van de amyloid-beta peptide die een belangrijke rol spelen in de ziekte van Alzheimer. (Bron: Milton N. Neurosci Lett 2002 Oct 31;332(2):127)

Wetenschap — Glaucoom

De werking van de nieuwe mogelijke endogene cannabinoïde, noladin ether, op de intraoculaire druk werd aan een studie onderworpen. Noladin ether verlaagde de intraoculaire druk onmiddellijk na toediening in het oog van een konijn, terwijl de bekende endocannabinoïden - annandamide en 2-arachidonylglycerol (2-AG) - eerst een drukverhoging teweegbrengen. De werking van noladin ether op de intraoculaire druk verschilde van die van de bekende endocannabinoïden mogelijk door zijn meer stabiele chemische structuur. Dit werd mogelijk gestuurd via een CB1-receptor. (Bron: Laine K, et al. Invest Ophthalmol Vis Sci 2002 Oct;43(10):3216-22)