[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 26 Oktober 2002

Wetenschap/Canada: Klinisch onderzoek aangevat met gerookte cannabis bij HIV/AIDS

Het stedelijk onderzoeksinstituut van Toronto, en het St. Michael's ziekenhuis in Toronto, kondigden op 9 oktober het begin aan van het eerste Canadese door de overheid gefinancierd onderzoek naar de werking van gerookte cannabis op de eetlust bij HIV/AIDS patiŽnten.

De pilootstudie onder de leiding van Dr. Kevin Gough van St. Michael's ziekenhuis zal ook de veiligheid onderzoeken van een korte-termijn-blootstelling aan cannabis van diverse sterkte, en naar de interactie tussen cannabis en HIV-medicatie. Secundair onderzoek wordt gedaan naar de werking van gerookte cannabis bij misselijkheid, pijnklachten, gemoedsgesteldheid en neurocognitieve functies.

Anders dan bij voorgaande cannabisstudies wordt dit onderzoek uitgevoerd met ambulante patiŽnten. Zij krijgen op verschillende ogenblikken cannabis met verschillende THC-concentraties, inbegrepen een cannabisplacebo zonder THC. De resultaten van de pilootstudie zullen gebruikt worden om mee te bepalen op welke manier een groter opgezet multicentraal klinisch onderzoek over heel Canada kan ontwikkeld worden.

(Bronnen: Canada News Wire van 9 oktober 2002, Toronto Star van 9 oktober 2002)

Wetenschap/Duitsland/Zwitserland: Klinisch onderzoek met orale opname van cannabisextract tegen gewichtsverlies bij kankerpatiŽnten stopt recrutering

Voor een groot klinisch onderzoek naar de werkzaamheid van een oraal opgenomen cannabisextract voor kankerpatiŽnten met eetlust- en gewichtsverlies werd de recrutering stopgezet. Het onderzoek dat gevoerd wordt in Duitsland, Zwitserland en Nederland sedert november 1999, vergelijkt de werking tussen THC en placebo.

Een tussentijdse analyse van september 2002 wees geen relevante verschillen aan tussen patiŽnten die 5 mg THC per dag in een cannabisextract toegediend kregen, zij die 5 mg geÔsoleerde THC, of een placebo, dit met betrekking tot de eetlust en de levenskwaliteit na zes weken therapie. Een totaal van 156 patiŽnten uit 25 onderzoekscentra waaronder de universitaire ziekenhuizen van Aken, Berlijn, Bonn, Jena, Leipzig en Tubingen, waren bij het tussentijds rapport betrokken. De eindresultaten over het totaal van 236 patiŽnten wordt verwacht in het voorjaar van 2003.

In een verklaring wezen de co-voorzitters van de raad, professor Thomas Cerny, Dr. Florian Strasser (Canton's Hospital St. Gallen/Zwitserland), en Dr. Martin Schnelle (Instituut voor Oncologisch en Immunologisch Onderzoek, Berlijn/Duitsland) op het feit dat er ook geen relevant verschil was in de bijwerkingen bij de drie groepen zodat besloten kan worden dat "een dagelijkse dosis van 5 mg THC, zoals gebruikt in het onderzoek, blijkbaar te laag was."

Bedoeling is een nieuw onderzoeksprotocol te ontwikkelen waarin naast een hogere dosis ook verdere mogelijke verbeteringen overwogen worden. "Haastige conclusies moeten vermeden worden omdat de gestelde vragen in deze studie onbeantwoord gebleven zijn en verder onderzoek nodig is", aldus de verklaring van de raad.

(Bron: mededeling van de raad van 7 oktober 2002)

Kort nieuws

Canada: Legale marihuanafabriek
Een groep kondigde op 30 september de officiŽle opening aan van wat zij noemen de eerste marihuanafabriek in Canada. De installatie in Vancouver is voorzien om 110 cannabisplanten te verwerken tot donkere capsules die gemakkelijk oplossen in olijfolie of boter, om de drug in voedsel te gebruiken. Michael Maniotis, woordvoerder van de groep, zei dat het bedrijf werkt onder een overheidsvergunning van het ministerie van volksgezondheid dat uitzonderingsregels invoerde voor terminaal zieken. De THC-pillen van het bedrijf worden kosteloos verstrekt aan drie vergunninghouders. (Bron: Globe and Mail van 30 september 2002)

Groot BrittanniŽ: Laatste patiŽnt aangenomen
De medische onderzoeksraad liet weten dat de laatste van de 660 patiŽnten aangenomen was voor een onderzoek dat 1,9 miljoen EURo kost en waarbij de werkzaamheid van oraal toegediende cannabis bij multiple sclerose onder de loep genomen wordt. Dr. John Zajicek van het Derriford Hospital in Plymouth leidt het onderzoek waarbij dezelfde capsules met cannabisextract gebruikt worden als in de Duits-Zwitserse-Nederlandse studie bij kankerpatiŽnten (zie hoger). De resultaten worden vrijgegeven in mei of juni 2003. (Bronnen: Reuters van 3 oktober 2002, The Independant van 7 oktober 2002)

VS: New Mexico
Volgens een recente peiling in New Mexico verklaarden 72 % van de ondervraagden zich voorstander van de "legalisering van marihuanagebruik door mensen met zware medische problemen, om de pijn en andere symptomen te onderdrukken." (Bron: Santa Fe New Mexican van 5 oktober 2002)

VS: Coalitievorming voor herclassificering van cannabis
Een samenwerking van organisaties die voorstander zijn van medische beschikbaarheid van cannabis, hebben een petitie met een uitvoerbaar herclassificeringsvoorstel overgemaakt aan de Drug Enforcement Administration (DEA) op 9 oktober 2002. Tot de samenwerkende organisaties behoren onder meer de American Alliance for Medical Cannabis, de National Organisation for the Reform of Marihuana Laws, John Gettman en Patients Out of Time. Meer info op www.drugscience.org. (Bron: Persbericht van de Coalitie voor herclassificering van cannabis van 9 oktober 2002)

VS: CaliforniŽ
Vier personen in CaliforniŽ hebben klacht neergelegd voor de federale rechtbank om vervolging in te stellen tegen de VS minister van justitie John Ashcroft en tegen Asa Hutchinson, hoofd van de DEA. Zij eisen een maatregel tegen de arrestatie door de federale overheid van mensen die om medische redenen marihuana gebruiken, zoals toegelaten is volgens de Californische wetgeving. Twee van de klagers, Angel McClary Raich en Diane Monson, zijn patiŽnten met ernstige medische aandoeningen. (Bron: CNN van 10 oktober 2002)

Groot BrittanniŽ: Vrijspraak
Een 45-jarige man, beschuldigd voor het in bezit hebben van 55 gram cannabis, ontsnapte aan een veroordeling op 9 oktober nadat hij de rechters ervan overtuigd had dat hij de drug om medische redenen gebruikt. Hij stelde dat cannabis de pijn verzacht van zijn rugletsel. Deze zaak is een van de weinige waarbij magistraten de verdediging van het bezit van een grote hoeveelheid cannabis voor medisch gebruik aanvaardden. (Bron: Independant van 10 oktober 2002)

Wetenschap: Krampen/epilepsie
EndocannabinoÔden lijken een natuurlijke rol te spelen in de onderdrukking van krampen. De endocannabinoÔde anandamide bleek een efficiŽnt spierontspannend middel te zijn in een muismodel van epilepsie. Daartegenover staat dat een CB1 receptor blokker de maximale zwelling en de krampen verminderde, wat op de aanwezigheid wijst van endogene cannabinoÔden die de krampactiviteit moduleren. (Bron: Wallace M, et al. EUR J Pharmacol 2002 Oct 11;452(3):295)

Wetenschap: Spermawerking
Onderzoek toont aan dat anandamide betrokken is bij de werking van sperma. Sperma moet verscheidene uren blootgesteld zijn aan de afscheidingen van het vrouwelijk reproductiesysteem vooraleer het de eigenschap krijgt om eicellen te bevruchten. Anandamide is aanwezig in meerdere van deze reproductiestoffen. Onderzoekers vonden dat THC, in nanomolaire concentraties in een cultuurmedium, de vruchtbaarheidscapaciteit van sperma verminderde. Zij veronderstellen dat THC de vruchtbaarheid van vrouwen die cannabis gebruiken, beÔnvloedt. Nochtans verklaren de onderzoekers niet waarom dit in de realiteit niet gebeurt en hoe nanomolaire concentraties THC bereikt kunnen worden in de reproductiestoffen onder natuurlijke omstandigheden. (Bron: Schuel H. et al. Mol Reprod Dev 2002 Nov;63(3):376-87)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.