[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 14 Oktober 2002

Canada: Cannabino´den verhinderen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer

Dr. Nathaniel Milton van de medische faculteit van de Koninklijke Vrije Universiteit van Londen ontdekte dat cannabino´den de zenuwcellen kunnen beschermen tegen de vergiftiging door amyloid-beta. Dat zou kunnen helpen om de ontwikkeling van de ziekte tegen te gaan.

In de hersenen van AlzheimerpatiŰnten is er een abnormale afzetting die "plaques" of "kluwens" genoemd worden. Met die verhardingen worden prote´nen geassocieerd, amyloid-beta en tau-prote´nen. Verhoogde aanwezigheid van amyloid-beta prote´nen resulteert in afzetting ervan in de vorm van plaques met hersenschade tot gevolg.

In zijn rapport dat gepubliceerd wordt in Neuroscience Letters en voorgesteld wordt op een bijeenkomst over de neurobiologie van de veroudering deze maand in Florida, meldt Milton dat cannabino´den de vernietiging van hersencellen door amyloid-beta kunnen stoppen. "Mijn basishypothese", zegt hij, "is dat amyloid-beta in de neuronen wordt opgenomen waar het gefosforenceerd wordt en hen doodt. Het is die vergiftiging die door de cannabino´den wordt verhinderd." Milton ontdekte dit door incubatie van menselijke hersencellen in een groeicultuur, om deze daarna te vergiftigen met amyloid-beta. Na toevoeging van cannabino´den bleek amyloid-beta niet langer giftig te zijn.

Zullen we in de toekomst vaststellen dat cannabisgebruikers immuun zijn voor de ziekte van Alzheimer ? Nee, zegt Milton, omdat zijn onderzoek niet enkel uitwijst dat cannabino´den een beschermende eigenschap hebben voor de hersencellen bij de ziekte van Alzheimer, maar ook dat een te grote hoeveelheid ook giftig is.

(Bron: The Guardian Unlimited van 26 september 2002)

VS: Protest gesteund door stadsfunctionarissen van Santa Cruz

Voorstanders van medicinale marihuana - vergezeld van leden van de gemeenteraad van Santa Cruz (CaliforniŰ) - deelden in de stadsfeestzaal cannabis uit aan een twaalftal zieken op 17 september. "Santa Cruz is een speciale plaats, en vandaag laten we aan de wereld zien hoe medelevend we kunnen zijn," zei burgemeester Christopher Krohn.

Meer dan duizend inwoners drumden samen in het gerechtshof tijdens de distributie-actie om te protesteren tegen de razzia's in plaatselijke teeltcooperatieven voor medicinale cannabis door de federale overheid. De Californische cooperatieven hebben patiŰnten voorzien van cannabis sinds in 1996 de kiezers van CaliforniŰ bij referendum voor medicinale marihuana gekozen hadden. Maar de federale drugbrigade viel binnen in verschillende van die cooperatieven.

De Californische wet die medicinaal gebruik van marihuana toelaat, was altijd al in conflict met de federale wet. Woordvoerder Richard Meyer van de Drug Enforcement Administration zei geschokt te zijn door het gebeuren, en dat hij vreesde dat de gemeenschap een gevaarlijk signaal geeft aan de kinderen.

(Bronnen: Reuters van 17 september 2002, AP van 17 september 2002, New York Times van 18 december 2002)

Kort nieuws

Duitsland: Verdere liberalisering van de cannabiswetgeving ?
De Sociaal Demokratische Partij (SPD) en de Groenen willen verder samen de federale regering vormen na de gewonnen verkiezingen van 22 september. Er zou een verandering kunnen komen in de weerstand van de SPD tegen een meer liberale drugwetgeving zoals de Groenen eisen. In een intern rondschrijven verwerpt de SPD een volledige legalisering van soft drugs maar wil wel gaan in de richting van een decriminalisering van het bezit van kleine hoeveelheden cannabis. (Bron: Dpa van 27 september 2002)

Wetenschap: Wisselwerking tussen ONTSTEKINGswerende medicijnen en THC
Nonstero´dale ONTSTEKINGswerende medicijnen (NSAIDs) zoals aspirine en indomethacine verminderen de pijnstillende werking van cannabino´den. Omgekeerd vermindert chronisch gebruik van THC de werkzaamheid van nonstero´dale ONTSTEKINGswerende drugs, mogelijk door een verandering in het cyclo-oxygenase systeem. (Bron: Anikwue R, et al. J Pharmacol Exp Ther 2002 Oct;303(1):340-6)

VS: Washington D.C.
Pogingen om marihuana voor medicinaal gebruik te legaliseren in het District of Columbia werden gisteren afgeblokt toen een federaal hof van beroep zonder enige motivering, een vroegere gerechterlijke beslissing vernietigde. Het vonnis betekent het einde van een veertien maanden lange campanje van het Marijuana Policy Project die de kiezers van Washington D.C. opnieuw naar de stembus roept in november 2002. Het is de tweede keer dat de maatregel geblokkeerd wordt in het District. (Bron: Washington Post van 20 september 2002)

Groot BrittanniŰ: Mowlan eist de legalisering van drugs
Mo Mowlan roept de Britse en VS-overheid op om de strijd tegen het terrorisme te voeren door de internationale drughandel te legaliseren, in plaats van "burgers te bombarderen in moslimlanden". De legalisering van drugs zou de toevoer van fondsen naar terroristen afsnijden en hun acties stoppen, volgens de voormalige minister die verantwoordelijk was voor het Britse drugsbeleid. (Bron: PA News van 18 september 2002)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.