Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 2 april 2000

Authors

Groot Brittannië — Police Foundation stelt voor om cannabis te depenaliseren.

De Police Foundation, een invloedrijke liefdadige politie-organisatie, publiceerde op 28 maart de bevindingen van een studie van 2 jaar en konkludeerde dat marihuana zou moeten gedepenaliseerd worden, m.a.w. het risiko op gevangenisstraf wegnemen, behalve voor mensen die verdacht worden van dealen van de drug. Gebruikers kunnen nog altijd een waarschuwing of een boete krijgen.

De Police Foundation werkgroep was samengesteld uit 12 vooraanstaande advokaten, academici en politie-officieren. Het rapport van de commissie stelt: "De huidige wetgeving veroorzaakt meer schade dan ze verhindert", eraan toevoegend dat marihuana minder gevaarlijk is dan tabak en alkohol.

Minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw erkende wel dat er een "coherente argumentatie" is voor de legalisering van cannabis maar voegde er onmiddellijk aan toe dat desgevallend het hek van de dam is. Hij legde er de nadruk op dat de overheid de voorstellen ter wijziging van de drugwetgeving steeds met de nodige omzichtigheid zal benaderen. Nochtans zou hij rekening houden met de mogelijkheid dat cannabis beschikbaar zou kunnen gemaakt worden op doktersvoorschrift teneinde de pijn te verzachten van mensen die lijden aan ziekten als multiple sclerose, op voorwaarde dat medische deskundigen veilig gebruik kunnen garanderen.

Labour MP Paul Flynn heeft een wetsvoorstel klaar voor het parlement waarin het gebruik van cannabis gedekriminaliseerd wordt. Flynn zei op 31 maart dat hij gelooft in een mentaliteitsverandering ten overstaan van druggebruik en dat de Britten thans begrepen hebben dat de harde wetgeving meer schade veroorzaakt dan ze oplost.

(Bronnen: Reuters d.d. 26.03.2000, PA News d.d. 28.03 en 1.04.2000, The Independent 1.04.2000)

Kort nieuws

VS

In Florida gingen 30 medicinale marihuanapatiënten onder wie een aantal in rolstoel, voorop in een 160 mijl lange meerdaagse mars van de staatsgevangenis in Starke tot in hoofdstad in Tallahassee. Een aantal demonstranten van deze Journey for Justice waren gekleed in de zwart-wit gestreepte gevangenisplunjes. Anderen droegen rode stoptekens met de tekst: "Stop de arrestatie van medicinale marihuana-patiënten". (Bron: Reuters d.d. 26.03.2000)

Wetenschap

Regelmatige cannabisgebruikers hebben een substantieel lagere bloedtoevoer naar het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met geheugen, taal en tijdsbesef, dit volgens een recente studie door onderzoekers van de University of Iowa, gepubliceerd in NeuroReport. Onderzoekers ontdekten dat langdurig gebruik van cannabis geen invloed heeft op de grootte of de struktuur van de hersenen maar wel een merkbaar effekt heeft op de hoeveelheid bloed die stroomt door delen van de cerebellum. Alsnog weten de onderzoekers niet hoelang het effekt op de hersenen duurt. (Bron: COMTEX newswire d.d. 30.03.2000)

VS

Op 28 maart gaf de gemeenteraad van Santa Cruz City een voorlopige goedkeuring aan een verordening waarin de bescherming tegen vervolging nagestreefd wordt van patiënten die marihuana medicinaal gebruiken. Hiervoor krijgen zij een identifikatiedokument zonder daarbij de dokter te moeten vermelden die hen de marihuana aangeraden heeft. De verordening stelt dat de gemeente cooperatieven zal toestaan om marihuana te kweken en te verkopen aan patiënten en begeleiders. (Bron: NORML d.d. 30.03.2000)

Groot Brittannië

De Britse krant The Independent meldde op 24 maart: "De overheid zal het gebruik van cannabis voor medicinale redenen, legaliseren, dit in tegenstelling tot het harde Britse drugbeleid. (...) Uit overheidsbronnen vernam The Independent gisteren dat mevrouw Mowlam haar strijd zal winnen om cannabis legaal toe te laten voor therapeutische doeleinden". In een officiële overheidsmededeling werd gemeld dat overwogen wordt cannabis voor medicinale doeleinden toe te staan indien de medische onderzoeksresultaten positief zijn. (Bronnen: The Independent d.d. 24.03.2000, PA News d.d. 25.03.2000)