[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 20 Augustus 2002

Canada: Inval in medische cannabis club in Toronto

Vier personen werden gearresteerd toen op 13 augustus de politie binnenviel in het Toronto Compassion Centre dat medische marihuana verstrekt aan 1.200 mensen. De vier wordt handel in gecontroleerde substanties ten laste gelegd en bezit van de drug met het doel deze te verhandelen.

De club opereerde openlijk al meer dan vier jaar. De klanten moesten een brief met de diagnose van hun arts voorleggen. De politie kon geen motivering geven voor de inval. Een agent zei dat zij verbod gekregen hadden om over de zaak te spreken.

"We hadden de indruk dat zij niet gelukkig waren met wat we deden, maar ze tolereerden het omdat ze wisten dat we niet aan minderjarigen verkopen", zei Warren Hitzig, grondlegger en voormalig hoofd van het centrum, na zijn vrijlating op 14 augustus.

Hitzig mag zijn vroeger kantoor niet meer binnen. Wat met het centrum zelf zal gebeuren is nog onduidelijk. Een andere medische cannabisclub, CALM (Cannabis as Living Medicine) in Toronto is nog wel open.

(Bronnen: Toronto Star van 14 en 16 augustus 2002)

Wetenschap: Nieuws van de 2002 bijeenkomst van de ICRS (II)

Hieronder vindt u nog enkele onderzoeksresultaten die voorgesteld werden op het 12e Jaarlijkse Symposium over Cannabino´den van de International Cannabino´d research Society (ICRS) van 10 tot 14 juli in CaliforniŰ (VS). (Zie ook de vorige IACM-Berichten).

(1) Cognitieve vermogen: In een meta-analyse van 39 studies werd onderzocht of regelmatig cannabisgebruik op lange termijn gevolgen heeft voor het zenuwstelsel. De onderzoekers besloten: "De studies die voldeden aan onze criteria gaven ons geen grond om aan te nemen dat lange termijn gebruik van cannabis in verband staat met een algemene vermindering van het cognitieve vermogen, met een mogelijke uitzondering voor een lichte vermindering op het gebied van de opname van nieuwe gegevens." (Uittreksel van Igor Grant et al.)

(2) Depressie: In een muismodel van menselijke depressie vertoonde de natuurlijke cannabino´de CBD (cannabidiol) - maar niet THC - een gelijkaardige antidepressieve werking als een bekend antidepressiemiddel (imipramine). (Uittreksel van Richard Mosty et al.)

(3) ONTSTEKING: De cytokine interleukin-1-beta en tumor necrose factor alfa dragen bij tot de ONTSTEKING en bevorderen de vernietiging van de gewrichten bij artritis. De cannabino´de CT3 verlaagde het peil en verminderde de afscheiding van interleukin-1-beta in menselijke bloedcellen zonder het peil van de tumor necrose factor alfa te be´nvloeden. (Abstract by Bonnie Bidinger et al.)

(4) Zwangerschap: Kinderen van 13 tot 16 jaar van wie de moeder tijdens de zwangerschap cannabis of tabak gerookt hadden, werden onderzocht. De resultaten toonden dat prenataal cannabisgebruik geen effect had op de globale intelligentie doch geassocieerd werd met verminderde prestaties die visueel geheugen vereisten, analyses en integratie van gegevens. Prenaltaal tabaksgebruik werd geassocieerd met een lagere globale intelligentie en verminderd auditief geheugen. (Uittreksel van Peter Fried et al.)

(Bronnen: Overzicht van de 2002 ICRS Bijeenkomst. Het 182 pagina's tellende rapport met alle uittreksels is beschikbaar voor download op www.cannabinoidsociety.org)

Wetenschap: Cannabino´de receptor antagonist bij zwaarlijvigheid

Een beperkt phase-II-onderzoek door het Frans farmaceutisch bedrijf Sanofi-Synthelabo bij zwaarlijvigen met de cannabino´de receptor antagonist SR141716 (Rimonabant) werd zopas afgerond. Tijdens het 16 weken durende onderzoek verloor de hoogstgedoseerde groep gemiddeld 4 kilogram aan gewicht.

SR141716 blokkeert de CB1 receptor. Deze receptor wordt door THC geactiveerd en verhoogt de eetlust. Rimonabant veroorzaakte enige nevenwerking op het spijsverteringsstelsel bij de hoogste doses, doch werd over het algemeen goed verdragen, zei een woordvoerder van Sanofi.

In augustus 2001 startte het bedrijf phase-III-onderzoek met Rimonabant bij 6.180 patiŰnten. De eerste studie omvat een twee jaar durend onderzoek in Noord-Amerika bij 2.800 patiŰnten waarbij doses van 5 milligram en 20 milligram Rimonabant vergeleken werden met placebo voor wat betreft gewichtsvermindering en preventie tegen toename van het gewicht. Een gelijkaardige studie wordt met 1.400 patiŰnten uitgevoerd in EURopa. Naast deze studies voert Sanofi nog twee ander onderzoeken uit met telkens 990 personen om de effecten van de drug na te gaan bij patiŰnten met diabetes en vetstofwisselingsproblemen.

(Bron: Associated Press van 14 augustus 2002)

Kort nieuws

Canada: 800 Canadezen hebben toelating om cannabis te gebruiken.
Sinds 30 juli 2001 toen volksgezondheid Canada nieuwe toelatingsvoorwaarden introduceerde voor zieke Canadezen om cannabis te gebruiken, hebben 315 nieuwe patiŰnten toelating gekregen. Dat is ongeveer ÚÚn per dag. 472 mensen vielen al door een uitzonderingsmaatregel buiten strafvervolging onder de vorige wetgeving. Dus beloopt het totale aantal vergunde marihuanagebruikers momenteel 786. Daarvan zijn er 208 die zelf hun planten kweken met een persoonlijke produktievergunning. (Bron: Calgary Sun van 3 augustus 2002)

Wetenschap: Psychose
Een drie jaar durend onderzoek bij een doorsnee bevolkingsgroep van 4.045 psychose-vrije personen en bij 59 mensen bij wie psychotische stoornissen werden vastgesteld, werd in Nederland uitgevoerd. Cannabisgebruik verhoogde het risico bij psychose-vrije personen om psychotisch te worden tijdens de onderzoeksperiode en werd geassocieerd met een slechter vooruitzicht bij personen met een psychotische stoornis. (Bron: Van Os J, et al. AM J Epidomiol 2002 Aug 15;156(4):319-27)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.