[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 09 Juli 2002

Duitsland: Tweede producent van dronabinol (THC)

Sedert juni 2002 voorziet Delta 9 Pharma, een onderneming van Bionorica (Neumarkt, Bavaria), de apothekers van dronabinol waarmee ze medicijnen kunnen maken (capsules, druppels) overeenkomstig de officiŽle recepten van de Duitse Apothekersassociatie. De verhoogde belangstelling in de media deed de vraag van patiŽnten en artsen naar dronabinol toenemen waardoor een prijsdaling mogelijk was.

Delta 9 Pharma is de tweede Duitse onderneming die dronabinol produceert en de apotheken ermee bevoorraadt, in navolging van THC Pharm (Frankfurt) die sedert drie jaar de apotheken van dronabinol voorzien. Bionorica is een bekende producent van kruidenmedicijnen. Beide bedrijven halen de THC (dronabinol) uit de cannabidiol (CBD) van vezelhennep door isomeriseren.

Prijzen voor dronabinol van Delta 9 Pharma (verkoopprijzen in de apotheek):
250 mg - ongeveer 300 EURo
500 mg - ongeveer 520 EURo

Prijzen voor dronabinol van THC Pharm (verkoopprijzen in de apotheek)
250 mg - ongeveer 270 EURo
500 mg - ongeveer 465 EURo
1000 mg - ongeveer 860 EURo

Volgens deze lijst kost 1 milligram dronabinol ongeveer 1 EURo bij de verkoop van 500 mg. Met een dagelijkse noodzakelijke dosis van 10 tot 20 mg kost deze behandeling maandelijks tussen de 300 en 600 EURo.

(Bronnen: Persoonlijke mededelingen van THC Pharm en Delta 9 Pharma)

Kort nieuws

Groot BrittanniŽ: Cannabisonderzoek in Schotland
Het clinisch onderzoek van de Britse firma GW Pharmaceuticals met de tongspray van cannabisextracten is uitgebreid naar Schotland. PijnpatiŽnten in het Gartnavel Ziekenhuis, Glasgow, mogen aan de studie deelnemen. Thans doen er in Groot BrittanniŽ 9 ziekenhuizen aan mee. GW Pharmaceuticals hoopt het medicijn te kunnen testen bij zo'n 1000 patiŽnten. (Bron: The Scotsman van 1 juli 2002)

Wetenschap: Toename van de SLAAPduur
De synthetische cannabinoÔden HU-210, HU-310, en arachidonyl-2-chloroethylamide verlengen de SLAAPduur na een anesthesie met isofluran bij muizen, zelfs in kleine doses. (Bron: Schuster J, et al. Neurosci Lett 2002 Jul 5;326(3):196-200)

Wetenschap: Kanker van immuuncellen
CannabinoÔden die zich hechten aan de CB2 receptor (inbegrepen THC, HU-210 en anandamide) induceerden apoptose (geprogrammeerde celdood) in een aantal menselijke leukemie- en lymphoma cellijnen. Dit anti-kankereffect werd deels bemiddeld door de CB2 receptor. (Bron: Mckallip RJ, et al. Blood 2002 Jul 15;100(2):627-34)

Wetenschap: Neuropathie bij suikerzieken
Neuropathische pijn kan zich manifesteren ten gevolge van schade aan de zintuiglijke zenuwen. Een belangrijke meetsleutel voor de sensorische zenuwfuncties is de vrijmaking van neuropeptiden die door een prikkel uitgelokt worden. De synthetische CB1-receptor agonist CP55940 verhinderde het vrijkomen van die neuropeptiden bij zowel diabetische als niet-diabetische muizen. (Bron: Ellington HC, et al. Neuropharmacology 2002 Jun;42(7):966-975)

Duitsland: Sociaaldemokratische partij
Volgens een interne rondvraag binnen de Sociaaldemokratische partij (SPD) in de Bundestag (Duitse parlement) zou het bezit van cannabis niet langer aanzien moeten worden als een strafrechtelijke overtreding, maar met een geldboete bestraft moeten worden. Dit meldde het infoblad Focus. Een woordvoerster van de SPD vertelde aan het Duitse persagentschap (dpa) geen kennis te hebben van dergelijke rondvraag. De Sociaaldemokraten zitten in de regering samen met de groenen, die de legalisering van cannabis ondersteunen. (Bron: dpa van 29 juni 2002)

Wetenschap: Twee nieuwe boeken
Onlangs werden twee uitgebreide nieuwe Engelstalige boeken gepubliceerd.
- Grotenhermen F,Russo E, eds. Cannabis and Cannabinoids. Pharmacology, Toxicology, and Therapeutic Potential. Binghamton NY: Haworth Press, 2002, circa 450 pagina's. Met bijdragen van een vijftigtal auteurs. Dit werk is ook beschikbaar in het Duits en binnenkort ook in het Spaans.
- Onaivi ES, ed. Biology of Marijuana. From Gene to Behaviour. Londen/New York: Taylor & Francis, 2002, circa 630 pagina's. Met bijdragen van een vijftigtal auteurs.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.