Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 mei 2002

Authors

Canada — Geen medicinale cannabis van de overheid

Minister van volksgezondheid Anne McLellan zei dat het vrijgeven van de medische marihuana aan zieken niet kan gebeuren vooraleer de nodige klinische studies gedaan zijn, aldus een woordvoerster van de minister op 22 april laatstleden.

De klinische studies zijn nog niet begonnen en er zullen nog jaren nodig zijn. Toen voormalig minister van volksgezondheid Allan Rock aankondigde dat de cannabisteelt in juli 2001 zou kunnen beginnen, en de oogst deels gebruikt zou worden voor onderzoek en deels voor de verstrekking aan patiënten die ongeneeslijk ziek of terminaal zijn.

Rock had de artsen gevraagd recepten uit te schrijven waaruit bleek dat hun patiënten marihuana nodig hadden, wat protest uitlokte van enkele kleine medische groeperingen. Maar meerdere artsen ondertekenden de papieren en op 2 april waren er 205 patiënten door het ministerie vergund voor het bezit van marihuana. Deze personen hebben nu geen andere keuze dan zelf te gaan kweken of iemand dat voor hun te laten doen met illegaal verkregen zaden.

Op 23 april zei een rechter uit Québec dat de wetgeving die de verkoop van marihuana aan vergunde patiënten verbiedt, ongrondwettelijk is. Rechter Gilles Cadieux zei dat het Charter of Rights and Freedoms het recht beschermt op vrijheid en veiligheid van de persoon, inbegrepen het gebruik van cannabis door patiënten die een medische uitzonderingsmaatregel verkregen.

(Bronnen: Canadian Press van 22 en 23 april 2002, Edmonton Sun van 23 april 2002)

VS — Onderzoek gestart naar de werking van gerookte cannabis bij neuropathie bij AIDS-patiënten

Een onderzoek met rookbare cannabis bij neuropathie (zenuwpijn) die in verband staat met AIDS, werd gestart onder de leiding van dokter Donald Abrams aan de Universiteit van Californië in San Francisco. De drie jaar durende studie wordt door de overheid gedoteerd met 956.000 dollar en wordt uitgevoerd door het Centrum voor Onderzoek naar Medicinale Cannabis dat aan de universiteit verbonden is.

De deelnemers aan het onderzoek zijn ervaren marihuanarokers die 30 dagen voor het begin van de studie niet gerookt hadden. "We willen ervan kunnen uit gaan dat de mensen weten hoe men inhaleert, en dat ze weten hoe het aanvoelt om stoned te zijn zodat ze niet in paniek raken en ons gaan aanklagen", zegt Abrams.

De studie begint met een verkennend onderzoek met 16 deelnemers. De eerste fase begon op 27 maart. De deelnemers blijven negen dagen in het ziekenhuis waarvan zij gedurende zeven dagen driemaal per dag cannabis roken. Als met het verkennend onderzoek alles goed verloopt, zal een uitgebreide studie volgen waaraan een honderdtal proefpersonen meewerken. Het onderzoek is dubbelblind en als placebo worden thc-vrije cannabissigaretten gebruikt.

(Bron: The Augusta Chronicle van 13 april 2002)

Canada — Naar Canada gevluchte Amerikaanse medicinale marihuanagebruikers gearresteerd

De Canadese dienst voor immigratie heeft Kenneth E. Hayes gearresteerd op 18 april en Steve Tuck en Steve Kubby op 16 april. Alle drie zullen zij gehoord worden in het kader van een uitwijzingsprocedure. Ze verklaarden alle drie dat zij het statuut van politiek vluchteling zullen aanvragen in Canada als de VS voor hun uitlevering vragen of als Canada dreigt hen uit te wijzen.

De aanklacht luidt: "specifieke betrokkenheid bij criminele veroordelingen in de VS", zei Angela Battiston, een woordvoerster van de Canadese immigratiedienst. Geen van hen ontkende het kweken en roken van cannabis maar stellen dat dit voor medische redenen is, hetgeen toegelaten werd onder Proposition 215, een staatswet die door de kiezers van Californië gestemd werd in 1996.

VS-functionarissen juichen de arrestatie toe. "Het is jammer dat veel mensen Canada zien als een toevluchtsoord om aan de VS-wetgeving te ontsnappen", zei Richard Meyer, een woordvoerder van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration.

(Bron: The Press Democrat van 21 april 2002)

Kort nieuws

Wetenschap — CBD tegen misselijkheid

In een ratmodel van misselijkheid waren cannabidiol (CBD) en zijn synthetische evenknie dimethylheptyl effectief tegen misselijkheid. Dus kunnen cannabinoïden zonder psychoactieve werking, een therapeutische waarde hebben in de behandeling van misselijkheid die veroorzaakt wordt door chemotherapie. (Bron: Parker LA, et al. Neuroreport 2002 Apr 16;13(5):567-70)

VS — Californië

De gemeenteraad van Berkeley stemde op 23 april een resolutie waarin zij haar steun toezegt aan medicinale marihuana. De Raad instrueerde het Berkeley Politiedepartement niet samen te werken met de Drug Enforcement Administration bij hun onderzoek naar de clubs voor medicinale marihuana. (Bron: Saily Californian van 25 april 2002)

Wetenschap — Psychose

In een Spaans onderzoek bleken patiënten met cannabis-geïnduceerde psychose en acute schizofrenie, enerzijds overeenkomsten te vertonen, en anderzijds te verschillen van de anderen. De auteurs besloten dat voortdurend zwaar gebruik van cannabis een psychotische storing kan veroorzaken apart van acute schizofrenie. (Bron: Nunez LA, Gurpegui M. Acta Psychiatr Scand 2002 Mar;105(3):173-178)

VS — NORML conferentie

Ongeveer 550 personen namen deel aan de jaarlijkse nationale conferentie van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws in San Francisco, de grootste uit de 32-jarige geschiedenis van de organisatie. Onder de sprekers onder meer: Prokureur (officier van justitie) Terence Hallinan van San Francisco, senator John Vasconcellos van Californië, Jack Herer, Dr. Tom Ungerleider, Dr. John P. Morgan en Barbara Ehrenreich. (Bron: NORML van 26 april 2002)