[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 23 April 2002

Wetenschap: Cannabisextract werkzaam bij multiple sclerose

In een studie aan de kliniek Montana (Zwitserland) onder leiding van Dr. Claude Vaney werd de werkzaamheid van een cannabisextract in capsules bij 57 ps-patiŽnten onderzocht.

In een gecontroleerde crossover test werd aan de helft van de patiŽnten eerst een placebo gegeven en daarna het extract toegediend, terwijl aan de andere helft van de deelnemers eerst cannabis toegediend werd. De dosis werd overeenkomstig de individuele tolerantie aangepast. De maximale dagelijkse doses varieerden van 7,5 tot 30 mg THC.

De middels de schaal van Ashworth vastgestelde spiertonus toonde geen relevante werking van cannabis in vergelijking met een placebo maar een belangrijke vermindering van het aantal spierspasmen en van de intensiteit van de spasmen. Bewegingsfuncties, gemeten met de Rivermead-Mobility-Index (RMI), verbeterden na toediening van cannabis. Er werd geen relevante invloed op het slaapvermogen vastgesteld. De medicatie werd in het algemeen goed verdragen. Cognitieve en motorische vermogens werden niet significant beÔnvloed door de cannabismedicatie.

(Bron: Fortissimo 1, maart 2002, Magazine van de Zwitserse MS-Vereniging)

Wetenschap: Zwaar cannabisgebruik heeft op lange termijn geen effect op de algemene intelligentie

Canadese onderzoekers vergeleken het intelligentie-coŽfficient (IQ) van 15 momenteel zware cannabisgebruikers, 9 mensen die minder gebruiken, 9 voormalige gebruikers en 37 niet-gebruikers in een groep van 70 jonge mensen. De deelnemers werden gevolgd sinds hun geboorte en zijn nu tussen 17 en 20 jaar oud.

Huidig marihuanagebruik was dosisafhankelijk met een vermindering van het IQ verbonden, wanneer het huidige IQ met het IQ vergeleken werd bij een leeftijd van 9 tot 12 jaar. Het IQ van huidig zware gebruikers vertoonde een afname van 4.1 in vergelijking met de toename bij matig gebruik (5.8), voormalige gebruikers (3.5) en niet-gebruikers (2.6).

De auteurs concludeerden dat het actueel cannabisgebruik "een negatief effect had op algemene IQ-waarden bij mensen die 5 of meer joints per week rookten" en dat "marihuana geen negatieve invloed heeft op de algemene intelligentie op lange termijn". Voormalige gebruikers zijn gebruikers die regelmatig marihuana gerookt hebben, maar tijdens de laatste drie maanden niet meer. Matige gebruikers zijn zij die minder dan 5 joints per week roken.

(Bron: Fried P, et al. Current and former marijuana use: preliminary findings of a longitudinal study of effects on IQ in young adults. CMAJ 2002;166(7):887-91)

Nederland: Cannabis op voorschrift binnen het jaar

Een grote meerderheid van de wetgevende macht in de tweede kamer meldde op 8 april dat zij het voorstel van de regering steunen om artsen de toelating te geven cannabis voor te schrijven.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de senaat, en dit gebeurt later dit jaar. Bij goedkeuring worden twee kwekers geselecteerd en gecontroleerd door de overheid, cannabis beginnen kweken. Leden van het parlement van de drie grootste coalitiepartijen en de twee grootste oppositiepartijen hebben al laten weten het wetsvoorstel te zullen aannemen.

Woordvoerder Bas Kuik van het ministerie van volksgezondheid zei dat cannabis voor medisch gebruik waarschijnlijk binnen het jaar beschikbaar zal zijn in de apotheek.

(Bron: Associated Press van 8 april 2002)

Kort nieuws

VS: Clinische Conferentie over cannabis
De tweede nationale Clinische Conferentie over cannabis wordt gehouden op 3 en 4 mei in Portland, Oregon. Gedetailleerde informatie, agenda en brochures over de conferentie zijn verkrijgbaar op de homepage van Patients Out of Time: www.medicalcannabis.com/conference/

Groot BrittanniŽ: GW Pharmaceuticals
GW Pharmaceuticals heeft zijn clinische onderzoeken verdubbeld om te peilen naar de medische voordelen van cannabis. Vier nieuwe studies zullen uitgevoerd worden met patiŽnten die lijden aan ruggemergbeschadigingen, multiple sclerose en zenuwbeschadigingen. Dit brengt het aantal patiŽnten dat bij onderzoeken van GW betrokken is, op ongeveer 600. (Bron: The Guardian van 12 april 2002)

Canada/VS: Telling van organisaties voor medische cannabis
NORML CaliforniŽ is een telling aan het uitvoeren van het aantal patiŽntengroeperingen die cannabis medicinaal gebruiken, de aanwerving van leden gebruikers, dokters en verzorgers in de VS en in Canada. Voor meer informatie: canorml.org/prop/cblist.html (Bron: Dale Gieringer, persoonlijke communicatie)

VS: Advertentie met de burgemeester van New York
Burgemeester Bloomberg van New York zag zichzelf geafficheerd als cannabisactivist in een advertentie in The New York Times op 9 april. De advertentie is een onderdeel van een campagne van NORML voor de decriminalisering van marihuana. Bloomberg werd geciteerd uit een artikel van 2001 waarin hij gezegd had marihuana te hebben gerookt en het prettig te hebben gevonden. (Bron: Reuters van 9 april 2002)

VS: Maryland
Een wetsvoorstel dat de straffen moet verminderen voor patiŽnten die medicinaal cannabis gebruiken (100 $ in plaats van 1.000 $ tot 1 jaar celstraf) werd nietig verklaard met een verschil van ťťn stem in de senaat. Het voorstel was eerder aangenomen door het Huis van afgevaardigden op 24 maart. (Bron: Caroll County Times van 6 april 2002)

Wetenschap: Zwaarlijvigheid
De CB1 receptor antagonist SR141716 van de Franse firma Sanofi-Synthelabo werd in fase III studies ingezet tegen zwaarlijvigheid. Er was een belangrijk gewichtsverlies vastgesteld bij eerder onderzoek. SR141716 blokkeert de werking van endocannabinoÔden in de cannabinoÔde-1 receptor. (Bron: Reuters van 10 april 2002)

Wetenschap: Maagzuurafscheiding
CannabinoÔds (WIN 55,212-2, HU-210) verminderden de zuurafscheiding in de maag. Dat effect werd tegengegaan door een CB1 receptor antagonist maar niet door een CB2 receptor antagonist. Dat wil zeggen dat het afremmen van de maagzuurafscheiding door cannabinoÔden geregeld wordt via CB1 receptoren (Bron: Adami M, et al. Br J Pharmacol 2002 Apr 7;135(7):1598-1606)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.