Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 maart 2002

Authors

Europa — Conferentie over cannabisonderzoek in Brussel

Ongeveer 100 genodigde wetenschappers en vertegenwoordigers van de regeringkwamen op 25 februari bijeen voor een wetenschappelijke conferentie over cannabis die er kwam op initiatief van de ministeries van volksgezondheid van België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland en werd bijgewoond door vier ministers van volksgezondheid uit de vier organiserende landen en een regeringscommissaris voor drugs (Duitsland).

De conferentie gaf een overzicht van de huidige stand van zaken in cannabisonderzoek, inbegrepen epidemiologische, psychologische, sociologische en neurobiologische thema’s over het recreatieve gebruik. Het medisch gebruik van cannabis was slechts een klein thema met een lezing door een vertegenwoordiger van het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis. De meeste deelnemers waren het eens dat de drug een medisch potentieel heeft. De weinige tegenspraak kwam van onder meer een vertegenwoordiger van het Zweedse ministerie van volksgezondheid.

Economie/Wetenschap — Pharmos ontwikkelt CB2-receptor agonists

Pharmos Corporation meldde dat het bedrijf vorderingen maakte in de ontwikkeling van een nieuwe serie van synthetische samenstellingen die zich specifiek binden aan cannabinoïd-2-receptoren die zich op antistoffen bevinden. Deze bicyclische dextrocannabinoïdeverbindingen hebben geen effect op de psyche en de bloedsomloop.

Pharmos verricht onderzoek op het terrein van ontstekingswerende modulators van het immuunsysteem, met een mogelijke werking bij autoimmune en neurologische ziekten. De ontwikkeling van deze substanties volgt kort op de succesvolle ontwikkeling van het tricyclische THC-derivaat dexanabinol. Klinische fase III studies met dexanabinol begonnen vorig jaar in verschillende Europese landen om de werking bij zware hersenletsels te testen.

Dr. George Fink, vice-president van de onderzoeksafdeling, verklaarde: “Het gebruik van natuurlijke cannabinoïden voor medische doeleinden heeft belangrijke medische en regulatorische beperkingen omdat ze zich aan de CB1 receptoren verbinden die vooral in het zenuwstelsel voorkomen, en daarbij ongewenste psychotrope en andere bijwerkingen veroorzaken.

(Bron: PR Newswire van 25 februari 2002)

Kort nieuws

Wetenschap — Onderzoek chronisch gebruik

Een onderzoek dat door Ethan Russo en collega’s gepubliceerd wordt in de komende editie van de Journal of Cannabis Therapeutics richtte zich op de voordelen en de ongunstige effecten van cannabis bij vier patiënten die legaal marihuana voor medicinaal gebruik konden verkrijgen in de VS. Zij rookten overheidscannabis gedurende 11 tot 27 jaar. Hierdoor werd geen noemenswaardige lichamelijke of geestelijke verzwakking veroorzaakt. Een PDF-bestand van de studie is beschikbaar op de IACM website op http://www.cannabis-med.org/science/jcant.htm/.

Economie VS — Inhaleerder voor THC

Op 26 februari kondigde Unimed Pharmaceuticals aan dat zij een samenwerkingsakkoord hadden afgesloten met de firma Inhale om een doseerbare inhaleerder (MDI) voor dronabinol (THC) te ontwikkelen. Unimed brengt thans reeds het synthetische dronabinolpreparaat Marinol op de markt. (Bron: Business Wire van 26 februari 2002)

Nederland — Onderzoek met gerookte cannabis

Het Bureau voor Medische Cannabis van het Nederlandse ministerie van volksgezondheid wil een klinisch onderzoek naar gerookte cannabis bij 16 ms-patiënten. Resultaten worden verwacht beschikbaar te zijn over ongeveer een jaar. Dit zal de eerste klinische studie met gerookte cannabis zijn in Europa sinds het onderzoek van 1989 met een ms-patiënt aan de universiteit van Goettingen (Duitsland). (Bronnen: Drug Policy Alliance van 21 februari 2002; Meinck HM, et al. J Neurol 1989;236(2):120-122)

Groot Brittannië — Cannabis in het jaar 2004

Cannabis zal op voorschrift beschikbaar zijn in 2004 als het klinisch onderzoek succesvol is, liet het Britse ministerie van volksgezondheid weten op 18 februari. “Resultaten worden verwacht tegen einde van 2002”, zei minister van volksgezondheid Lord Hunt. De resultaten zullen dan door de verantwoordelijke instanties geëvalueerd worden. (Bron: Reuters van 18 februari 2002)

Op 18 februari riep de belangrijkste Ierse oppositiepartij op om cannabis beschikbaar te maken in Ierland op doktersvoorschrift. Gay Mitchell, de Fine Gael woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid beloofde de zaak aan te kaarten bij gezondheidsminister Michael Martin in het Ierse parlement. (Bron: PA News van 18 februari 2002)