[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 07 Maart 2002

Europa: Conferentie over cannabisonderzoek in Brussel

Ongeveer 100 genodigde wetenschappers en vertegenwoordigers van de regeringkwamen op 25 februari bijeen voor een wetenschappelijke conferentie over cannabis die er kwam op initiatief van de ministeries van volksgezondheid van BelgiŽ, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland en werd bijgewoond door vier ministers van volksgezondheid uit de vier organiserende landen en een regeringscommissaris voor drugs (Duitsland).

De conferentie gaf een overzicht van de huidige stand van zaken in cannabisonderzoek, inbegrepen epidemiologische, psychologische, sociologische en neurobiologische themaís over het recreatieve gebruik. Het medisch gebruik van cannabis was slechts een klein thema met een lezing door een vertegenwoordiger van het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis. De meeste deelnemers waren het eens dat de drug een medisch potentieel heeft. De weinige tegenspraak kwam van onder meer een vertegenwoordiger van het Zweedse ministerie van volksgezondheid.

Economie/Wetenschap: Pharmos ontwikkelt CB2-receptor agonists

Pharmos Corporation meldde dat het bedrijf vorderingen maakte in de ontwikkeling van een nieuwe serie van synthetische samenstellingen die zich specifiek binden aan cannabinoÔd-2-receptoren die zich op antistoffen bevinden. Deze bicyclische dextrocannabinoÔdeverbindingen hebben geen effect op de psyche en de bloedsomloop.

Pharmos verricht onderzoek op het terrein van ONTSTEKINGswerende modulators van het immuunsysteem, met een mogelijke werking bij autoimmune en neurologische ziekten. De ontwikkeling van deze substanties volgt kort op de succesvolle ontwikkeling van het tricyclische THC-derivaat dexanabinol. Klinische fase III studies met dexanabinol begonnen vorig jaar in verschillende EURopese landen om de werking bij zware hersenletsels te testen.

Dr. George Fink, vice-president van de onderzoeksafdeling, verklaarde: ďHet gebruik van natuurlijke cannabinoÔden voor medische doeleinden heeft belangrijke medische en regulatorische beperkingen omdat ze zich aan de CB1 receptoren verbinden die vooral in het zenuwstelsel voorkomen, en daarbij ongewenste psychotrope en andere bijwerkingen veroorzaken.

(Bron: PR Newswire van 25 februari 2002)

Kort nieuws

Wetenschap: Onderzoek chronisch gebruik
Een onderzoek dat door Ethan Russo en collegaís gepubliceerd wordt in de komende editie van de Journal of Cannabis Therapeutics richtte zich op de voordelen en de ongunstige effecten van cannabis bij vier patiŽnten die legaal marihuana voor medicinaal gebruik konden verkrijgen in de VS. Zij rookten overheidscannabis gedurende 11 tot 27 jaar. Hierdoor werd geen noemenswaardige lichamelijke of geestelijke verzwakking veroorzaakt. Een PDF-bestand van de studie is beschikbaar op de IACM website op www.cannabis-med.org/science/jcant.htm/.

Economie/VS: Inhaleerder voor THC
Op 26 februari kondigde Unimed Pharmaceuticals aan dat zij een samenwerkingsakkoord hadden afgesloten met de firma Inhale om een doseerbare inhaleerder (MDI) voor dronabinol (THC) te ontwikkelen. Unimed brengt thans reeds het synthetische dronabinolpreparaat Marinol op de markt. (Bron: Business Wire van 26 februari 2002)

Nederland: Onderzoek met gerookte cannabis
Het Bureau voor Medische Cannabis van het Nederlandse ministerie van volksgezondheid wil een klinisch onderzoek naar gerookte cannabis bij 16 ms-patiŽnten. Resultaten worden verwacht beschikbaar te zijn over ongeveer een jaar. Dit zal de eerste klinische studie met gerookte cannabis zijn in EURopa sinds het onderzoek van 1989 met een ms-patiŽnt aan de universiteit van Goettingen (Duitsland). (Bronnen: Drug Policy Alliance van 21 februari 2002; Meinck HM, et al. J Neurol 1989;236(2):120-122)

Groot BrittanniŽ: Cannabis in het jaar 2004
Cannabis zal op voorschrift beschikbaar zijn in 2004 als het klinisch onderzoek succesvol is, liet het Britse ministerie van volksgezondheid weten op 18 februari. ďResultaten worden verwacht tegen einde van 2002Ē, zei minister van volksgezondheid Lord Hunt. De resultaten zullen dan door de verantwoordelijke instanties geŽvalueerd worden. (Bron: Reuters van 18 februari 2002)

Ierland: Oproep voor medische beschikbaarheid
Op 18 februari riep de belangrijkste Ierse oppositiepartij op om cannabis beschikbaar te maken in Ierland op doktersvoorschrift. Gay Mitchell, de Fine Gael woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid beloofde de zaak aan te kaarten bij gezondheidsminister Michael Martin in het Ierse parlement. (Bron: PA News van 18 februari 2002)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.