[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 21 Februari 2002

VS: DEA doet een inval in het verdeelcentrum voor medicinale marihuana in San Francisco

Op 12 februari vielen agenten van de Drug Enforcement Agency (DEA) binnen in een verdeelcentrum voor medicinale marihuana – de Harm Reduction Clinic in San Francisco, en namen meer dan 600 cannabisplanten in beslag. Verscheidene woningen in San Francisco en omgeving werden doorzocht en mensen werden gearresteerd, onder hen Richard Watts, hoofd van de Harm Reduction Clinic, en marihuana-auteur Edward (Ed) Rosenthal uit Oakland.

Later op de dag sprak onder meer DEA-baas Asa Hutchinson voor de Commonwealth Club van Californië over de legalisering van marihuana voor medicinaal gebruik. “We moeten de wet doen naleven”, zei hij, “Het doen naleven van de drugwetten begint hier in San Francisco en het zal hier niet eindigen.”

Meerdere prominenten van de Stad San Francisco sloten zich aan bij de manifestatie die voor de Commonwealth Club werd gehouden, onder hen de prokureur (officier van justitie) Terence Hallinan. “Dit is een beslissing die genomen wordt door de kiezers van Californië en de burgers van de stad en het district van San Francisco,” zei Hallinan.

De razzia valt samen met de aankondiging van president Bush dat de drugsoorlog opgevoerd wordt met het doel het gebruik met 25 % te verminderen in 5 jaar.

(Bronnen: Associated Press van 12 februari 2002, Reuters van 12 februari 2002)

Kort nieuws

Canada: Peiling naar medicinaal gebruik
Ongeveer vier procent van de bevolking boven de 15 jaar gebruikt cannabis voor medische redenen zonder toelating van de overheid. Dat is het resultaat van een onderzoek dat werd uitgevoerd door Pricewaterhouse-Coopers in opdracht van het ministerie van volksgezondheid (Health Canada). Volgens het peilingrapport staat dit percentage voor circa 1 miljoen Canadezen. 70 % van hen gelooft dat er reeds voldoende waardevolle bewijzen zijn ter ondersteuning van het gebruik van medicinale marihuana. 85 % vindt dat marihuana beschikbaar moet gemaakt worden voor medicinaal gebruik onder bepaalde voorwaarden. (Bron: Ottawa Citizen van 3 februari 2002)

Nederland: Symposium aan de Universiteit van Leiden
Op 15 februari werd aan de Universtiteit van Leiden een symposium gehouden over het medicinaal gebruik van cannabis. Prominente sprekers gaven een overzicht van fundamenteel onderzoek en klinische toepassingen. Onder hen Raphael Mechoulam (Israël), Elisabeth Williamson (GB), William Notcutt (GB) en Kirsten Müller-Vahl (D). Vertegenwoordigers van de Canadese en Nederlandse overheid beschreven de mogelijkheden volgens dewelke een legale beschikbaarheid van cannabis werd bewerkstelligd.

Wetenschap: THC bij pijn
Onderzoekers aan de Anesthesiekliniek van de Keulse universiteit (D) maakten melding van een eerste ervaring met THC in pijnbehandeling. Bij zes patiënten die lijden aan chronische pijn werd THC gebruikt in dagelijkse doses van 5 tot 20 mg. Voldoende pijnverzachting werd bereikt bij 3 patiënten. (Bron: Elsner F, et al. Schmerz 2001 Jun;15(3):200-204)

Wetenschap: Extacy en cannabis
In een onderzoek met ratten, uitgevoerd door Australische wetenschappers aan de Universiteit van Sydney, reduceerde cannabis de schadelijke effecten van extacy. Bij ratten die extacy en cannabis samen toegediend kregen, werden minder hersencellen vernietigd en waren de dieren minder angstig. (Bron: The Australian van 2 februari 2002)

Wetenschap: Zwaar cannabisgebruik
In een onderzoek waarbij 2600 jongeren van 15-16 jaar betrokken waren, konden Britse onderzoekers drie groepen van zware gebruikers onderscheiden op een totaal van 201. De kleinste groep was duidelijk te onderscheiden van de andere door asociaal gedrag. Een andere groep vertoonde pieken van depressieve gemoedsgesteldheid en weinig zelfrespect. De grootste groep waren ‘gewoon’ en er was weinig onderscheid tussen hen en niet-gebruikers. Jongeren die veel cannabis gebruiken moeten niet als een homogene groep worden beschouwd. (Bron: Miller P, Plant M, Drug Alcohol Depend 2002 Feb 1;65(3):235-242)

Wetenschap: Dystonia
In een beperkt dubbelblind placebo-gecontroleerd random onderzoek waarbij de synthetische cannabinoïde nabilone gebruikt werd bij patiënten met volledige en gedeeltelijke dystonia, werd geen noemenswaardige vermindering van dystonia vastgesteld na behandeling met de cannabinoïde. (Bron: Fox SH, et al. Mov Disord 2002 Jan;17(1):145-149)

Wetenschap: ONTSTEKING
De synthetische cannabinoïde nabilone werkte ONTSTEKINGswerend in een ratmodel. De effecten zouden bewerkstelligd zijn door een niet geïdentificeerde CB2-achtige cannabinoïdereceptor. (Bron: Conti S, et al. Br J Pharmacol 2002 Jan;135(1):181-187)

VS: Californië
Mensen die marihuana gebruiken op advies van hun arts krijgen een identificatiebewijs waarmee zij zouden beschermd zijn tegen arrestatie in het kader van een project dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad van San Diego op 13 februari. (Bron: Union-Tribune van 14 februari 2002)

Jamaïca: Debat over legalisering
Het Jamaicaanse parlement zal een debat voeren over de legalisering van cannabis voor persoonlijk, medicinaal, of religieus gebruik door volwassenen. Een werkgroep van het Jamaicaanse parlement zal oordelen of de wet moet gewijzigd worden, aldus de regeringswoordvoerders. Voor de beslissing werd geen tijdslimiet gesteld. (Bron: Reuters van 12 februari 2002)

Duitsland: ECBS Symposium
Het EURopese College voor Bewustzijnsonderzoek (ECBS) houdt haar 9e symposium in Frankenthal (Duistland) op 12-14 april 2002. Het hoofdthema van de bijeenkomst is cannabis, met lezingen door Peter Hess, Jochen Sattler, Daniel Lamperter, Adi Dittrich, Franjo Grotenhermen, Jörg Fachner, Markus Leweke, Henrik Jungaberle, Rolf Verres, Dietrich Ebert en anderen (Meer info: www.magnet.ch/ecbs/)

Zwitserland: CannaTrade
Tijdens de hennepbeurs CannaTrade op 1-3 maart 2002 in Bern zullen op zondag over medicinaal gebruik van cannabis lezingen gehouden worden door Ethan Russo (VS), Claude Vaney (Zwitserland), Mario Price 5GB) en Manfred Fankhauser (Zwitserland). (Meer info: www.cannatrade.ch/)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Conferentie 2020

Het IACM zal zijn 11e conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde houden van 7 tot 9 november 2020 in Mexico-Stad.

Conferentie 2021

Het 12e IACM-congres over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt gehouden in Bazel, Zwitserland, van 14 tot 16 oktober 2021.

Members only

Please click here to visit the Members Only Area with a film to honour Prof Raphael Mechoulam, 
Please click here to become a member.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.