Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 4 februari 2002

Authors

Groot Brittannië — GW breidt onderzoek uit naar werking bij kankerpijn

GW Pharmaceuticals verklaarde op 16 januari dat zij hun klinisch onderzoek zullen uitbreiden tot de pijnstillende werking bij kankerpatiënten. Onderzoek bij patiënten met multiple sclerose en dwarslaesie bleken al succesvol, zo meldde het bedrijf.

GW zei dat meer dan 100 patiënten met terminale kanker en die pijn lijden die niet kan onderdrukt worden met de courante behandelingsmethoden, aan de onderzoeken zullen deelnemen in meer dan 20 centra in Groot Brittannië. Het cannabisextract wordt in de vorm van spray onder de tong aan de patiënten toegediend.

Dr. Geoffrey Guy, direkteur van het bedrijf zei: "We blijven optimistisch dat we in 2003 in staat zullen zijn aan de Britse bevoegde authoriteiten de gegevens kunnen verstrekken en – mits goedkeuring – het eerste voorgeschreven op cannabis gebaseerd medicijn tegen 2004 op de markt kunnen brengen.”

(Bron: Reuters van 16 januari 2002)

VS — Californische cannabisclub streeft naar nieuw vonnis

Advokaten van de Oakland Cannabis Buyers’ Cooperative (OCBC) hebben aan de arrondissementsrechtbank gevraagd haar uitspraak van 1998 te herzien. Daarbij werd verbod opgelegd op de verdeling van marihuana aan zwaar zieke patiënten. De stap wordt gezet acht maanden nadat het federaal Hooggerechtshof gesteld had dat de cooperatieve geen cannabis aan patiënten mag verdelen.

De OCBC argumenteert dat de beslissing van de arrondissementsrechtbank ongrondwettelijk zou zijn omdat het verdelen van marihuana door de OCBC de handel binnen de staat en niet de handel tussen staten betreft.

Daarbij vraagt de OCBC ook aan de rechtbank of de federale overheid rechtmatig kan tussenkomen in een soevereine staat of een dwingende belangstelling zou hebben in de beperking van fundamentele rechten zoals het verzachten van pijn of de verlenging van het leven.

De advokaten verwachten dat ook de nieuwe zaak het Hooggerechtshof zal bereiken. In mei 2001 besloot het Hooggerechtshof dat verdeelpunten van medicinale marihuana zich niet kunnen beroepen op de medische noodzaak als argument tegen de betichting van de federale overheid van produktie en distributie van marihuana. Andere geschilpunten met betrekking tot de grondwettelijkheid van de federale marihuanawetten kwamen in deze zaak niet aan bod.

(Bronnen: Associated Press van 8 januari 2002, NORML van 10 januari 2002)

Kort nieuws

Frankrijk — Debat over legalisering

Justitieminister Marylise Lebranchu wil een debat beginnen over de legalisering van cannabis. Volgens het recente nationale drugsrapport is het beeld over cannabis veranderd en sluit meer aan bij de aanvaarde drugs zoals alcohol en tabak. In 2000 bleek uit een peiling dat voor de eerste keer meer dan 50 % van de Franse volwassenen minstens één keer in hun leven cannabis gebruikt hebben. (Bron: dpa van 17 januari 2002).

Wetenschap — Hartaanval

Zes gevallen van mogelijk overlijden aan een hartaanval na cannabisgebruik door jonge volwassenen waren onderwerp van onderzoek in Noorwegen. Zij hadden 2 tot 22 ng/ml THC in hun bloed. In 35 van de in totaal 10.000 autopsies was THC de "belangrijkste toxicologische vondst”, de meesten onder hen overleden ten gevolge van een ongeval of zelfdoding. Zes van de 35 stierven door een onbekende oorzaak, de meesten onder hen hadden in de autopsie tekenen van hartproblemen. (Bron: Bachs L, Morland H. Forensic Sci Int 2001 Dec 27;124(2-3):200-3)

Canada — Distributie van marihuana

Het zal nog twee tot drie maanden duren vooraleer mensen met een medisch uitzonderingsstatuut toegang hebben tot cannabis omdat volksgezondheid Canada nog moet beslissen hoe de marihuana verpakt en verdeeld zal worden, zegt Brent Zettl, hoofd van Prairie Plant Systems die de drug telen. (Bron: Edmonton Sun van 10 januari 2002)

Wetenschap — Geboortegewicht

Volgens een studie die gepubliceerd werd in de British Journal of Obstetrics and Gynaecology, kan cannabisgebruik tijdens de zwangerschap oorzaak kan zijn van een verminderd geboortegewicht. Ongeveer 5 procent van de 12.000 vrouwen die aan het onderzoek meededen gaven toe dat zij cannabis gebruikt hadden voor de zwangerschap en een kleiner aantal zei cannabis gebruikt te hebben tijdens de zwangerschap. Cannabisgebruik bleek volgens de studie een kleine gemiddelde vermindering van 90 gram te veroorzaken. (Bron: BBC News van 7 januari 2002)

Duitsland — Cannabis kampanje

Een cannabiskampanje ging van start bij "akzept" (Bundesverband für Akzeptierende Drogenarbeit und humane Drogenpolitik). De kampanje wil groepen en mensen samenbrengen voor de ondersteuning van de decriminalesering van cannabisgebruik en bezit. (Bron: http://www.DieCannabisKampagne.de/)

Wetenschap — Immuunfunkties

THC bleek de aanmaak te induceren van immunosuppressieve cytokine TGF-beta bij menselijke peripherale bloedlymfocieten. Deze werking van THC werd geblokkeerd door een CB2 receptor antagonist maar niet door een specifieke CB1 antagonist. (Bron: Gardner B,et al. Biocem Biophys Res Commun 2002 Jan 11;290(1):91-6)

Wetenschap — Pijn

In een diermodel voor neuropatische pijn werd het effekt van zenuwschade op de activering van cannabinoïde receptoren onderzocht. Schade aan de ruggegraatzenuw bij ratten veroorzaakte funktionele stoornissen die de werking van een potente cannabinoïde (HU-210) verminderden. (Bron: Chapman V. Neuropharmacology 2001 Dec;41(7):870-7)