Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 11 december 2001

Authors

Frankrijk — Onderzoek van INSERM naar de effecten van cannabis op de gezondheid

Op 22 november heeft het French National Health and Medical Research (Inserm, Frans Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek) een 58 pagina's tellend literair overzicht voorgesteld onder de titel "Cannabis - welke werking heeft het op gedrag en gezondheid ?".

Het rapport was besteld door een werkgroep van de overheid in het kader van de strijd tegen drugs en drugsverslaving. De belangrijkste onderwerpen van het rapport zijn de factoren die het gebruik beïnvloeden, de acute en chronische effecten, evenals de effecten bij specifieke groepen (zwangere vrouwen, mensen met een geestelijke afwijking). Er werd geen rekening gehouden met de medicinale werking van marihuana.

Het rapport stelt dat:

##liststart

##ongeveer 10 procent van wie ooit cannabis heeft gebruikt, loopt het risico om verslaafd te worden, voor tabak is dat 30 procent,

##regelmatige gebruikers lopen kans op een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker omdat cannabisrook meer carcinogenen bevat dan tabakrook,

##de werking van cannabis op het zenuwstelsel is functioneel en omkeerbaar en veroorzaakt op lange termijn geen schade.

##listend

Gezondheidsminister Bernard Kouchner, die het rapport voorstelde, bevestigde dat in 2002 vijf studies beginnen om de medicinale waarde van cannabis te evalueren, onder meer bij multiple sclerose en pijn.

(Bronnen: Inserm. Cannabis - quels effects sur le comportement et la santé ? Paris: Les editions Inserm, 2001; Le Quotdien de Médecine van 23 november 2001; Libération van 23 november 2001)

Wetenschap VS — Goedkeuring door DEA van onderzoek aan de Universiteit van Californië

De Universiteit van Californië in San Diego heeft van de federale overheid de definitieve vergunning ontvangen voor onderzoek naar het medicinale nut van marihuana. De wetenschappers willen de werking van cannabis onderzoeken bij patiënten met multiple sclerose en bij AIDS-patiënten met neuropathie (zenuwpijn).

De studies zijn de eerste die worden uitgevoerd door het universitair centrum voor medisch cannabisonderzoek, een door de staatsoverheid in 1999 in het leven geroepen project. De leiding is in handen van Dr. Jody Corey-Bloom voor het ms-onderzoek en Dr. Ronals Ellis voor het neuropathie-onderzoek.

De Drug Enforcement Administration (DEA) heeft de definitieve vergunning op 28 november uitgereikt.

(Bronnen: AP van 29 november 2001, ASCRIBE NEWS via COMTEX van 30 november 2001)

Kort nieuws

Italië — Vrijspraak met 700 gram

Voor de eerste keer aanvaardde een rechtbank het medicinale gebruik van cannabis als legaal. Een jury van de rechtbank van Rome sprak een 44-jarige man vrij die beticht werd van het invoeren van 700 gram hasj. De smokkel werd niet bestempeld als een crimineel feit omdat de betichte cannabis gebruikte om zijn epilepsie onder controle te houden en om te zware doses barbituraten te vermijden. (Bron: La Repubblica van 23 november 2001)

VS — Hyperactiviteit bij kinderen

Een Amerikaanse rechter heeft aan een moeder de toelating verleend om cannabis te blijven toedienen aan haar hyperactieve zoon. De rechter verwierp een verzoekschrift van de sociale dienst om het kind bij zijn moeder in Californië weg te halen. De moeder probeerde cannabis op aanraden van een kinderarts. Zij meldde dat het gedrag van haar zoon merkelijk verbeterde en hij maakte zelfs vrienden onder de andere kinderen. (Bron: WENN vis COMTEX van 6 december 2001)

Wetenschap — Dexanabinol bij hersenbeschadiging

Het Israelische farmaceutische bedrijf Pharmos liet op 29 november weten dat het begonnen is met een twee jaar durend onderzoek in zes Europese landen naar de werking van dexanabinol bij ernstige hersenbeschadiging. Dexanabinol is een niet-psychotropisch THC-derivaat (Bron: Reuters van 29 november 2001)

Wetenschap — Intraoculaire druk

Er werden cannabinoïdereceptoren gevonden in het trabeculair netwerk en het ciliaire deel van het menselijk oog. De endocannabinoïde anandamide werd ontdekt in het trabeculair netwerk. De onderzoekers veronderstellen dat de intraoculaire drukverlagende werking van cannabinoïden het gevolg is van de activering van CB1-receptoren in het traboculair netwerk waardoor de vochtuitstoot verhoogt. (Bron: Stamer WD, et al. Eur J Pharmacol 2001 Nov 23;431(3):277-286)

Wetenschap — Temperatuur van de hersenen

THC in doses van 0,1 mg/kg en 10 mg/kg veroorzaken een merkbare stijging van de temperatuur in de hersenen maar wijzigde de lichaamstemperatuur van ratten praktisch niet. (Bron: Perron RR, et al. Neuroreport 2001 Dec 4;12(17):3791-4)

Wetenschap — Eetlust

Toediening van anandamide in de vertromediale hypothalamus (een gebied in de hersenen) stimuleerde de eetlust bij ratten door middel van een mechanisme dat verbonden is met een CB1-receptor. (Bron: Jamshidi N, Taylor DA. Br J Pharmacol 2001 Nov;134(6):1151-4)