Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 5 november 2001

Authors

De Nederlands regering heeft op 19 oktober het besluit genomen om dokters toe te staan cannabis voor te schrijven en aan apothekers om te voorzien in een produkt met farmaceutische kwaliteit. Verwacht wordt dat het parlement in de komende maanden het voorstel om marihuana in de ziektewet op te nemen, zal goedkeuren. De meeste gebruikers zullen dan de kosten van het roken van hun joint vergoed krijgen door de overheid, als het voorgeschreven werd door een arts.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Ministerie van Volksgezondheid moet toezicht houden op de teelt, de kwaliteit en de distributie. Er is nog geen exacte datum in het vooruitzicht gesteld voor de aanvang van het plan omdat nog niet bekend is hoeveel tijd nodig is om alle voorbereidingen te treffen.

De wet is nodig om de "ongewenste" tegenstelling tussen praktijk en wetgeving weg te werken "ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs" over de werking van marihuana, aldus de regeringsverklaring. De meeste patiënten die al marihuana gebruiken doen dit zonder professionele begeleiding en hebben succesvolle resultaten geboekt, wordt verder nog vermeld. "De ervaringen zijn positief: minder pijn, minder misselijkheid na chemotherapie, en minder stijfheid bij MS", zo wordt gesteld.

Ondanks dat de verkoop van cannabis technisch gezien illegaal is, tolereert de Nederlandse overheid de verkoop van kleine hoeveelheden in de zogenaamde "coffeeshops". "Mensen met pijnlijke aandoeningen zoals AIDS gaan naar coffeeshops maar er is geen dokter die het gebruik controleert", zegt Bas Kuik, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid.

(Bronnen: Reuters van 19 oktober 2001, AP van 19 oktober 2001, dpa van 19 oktober 2001)

Wetenschap — Nieuws van het 2001 Congres van de IACM

Op het 2001 Congres van de International Association for Cannabis as Medicine (IACM) van 26 en 27 oktober in Berlijn (Duitsland) werden een aantal interessante nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt. Enkele ervan stellen we hier voor:

(1) De werking van een cannabisextract bij depressie, spasticiteit en pijn werd in dierproeven onderzocht. Het cannabisextract had geen antidepressieve werking bij muizen. Maar het extract zorgde wel voor een vermindering van spasticiteit en vertoonde een pijnstillende werking. Deze gegevens wijzen erop dat THC-extracten bruikbaar zijn bij spasticiteit en pijn. (Bron: Uittreksel van Richard Musty en Richard Deyo)

(2) Patiënten en ratten met levercirrose hebben een lage bloeddruk. In ratten kan de lage bloeddruk verhoogd worden door een CB1-receptor antagonist, die ook de verhoogde bloedstroom vermindert in de hoofdaders van het darmstelsel (Aa mesenteriae). In vergelijking met niet door cirrose aangetaste levers verhoogden bij aangetaste menselijke levers de CB1-receptoren in geïsoleerde endotheelcellen van de bloedvaten. De resultaten wijzen op een mogelijke nieuwe benadering van de behandeling van de bloedvatverwijding bij vergevorderde levercirrose. (Bron: Uittreksel van Jens Wagner)

(3) Onderzoek bij ratten toont aan dat CB1-receptor agonists een remmende werking hebben op de activiteit van de blaas, doch een versterkende invloed hebben op de activiteit van de baarmoeder. Die remmende werking was bij ratten met een ontstoken blaas sterker dan bij niet ontstoken blaas, hetgeen kan betekenen dat een ontsteking de werkzaamheid van cannabinoïden in de blaas verhoogt. De werking op de baarmoeder was verminderd in ratten met een ontstoken blaas. Dit onderzoek ondersteunt de positieve werking op de hyperactiviteit van de blaas bij patiënten met multiple sclerose en rugletsels. (Bron: Uittreksel van Karen Berkley en Natalia Dmitrieva)

(4) Bij een patiënte met multiple sclerose werd een cannabisextract met een THC/CBD-verhouding van 1:1 beter verdragen dan THC alleen. Haar belangrijkste pijnproblemen situeerden zich in de urineleider en diep in het bekken. Zij bereikte een bijna totale pijncontrole door het cannabisextract. Psychologische bijwerkingen werden voornamelijk waargenomen tijdens de periodes dat enkel THC werd toegediend. Tijdens de periodes dat een 1:1 verhouding THC/CBD werd ingenomen verminderden de nevenwerkingen zeer sterk, hoewel er evenveel THC werd toegediend. (Bron: Uittreksel van William Notcutt)

Samenvattingen zullen gepubliceerd worden in de Journal of Cannabis Therapeutics.

(Bron: Programma en uittreksels van het IACM 2001 Congress voor cannabis en cannabinoïden)

Kort nieuws

Wetenschap — Misselijkheid

Cannabinoïden verminderen misselijkheid via de CB1 receptoren in de hersenstam bij fretten. Endocannabinoïden vormen een nieuwe regulerende factor bij de controle van het braken. (Bron: Van Sickle et al.Gastroenterology 2001 Oct;121(4):767_74)

Wetenschap — Cannabidiol

De niet psychotrope plantencannabinoïde cannabidiol (CBD) kan effect hebben bij het activeren van de vanilloïde receptor type 1, of bij verhoging van het anandamidepeil. (Bron: Bisogno T, et al. Br J Pharmacol 2001 Oct 4;134(4):845-852)

Wetenschap — Cocaïne terugval

Bij aan cocaïne verslaafde ratten vermindert de selectieve CB1-receptor antagonist SR141716A, de terugval naar cocaïne bij een hernieuwde cocaïne blootstelling. Data wijzen op een belangrijke rol voor het cannabinoïdesysteem bij de neuronale processen die aan de basis liggen van de terugval naar cocaïne. (Bron: De Vries TJ, et al. Nat Med 2001 Oct;7(10):1151-4)

VS — Arrestaties voor marihuana

Volgens een rapport van de FBI dat werd vrijgegeven op 22 oktober 2001, arresteerde de politie in het jaar 2000 naar schatting 734.500 personen voor overtredingen op de marihuanawetgeving, het hoogste aantal dat ooit werd vastgesteld door de FBI. (Bron: NORML van 22 oktober 2001)