[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 05 November 2001

Nederlandse overheid wil het medicinaal gebruik van cannabis toelaten

De Nederlands regering heeft op 19 oktober het besluit genomen om dokters toe te staan cannabis voor te schrijven en aan apothekers om te voorzien in een produkt met farmaceutische kwaliteit. Verwacht wordt dat het parlement in de komende maanden het voorstel om marihuana in de ziektewet op te nemen, zal goedkeuren. De meeste gebruikers zullen dan de kosten van het roken van hun joint vergoed krijgen door de overheid, als het voorgeschreven werd door een arts.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Ministerie van Volksgezondheid moet toezicht houden op de teelt, de kwaliteit en de distributie. Er is nog geen exacte datum in het vooruitzicht gesteld voor de aanvang van het plan omdat nog niet bekend is hoeveel tijd nodig is om alle voorbereidingen te treffen.

De wet is nodig om de "ongewenste" tegenstelling tussen praktijk en wetgeving weg te werken "ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs" over de werking van marihuana, aldus de regeringsverklaring. De meeste patiŰnten die al marihuana gebruiken doen dit zonder professionele begeleiding en hebben succesvolle resultaten geboekt, wordt verder nog vermeld. "De ervaringen zijn positief: minder pijn, minder misselijkheid na chemotherapie, en minder stijfheid bij MS", zo wordt gesteld.

Ondanks dat de verkoop van cannabis technisch gezien illegaal is, tolereert de Nederlandse overheid de verkoop van kleine hoeveelheden in de zogenaamde "coffeeshops". "Mensen met pijnlijke aandoeningen zoals AIDS gaan naar coffeeshops maar er is geen dokter die het gebruik controleert", zegt Bas Kuik, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid.

(Bronnen: Reuters van 19 oktober 2001, AP van 19 oktober 2001, dpa van 19 oktober 2001)

Wetenschap: Nieuws van het 2001 Congres van de IACM

Op het 2001 Congres van de International Association for Cannabis as Medicine (IACM) van 26 en 27 oktober in Berlijn (Duitsland) werden een aantal interessante nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt. Enkele ervan stellen we hier voor:

(1) De werking van een cannabisextract bij depressie, spasticiteit en pijn werd in dierproeven onderzocht. Het cannabisextract had geen antidepressieve werking bij muizen. Maar het extract zorgde wel voor een vermindering van spasticiteit en vertoonde een pijnstillende werking. Deze gegevens wijzen erop dat THC-extracten bruikbaar zijn bij spasticiteit en pijn. (Bron: Uittreksel van Richard Musty en Richard Deyo)

(2) PatiŰnten en ratten met levercirrose hebben een lage bloeddruk. In ratten kan de lage bloeddruk verhoogd worden door een CB1-receptor antagonist, die ook de verhoogde bloedstroom vermindert in de hoofdaders van het darmstelsel (Aa mesenteriae). In vergelijking met niet door cirrose aangetaste levers verhoogden bij aangetaste menselijke levers de CB1-receptoren in ge´soleerde endotheelcellen van de BLOEDVATEN. De resultaten wijzen op een mogelijke nieuwe benadering van de behandeling van de bloedvatverwijding bij vergevorderde levercirrose. (Bron: Uittreksel van Jens Wagner)

(3) Onderzoek bij ratten toont aan dat CB1-receptor agonists een remmende werking hebben op de activiteit van de blaas, doch een versterkende invloed hebben op de activiteit van de baarmoeder. Die remmende werking was bij ratten met een ontstoken blaas sterker dan bij niet ontstoken blaas, hetgeen kan betekenen dat een ontsteking de werkzaamheid van cannabino´den in de blaas verhoogt. De werking op de baarmoeder was verminderd in ratten met een ontstoken blaas. Dit onderzoek ondersteunt de positieve werking op de hyperactiviteit van de blaas bij patiŰnten met multiple sclerose en rugletsels. (Bron: Uittreksel van Karen Berkley en Natalia DMitrieva)

(4) Bij een patiŰnte met multiple sclerose werd een cannabisextract met een THC/CBD-verhouding van 1:1 beter verdragen dan THC alleen. Haar belangrijkste pijnproblemen situeerden zich in de urineleider en diep in het bekken. Zij bereikte een bijna totale pijncontrole door het cannabisextract. Psychologische bijwerkingen werden voornamelijk waargenomen tijdens de periodes dat enkel THC werd toegediend. Tijdens de periodes dat een 1:1 verhouding THC/CBD werd ingenomen verminderden de nevenwerkingen zeer sterk, hoewel er evenveel THC werd toegediend. (Bron: Uittreksel van William Notcutt)

Samenvattingen zullen gepubliceerd worden in de Journal of Cannabis Therapeutics.

(Bron: Programma en uittreksels van het IACM 2001 Congress voor cannabis en cannabino´den)

Kort nieuws

Wetenschap: Misselijkheid
Cannabino´den verminderen misselijkheid via de CB1 receptoren in de hersenstam bij fretten. Endocannabino´den vormen een nieuwe regulerende factor bij de controle van het braken. (Bron: Van Sickle et al.Gastroenterology 2001 Oct;121(4):767_74)

Wetenschap: Cannabidiol
De niet psychotrope plantencannabino´de cannabidiol (CBD) kan effect hebben bij het activeren van de vanillo´de receptor type 1, of bij verhoging van het anandamidepeil. (Bron: Bisogno T, et al. Br J Pharmacol 2001 Oct 4;134(4):845-852)

Wetenschap: Coca´ne terugval
Bij aan coca´ne verslaafde ratten vermindert de selectieve CB1-receptor antagonist SR141716A, de terugval naar coca´ne bij een hernieuwde coca´ne blootstelling. Data wijzen op een belangrijke rol voor het cannabino´desysteem bij de neuronale processen die aan de basis liggen van de terugval naar coca´ne. (Bron: De Vries TJ, et al. Nat Med 2001 Oct;7(10):1151-4)

VS: Arrestaties voor marihuana
Volgens een rapport van de FBI dat werd vrijgegeven op 22 oktober 2001, arresteerde de politie in het jaar 2000 naar schatting 734.500 personen voor overtredingen op de marihuanawetgeving, het hoogste aantal dat ooit werd vastgesteld door de FBI. (Bron: NORML van 22 oktober 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.