[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 01 Oktober 2001

Wetenschap: Cannabis en THC verbeteren de blaasfuncties bij MS en dwarslaesie

Voorlopige resultaten van klinisch onderzoek dat uitgevoerd werd in Groot BrittanniŽ en Zwitserland tonen aan dat cannabis en THC de hyperactiviteit van de blaas kunnen verminderen bij patiŽnten met multiple sclerose en dwarsleasie.

Het Zwitserse onderzoek in het REHAB in Basel onder leiding van Dr. Ulrike Hagenbach werd gedaan met 15 patiŽnten met spastische dwarslaesie die oraal of rectaal THC toegediend kregen. In vergelijking met placebo werd een verbetering vastgesteld bij een aantal blaasfuncties, onder meer de maximale capaciteit van de blaas (MCC, maximum cystometric capacity).

Het Britse onderzoek, uitgevoerd in het Nationaal Hospitaal voor Neurologie en Neurochirurgie in Londen onder de leiding van Dr. Ciaran Brady en professor Clare Fowler, gebeurt met patiŽnten met vergevorderde multiple sclerose en problemen met de blaasfuncties. Zij kregen een cannabisspray toegediend onder de tong. Eerdere resultaten van onderzoek bij 10 geschikte patiŽnten werden voorgesteld aan de Britse Vereniging van Neurologen. De maximum capaciteit van de blaas vergrootte en de nood om de blaas te ledigen tijdens dag en nacht verminderde in frekwentie.

Details van de onderzoeksresultaten zullen worden voorgesteld op de komende conferentie van de Internationale Associatie voor Ccannabis als Medicijn op 26-27 oktober in Berlijn (www.Berlin2001.net/).

(Bronnen: Persbericht van de Britisch Medicinal Cannabis Research Foundation van 26 september 2001, uittreksels van Ciaran Brady en Ulrike Hagenbach voor de IACM-bijeenkomst in Berlijn)

Kort nieuws

VS: Nevada
Een programma rond medicinaal gebruik van cannabis startte op 1 oktober. Geselecteerde patiŽnten mogen tot zeven cannabisplanten telen en zijn geregistreerd in een vertrouwelijk patiŽntenregister. Nevada is de negende Amerikaanse staat die een programma voor medicinale marihuana uitwerkt. De burgers van Nevada stemden in 1998 en 2000 voor het medicinaal gebruik van marihuana. (Bron: Las Vegas Review-Journal van 31 augustus 2001)

Wetenschap: Multiple sclerose
Onderzoekers stelden veranderingen vast in de cannabinoÔdereceptorbinding in bepaalde regio van de hersenen (striatum, cortex) bij ratten met experimentele allergische encephalomyelitis (EAE). EAE is een diermodel van multiple sclerose. De wijzigingen zouden verband kunnen houden met de verbetering van enkele motorische symptomen die na een behandeling met cannabinoÔden bij multiple sclerose waargenomen wordt. (Bron: Berrendero F, et al. Synapse 2001 Sep 1;41(3):195-202)

Wetenschap: Kanker
Palmitylethanolamide (PEA) versterkt de kankerremmende werking van de endocannabinoÔde anandamide in BORSTKANKERcellen bij mensen, deels door de werking van vetzuuramidehydrolase (FAAH). De FAAH is verantwoordelijk voor de degradatie van anandamide. PEA versterkte ook de kankerremmende werking van de cannabinoÔde receptor agonist HU-210. (Bron: Di Marzo V, et al. Biochem J 2001 Aug 15;358(Pt 1): 249-55)

Groot BrittanniŽ: Activist gearresteerd
Een activist voor de legalisering van cannabis moest op 25 september voor de rechter verschijnen. Colin Davies werd op 15 september gearresteerd na een poging om het eerste Britse cannabiscafť te openen. Doel van de shop was cannabis verkopen aan recreationele gebruikers voor een hogere prijs zodat mensen die medicinaal gebruiken de cannabis beterkoop kunnen verkrijgen. Hij moet op 27 november opnieuw voor de rechtbank verschijnen. (Bron: PA News van 15 en 25 september 2001)

Groot BrittanniŽ: Drugmarkt
De Britse cannabismarkt beliep in 1998 ongeveer 1,58 miljard pond (circa 2,5 miljard EUR) volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de overheid. De totale straatwaarde van alle illegale drugs in 1998 wordt geschat op 6,61 miljard pond (circa 10 miljard EUR). (Bron: PA News van 21 september 2001)

Wetenschap: Ontwenning
Het lijkt erop dat er bij ontwenning een wisselwerking is in de relatie is tussen het cannabinoÔde- en het opioÔdesysteem. THC kon een deel van de ontwenningsverschijnselen blokkeren bij morfineverslaafde muizen, en morfine kon de ontwenningsverschijnselen verminderen bij THCverslaafde muizen. De mu-opioÔde-receptor lijkt bij de THC-afhankelijkheid betrokken te zijn. (Bron: Lichtman AH, et al. J Pharmacol Exp Ther 2001 Sep;298(3):1007-14)

VS: CaliforniŽ
De stad San Diego overweegt identiteitskaarten in gebruik te nemen voor gebruikers van medicinale marihuana met vergunning. Tot op heden is San Francisco de enige grote Californische stad die dergelijk systeem van identiteitskaart voor medicinaal gebruik toepast. (Bron: Associated Press van 25 september 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.