[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 07 November 2020

IACM: gratis online jubileumbijeenkomst op 5 november 2020 om de 90ste verjaardag van Raphael Mechoulam te vieren

Op 5 november willen we de 90ste verjaardag vieren van professor Raphael Mechoulam - hij werd geboren op 5 november 1930 - evenals het 20-jarige bestaan van de IACM. Het online evenement begint om 17.00 uur (Centraal-Europese tijd), wat overeenkomt met 9.00 uur (Pacific Standard Time).

Programma:
17.00 uur (CET): Welkom
17.15 uur (CET): PatiŽntrapporten
Moderator: Carola Pťrez
18.00 uur (CET): De toekomst van cannabis als medicijn - een wetenschappelijke discussie
Moderator: Daniele Piomelli
18.45 uur (CET): Laatste ontwikkelingen over medicinaal gebruik van cannabis in Latijns-Amerika
Moderator: Luis Suarez
19.30 uur (CET): Wereldwijde ontwikkelingen op verschillende continenten
Moderator: Franjo Grotenhermen
20.15 uur (CET): Viering van de 90ste verjaardag van Raphael Mechoulam: een Gesprek met vrienden
21:15 uur (CET): Einde van het gratis online evenement van
21:30 uur tot 22:00 uur (CET): algemene vergadering van IACM (alleen voor uitgenodigde leden via zoom).

Hier vindt u het whole programme van de IACM online evenementen van oktober tot december 2020.
Registreer u free here voor alle evenementen.

VS: Vermont is de elfde staat die cannabisgebruik voor volwassenen legaliseert

Gouverneur Phil Scott heeft een wetsvoorstel ondertekend dat het gebruik van volwassen cannabis toestaat. Eerder had Vermont het bezit en de teelt van cannabis gelegaliseerd. Het meest recente wetsontwerp staat een gecommercialiseerd belasting- en regelgevend systeem toe, vergelijkbaar met de processen in andere staten.

De wet zal in oktober 2020 in werking treden, maar de nationale toezichthouders hebben tot oktober 2022 de tijd om licenties aan detailhandelaren te verlenen - wat betekent dat legale verkoop tot twee jaar kan duren. Los daarvan tekende Scott nog een wetsvoorstel dat gericht is op het automatiseren van het verwijderingsproces voor eerdere veroordelingen voor cannabis en het verwijderen van mensen uit hun cannabisstrafregister. Mensen die gratie ontvangen, ontvangen een melding per post.

Vox of 8 October 2020

Wetenschap/Mens: Cannabis verbetert pijn in grote, prospectieve open studie

Behandeling met cannabis verminderde de pijnintensiteit in een studie met 1045 patiŽnten, van wie 551 de symptoombeoordeling na 1, 3, 6, 9 en 12 maanden hadden voltooid. Het onderzoek werd uitgevoerd in een aantal pijnklinieken in IsraŽl met deelname van verschillende IsraŽlische wetenschappelijke instellingen en werd gepubliceerd in de Journal of Pain. PatiŽnten met een vergunning voor het gebruik van medicinale cannabis in IsraŽl rapporteerden de gemiddelde wekelijkse pijnintensiteit en bijbehorende symptomen vůůr de cannabisbehandeling en gedurende een jaar daarna.

Na een jaar was de gemiddelde pijnintensiteit met 20% afgenomen ten opzichte van de oorspronkelijke waarde. Alle andere parameters verbeterden met 10-30%. Een significante afname van 42% (afname van 27 mg) ten opzichte van de uitgangswaarde werd ook waargenomen in de morfine-equivalente dagelijkse dosis opioÔden. De aanwezigheid van een normale tot lange slaap, een lagere Body Mass Index en een lagere depressiescore voorspelden een relatief groter behandelingssucces, terwijl de aanwezigheid van neuropathische pijn het tegenovergestelde voorspelde. De auteurs concludeerden dat deze "prospectieve studie verder bewijs levert van de effecten van MC op chronische pijn en gerelateerde symptomen, een algemene lichte tot matige verbetering op lange termijn laat zien in de geteste parameters, en potentiŽle voorspellers van behandelingssucces identificeert".

Aviram J, Pud D, Gershoni T, Schiff-Keren B, Ogintz M, Vulfsons S, Yashar T, Haim-Moshe A, Brill S, Amital H, Goor-Aryeh I, Robinson D, Green L, Segal R, Fogelman Y, Tsvieli O, Yellin B, Vysotski Y, Morag O, Tashlykov V, Sheinfeld R, Goor R, Meiri D, Eisenberg E. Medical Cannabis Treatment for Chronic Pain: Outcomes and Prediction of Response. EUR J Pain. 2020 Oct 16. [in press]

Wetenschap/Mens: een endocannabinoÔde-afbraakremmer verbeterde de symptomen licht bij patiŽnten met sociale angststoornis

In een studie met 149 proefpersonen met sociale angststoornis die ofwel JNJ-42165279 kregen, dat de activiteit van FAAH (vetzuuramidehydrolase) remt, of een placebo, deze endocannabinoÔde-afbraakremmer verminderde de angst iets meer dan een placebo. De studie werd uitgevoerd door het farmaceutische bedrijf Janssen uit BelgiŽ in samenwerking met het Medical Research Network in New York, VS, evenals andere wetenschappelijke instellingen in de VS en AustraliŽ. De symptoomintensiteit werd gemeten met behulp van de Leibowitz Social Anxiety Scale (LSAS) en andere beoordelingsschalen vůůr en 12 weken na het begin van de therapie.

De gemiddelde verandering ten opzichte van de uitgangswaarde in totale LSAS-scores in week 12 was numeriek groter voor JNJ-42165279 (-29,4) dan voor placebo (-22,4), maar niet significant. Het percentage proefpersonen met een verbetering van 30% of beter ten opzichte van de uitgangswaarde in de LSAS-totaalscore was significant hoger voor JNJ-42165279 (42,4%) dan voor placebo (23,6%), wat significant was (p-waarde = 0,04). De auteurs concludeerden dat "JNJ-42165279 anxiolytische effecten leek te induceren bij proefpersonen met SAD, hoewel de concentraties bij dagelijkse doses van 25 mg onvoldoende bleken te zijn om FAAH-activiteit volledig te remmen, wat tot suboptimale werkzaamheid had kunnen leiden ".

Schmidt ME, Liebowitz MR, Stein MB, Grunfeld J, Van Hove I, Simmons WK, Van Der Ark P, Palmer JA, Saad ZS, Pemberton DJ, Van Nueten L, Drevets WC. The effects of inhibition of fatty acid amide hydrolase (FAAH) by JNJ-42165279 in social anxiety disorder: a double-blind, randomized, placebo-controlled proof-of-concept study. Neuropsychopharmacology. 2020 Oct 18. [in press]

Wetenschap/Mens: het starten van cannabistherapie verminderde het alcoholgebruik in een grote dwarsdoorsnedestudie

Volgens een analyse van 2102 mensen die deelnamen aan het Canadese medicinale-cannabisprogramma, waarvan 973 alcoholgebruik meldden, ervoer bijna de helft van de alcoholgebruikers een afname in alcoholgebruik of andere houding ten opzichte van consumptie waargenomen. De studie werd uitgevoerd door verschillende wetenschappelijke instellingen in British Columbia, Canada, en door het bedrijf Tilray. Alcoholgebruikers werden gedefinieerd als degenen die minstens 10 keer alcohol gebruikten binnen een periode van 12 maanden voordat de cannabistherapie begon.

In totaal meldden 419 (44%) deelnemers een afname in de frequentie van alcoholgebruik binnen 30 dagen, 323 (34%) verminderde het aantal standaarddrankjes dat ze per week dronken en 76 (8%) zei dat ze dat wel deden 30 dagen voorafgaand aan de enquÍte helemaal geen alcohol hebben gedronken. Jonger zijn dan 55 jaar en een hoger alcoholgebruik rapporteren voorafgaand aan de enquÍte, werd in verband gebracht met een grotere kans op vermindering van het alcoholgebruik. De auteurs concludeerden dat, aangezien "alcohol de meest gebruikte recreatieve stof is in Noord-Amerika en de consumptie ervan leidt tot aanzienlijke criminaliteitscijfers, morbiditeit en mortaliteit, leiden deze resultaten tot betere gezondheidsresultaten voor medicinale cannabispatiŽnten en tot een algehele verbetering van de volksgezondheid en veiligheid kan leiden ".

Lucas P, Boyd S, Milloy MJ, Walsh Z. Reductions in alcohol use following medical cannabis initiation: results from a large cross-sectional survey of medical cannabis patients in Canada. Int J Drug Policy. 2020;86:102963.

Kort nieuws

Duitsland/Uruguay: Medicinale cannabis uit Uruguay is nu verkrijgbaar in Duitsland
In Uruguay geteelde medicinale cannabis is onlangs voor het eerst op de Duitse markt verkrijgbaar. Het nieuws werpt licht op de eindbestemming van grote exportproducten die eind 2019 en begin dit jaar stilletjes vanuit Uruguay naar Portugal werden verscheept, meldde Marijuana Business Daily voor het eerst. De eindbestemming van de zendingen was op dat moment onbekend. De laatste ontwikkeling laat echter zien dat het product uiteindelijk naar Duitsland is verscheept. De Duitse dochteronderneming van Nanaimo, de Canadese cannabisproducent Tilray met hoofdkantoor in Canada, begon op 30 september zijn product - "Tilray Cheese Quake (Indica Strong)", een bloem met 22% THC - aan Duitse apotheken aan te bieden.
Marijuana Business Daily of 5 October 2020

Wetenschap/Mens: Legalisering van cannabis voor volwassenen in Canada vergemakkelijkte de toegang tot cannabis voor overlevenden van kanker
Uit interviews met 33 overlevenden van kanker "bleek dat legalisering van recreatief cannabisgebruik veiliger en toegankelijker leek voor sommige overlevenden van kanker. Medische vermoedens over het gebruik van cannabis om symptomen te behandelen was echter een obstakel voor overlevenden die cannabisgebruik overwegen ".
Faculteit Gezondheidswetenschappen, Simon Fraser University, Vancouver, Canada.
McTaggart-Cowan H, et al. Cancer Med. 2020 Oct 17. [in press]

Wetenschap/Cellen: synergetische effecten van THC, CBD, CBG en CBN tegen borstkankercellen
De cannabinoÔden THC, cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG) en cannabinol (CBN) vertoonden synergetische effecten bij het veroorzaken van celdood in een bepaalde borstkankercellijn.
Afdeling Biochemie en Microbiologie, Nelson Mandela University, Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
Schoeman R, et al. Molecules. 2020;25(20):E4682

Wetenschap/Mens: PatiŽnten met paniekstoornis met hoge endocannabinoÔdeniveaus
Bij het vergelijken van twee groepen vonden onderzoekers hogere endocannabinoÔdeniveaus in het bloed bij 36 patiŽnten met paniekstoornis en 26 gezonde mensen. De onderzoekers geloven dat het endocannabinoÔde systeem helpt bij het in stand houden van paniekstoornissen.
Medische psychologie en medische sociologie, Universitair Ziekenhuis van de Johannes Gutenberg Universiteit Mainz, Duitsland.
Petrowski K, et al. Psychoneuroendocrinology. 2020;122:104905

Wetenschap/Mens: De concentratie van anandamide was negatief geassocieerd met de duur van de ziekte bij amyotrofische laterale sclerose.
In een onderzoek onder 47 patiŽnten met amyotrofische laterale sclerose en 19 gezonde volwassenen vonden onderzoekers veranderingen in de endocannabinoÔde bloedspiegels. De concentraties anandamide en oleylethanolamide waren omgekeerd evenredig met de duur van de ziekte, terwijl palmitoylethanolamine positief was gecorreleerd. Er was geen verband tussen endocannabinoÔde niveaus en de ernst van de ziekte.
Luke's Rehabilitation Institute, Spokane, VS.
Carter GT, et al. Muscle Nerve. 2020 Oct 23. [in press]

Wetenschap/Cellen: het stimuleren van de CB2-receptor kan het botverlies bij kinderen met coeliakie verminderen
Onderzoek naar cellen van gezonde mensen en kinderen met coeliakie toonde aan dat de patiŽnten hyperactiviteit van de osteoclasten en lage niveaus van de CB2-receptor vertoonden. Osteoclasten bevorderen botverlies. De stimulatie van de CB2-receptor verminderde de activiteit van deze cellen.
Afdeling Vrouwen-, Pediatrische en Algemene Chirurgie en Gespecialiseerde Chirurgie, Universiteit van CampaniŽ "Luigi Vanvitelli", ItaliŽ.
Tortora C, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2020;71(5):633-640

Wetenschap/Dier: CBD toont de beschermende werking van de huid tegen UV-straling
In een onderzoek met naakte ratten toonden onderzoekers aan dat CBD huidcellen (keratinocyten) beschermde tegen ontstekingen veroorzaakt door UV-straling.
Afdeling Analytische Chemie, Medische Universiteit Bialystok, Polen.
Atalay S, et al. J Pharm Biomed Anal. 2020;192:113656

Wetenschap/Mens: Zwaar cannabisgebruik werd in verband gebracht met veranderingen in bepaalde hersengebieden
Onderzoekers maten een verminderde corticale dikte in bepaalde hersengebieden (temporale, orbitofrontale en cingulaire gebieden) bij 26 mensen met zwaar cannabisgebruik vergeleken met 20 controlepersonen. In een neuropsychologische testbatterij verschilden ze alleen in verbale leerprestaties en verbaal werkgeheugen.
Kliniek voor psychiatrie en psychotherapie, Saarland University, SaarbrŁcken, Duitsland.
Wittemann M, et al. EUR Addict Res. 2020:1-8.

Wetenschap/Mens: Een olieachtige formulering van CBD en sublinguale CBD resulteerde in vergelijkbare bloedconcentraties
Onderzoekers observeerden vergelijkbare bloedconcentraties na toediening van een cannabisextract dat CBD bevat als een sublinguale wafel (25 van 50 mg CBD), olieoplossing (50 mg CBD) of oromucosale spray (20 mg CBD) ). Olieoplossing en sublinguale wafelformuleringen van het extract gestandaardiseerd met CBD werden goed verdragen en bereikten equivalente concentraties CBD in vergelijking met de oromucosale spray Sativex.
BOD Australia Pty, Sydney, AustraliŽ.
Hosseini A, et al. Br J Clin Pharmacol. 2020 Oct 19. [in press]

Wetenschap/Mens: vergelijkbare effecten van cannabis en tabaksrook op de gezondheid van tandvlees
Een onderzoek onder 15 zware tabaksrokers, 15 cannabisrokers, 16 niet-rokers met parodontitis en 15 gezonde niet-rokers ontdekte dat cannabis en tabak vergelijkbare negatieve effecten hadden op parodontium, het weefsel dat die de tanden omgeeft.
Eastman Institute of Oral Health, Rochester University, VS.
Javed F, et al. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(20):E7435.

Wetenschap/Dier: het modelleren van het endocannabinoÔde systeem zou nuttig kunnen zijn bij de ziekte van Parkinson
Onderzoek naar een muismodel met de ziekte van Parkinson (PD) suggereert dat zowel het 'cannabinoÔde als het vanilloÔde systeem nuttig kan zijn voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals PD, geassocieerd met een ontsteking van de zenuwen".
Afdeling Neurowetenschappen, Graduate School, Faculteit Geneeskunde, Kyung Hee University, Seoul, Republiek Korea.
Wi R, et al. J Immunol Res. 2020;2020:5093493.

Wetenschap/Mens: : legalisatie van cannabis in Canada heeft mogelijk het risico op ziekenhuisopname bij jongens onder de 15 jaar verhoogd.
Uit een analyse van de aan cannabis gerelateerde ziekenhuisopnames voor en na de cannabislegalisatie in Canada bleek dat de cijfers onder jongens van 10-14 jaar
niet significant toenamen. Er was geen effect op meisjes van dezelfde leeftijd of op meisjes en jongens van 15 tot 19 jaar.
University of Montreal Hospital Research Centre, Canada
Auger N, et al. J Addict Med. 2020 Oct 14. [in press]

Wetenschap/Mens: Fotopisch zicht kan permanent worden aangetast na regelmatige consumptie van cannabis, opioÔden en ecstasy
Een onderzoek onder 110 patiŽnten met een stoornis in middelengebruik en 46 niet-gebruikers toonde aan dat fotopisch zicht, d.w.z. zien onder optimale lichtomstandigheden, na regelmatig gebruikvan cannabis, opioÔden en ecstasy permanent kan worden aangetast.
Afdeling Psychiatrie, Adiyaman Universiteit, Faculteit Geneeskunde, Adiyaman, Turkije.
Egilmez OB, et al. Psychiatry Investig. 2020 Oct 16. [in press]

Wetenschap/Dier: CBD kan het acute ademhalingsnoodsyndroom verbeteren
CBD kan de symptomen van het acute ademhalingsnoodsyndroom verlichten door een belangrijk klein eiwit, appel, te reguleren dat een belangrijke rol speelt bij de immuniteit. De auteurs schreven dat "CBD-behandeling de apeline-expressie significant verhoogde, wat suggereert dat een mogelijke interactie tussen het apelinergische systeem en CBD het therapeutische doelwit zou kunnen zijn bij de behandeling van ontstekingsziekten zoals COVID-19 en vele andere pathologische aandoeningen".
Georgia Dental School, University, Augusta, VS.
Salles …L, et al. J Cell Mol Med. 2020 Oct 15. [in press]

Wetenschap/Mens: Regelmatig cannabisgebruik kan veranderingen in grijze stof in de hersenen veroorzaken.
Een studie onder 20 zware cannabisgebruikers en 22 niet-gebruikers bevonden veranderingen in de dichtheid van grijze stof door cannabis.
Hunan Instituut voor Wetenschap en Technologie, Yueyang, Volksrepubliek China.
Wu YF, et al. Neuroreport. 2020 Oct 8. [in press]

Wetenschap: Biosynthese van THC-zuur in gist
De auteurs geven een overzicht van de mogelijkheid van de productie van THCA en CBDA door gist.
TU Dortmund University, Technische Biochemie, Dortmund, Duitsland.
Thomas F, et al. Appl Microbiol Biotechnol. 2020 Oct 12. [in press]

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap kan het geboortegewicht verlagen
Analyse van 10.101 zwangerschappen waarbij vrouwen vůůr de zwangerschap cannabis hadden gebruikt, maar niet tijdens de zwangerschap, en van 272 zwangerschappen waarbij vrouwen cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap suggereert dat "langdurig gebruik meer schade berokkent, terwijl kortdurend gebruik geen negatieve effecten heeft op de uitkomst van de geboorte". Regelmatig cannabisgebruik verminderde het geboortegewicht.
Afdeling Verslavingen, Charles University First Faculty of Medicine, Praag, TsjechiŽ.
GabrhelŪk R, et al. EUR Addict Res. 2020:1-11.

Wetenschap: Extracten van niet-psychotrope cannabis vertonen antimicrobiŽle eigenschappen
Twee gestandaardiseerde extracten van nieuwe niet-psychotrope cannabissoorten vertoonden "opmerkelijke antioxiderende werking en krachtige antimicrobiŽle eigenschappen" tegen antibioticaresistente Staphylococcus aureus-bacteriŽn.
Afdeling Chemische, Biologische, Farmaceutische en Milieuwetenschappen, Universiteit van Messina, ItaliŽ.
Muscarŗ C, et al. Phytother Res. 2020 Oct 9. [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.