Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 6 september 2001

Authors

Wetenschap — Cannabis minder effectief tegen misselijkheid dan serotonine-antagonist.

Experimenteel onderzoek bij 13 gezonde vrijwilligers die cannabis gerookt hadden, wees uit dat misselijkheid en braken verminderd werden maar dat de werking van 5-HT3-(serotonine)-antagonist ondansetron sterker is.

De studie van het Departement Psychiatrie aan de Universiteit van Chicago was toegespitst op de anti-emetische werking van gerookte marihuana met 8,4 en 16 mg THC, in vergelijking met 8 mg ondansetron. Misselijkheid en braken werden veroorzaakt door ipecacuanha-siroop. Marihuana vermindert in belangrijke mate de misselijkheid en reduceerde in mindere mate het braken, in vergelijking met een placebo. Ondansetron schakelde de braakverwekkende werking van ipecacuanha volledig uit.

Deze ontdekkingen ondersteunen en vullen vorige resultaten aan die uitwezen dat het roken van cannabis zowel misselijkheid als braken vermindert. Hoe dan ook werd het effect ervan als bescheiden aanzien in vergelijking met de sterke anti-emetische werking van het potente ondansetron.

Ipecac (of ipecacuanha) is een plantenextract dat doorgaans 15 tot 20 minuten na inname, braken veroorzaakt. Het middel wordt meestal gebruikt na een vergiftiging om het gif uit de maag te verwijderen.

(Bron: Soderpalm AH, et al. Antiemetic efficacy of smoked marijuana. Subjective and behavioral effects on nausea induced by syrup of ipecac. Pharmacol Biochem Behav 2001 Jul;69(3-4):343-350)

Kort nieuws

Wetenschap — Twee peilingen

De Duitse ACM doet in samenwerking met het Instituut voor Oncologie en Immunologie van Berlijn, een enquete naar het medicinaal gebruik van cannabis en dronabinol. De vragenlijst is alleen in het Engels verkrijgbaar.

De vragenlijst is te vinden op:

http://www.cannabis-med.org/german/fragebogen.htm

http://www.cannabis-med.org/english/questionnaire.htm

Wetenschap — Hyperalgesia

Cannabinoïden verzachten hyperalgesie, die door injectie van capsaicin in de voetzolen van ratten geïnduceerd werd, door mechanismen in ruggemerg en zenuwstelsel. Het onderzoek toont aan dat cannabinoïden antihyperalgetische eigenschappen hebben bij doses die op zich geen analgetisch effect hebben. (Bron: Johanek LM, et al. Pain 2001 Sep;93(3):303-315)

VS — Nieuwe DEA-baas

De nieuwe baas van de Amerikaanse drugcontroledienst DEA (Drug Enforcement Administration), Asa Hutchinson, zei op 20 augustus dat hij inspanningen zal doen om het verbod op het medicinale gebruik van cannabis te doen handhaven. Op zijn eerste officiële werkdag zei hij tegen de pers dat wetenschappelijke en medische organisaties uitgemaakt hebben dat er geen verantwoording is voor medicinaal gebruik van marihuana. (Bronnen: Associated Press van 20 en 21 augustus 2001)

VS — Toenemende steun voor legalisering

Volgens een peiling van USA Today, CNN en Gallup is de steun voor legalisering van marihuana momenteel op het hoogste peil sinds deze 1969 toen deze vraag voor het eerst werd ingesloten. De peiling gaf aan dat 34 % voorstander is van legalisering van marihuanagebruik, terwijl 62 % tegen zijn. Steun aan legalisering was het hoogste bij 18- tot 49-jarigen uit het Westen. Tegenstanders waren vooral ouderen. Bij ouders met kinderen onder 18 jaar week de zienswijze niet af van anderen. (Bron: USA Today van 23 augustus 2001)

VS — Nevada

Een door de staat georganiseerd project met medicinale marihuana waarbij aan patiënten wordt toegestaan marihuana te telen en te gebruiken, gaat van start op 1 oktober nadat de regeling door de verantwoordelijke overheden op 30 augustus unaniem werd goedgekeurd. Overeenkomstig de staatswet mogen patiënten die een vergunning hiervoor hebben, thuis voor persoonlijk gebruik een kleine hoeveelheid marihuana mogen telen. (Bron: Las Vegas Review-Journal van 31 augustus 2001)

Argentinië — Cortese voorstander van medicinaal gebruik

Lorenzo Cortese, hoofd van de afdeling drugzaken, staat open voor het medicinale gebruik van cannabis. "Als er een wetenschappelijke consensus is over de voordelige eigenschappen van marihuanagebruik bij terminale patiënten, dan is er geen twijfel dat dit legalisering zal afdwingen," verklaarde hij. Hij voegde eraan toe dat deze materie op dezelfde manier zou moeten behandeld worden als het medicinale gebruik van opiaten, maar dat momenteel de onderzoeksresultaten over de therapeutische werking van cannabis niet afgerond zijn. (Bron: La Nación van 27 augustus 2001)

VS — Hawaii

Tot nu toe zijn er 200 patiënten die een vergunning hebben om marihuana voor medische redenen te gebruiken. Medicinaal gebruik van marihuana werd meer dan een jaar geleden gelegaliseerd in Hawaii. Maar de Hawaii Medical Association is gekant tegen het voorschrijven van cannabis omdat artsen die medicinale marihuana aanbevelen, door de federale overheid strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. (Bron: U-WIRE via COMTEX van 28 augustus 2001)