[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 05 Augustus 2001

Canada: Nieuwe wet op medisch gebruik van marihuana is van kracht.

Canadezen die terminaal ziek zijn en chronische aandoeningen hebben mogen nu legaal marihuana kweken en gebruiken of iemand anders het voor hun laten kweken, onder de wet die van kracht werd op 30 juli. Ongeveer 300 patiŽnten maken op dit moment gebruik van de uitzondering op het marihuanaverbod. Meer dan 500 aanvragen lopen nog, maar er worden er nog veel meer verwacht.

De nieuwe wet laat marihuanabezit toe voor (1) terminaal zieken die nog maximaal 1 jaar te leven hebben; (2) mensen met symptomen die het gevolg zijn van een ernstige medische conditie, waaronder ziekten zoals ernstige artritis, kanker, HIV/AIDS, epilepsie en multiple sclerose; en (3) zij die in een andere medische situatie zitten en een verklaring hebben van twee artsen dat een conventionele behandeling niet werkt.

De wet houdt tevens in dat de regering voor de levering van de marihuana zal zorgen. Die marihuana groeit momenteel in een oude kopermijn Noord-Manitoba. De eerste oogst wordt dit najaar verwacht. De marihuana zal toegeleverd worden door de overheid aan patiŽnten die in aanmerking komen en gebruikt voor onderzoek naar de therapeutische effecten.

De nieuwe regelgeving werd uitgewerkt nadat een vonnis van de rechtbank de regering tot 31 juli de tijd gaf voor een oplossing te zorgen om mensen die wegens medische redenen marihuana gebruiken in de mogelijkheid te stellen om deze op legale wijze te verwerven.

(Bron: Associated Press van 30 juli 2001)

Wetenschap: Studie met gerookte marihuana bij pijn gesteund door de Canadese overheid.


Minister van volksgezondheid Allan Rock, en Dr. Alan Bernstein, voorzitter van het Canadese Instituut voor Gezondheidsonderzoek, heeft op 26 juli aangekondigd een subsidie van $235.000 vrij te maken om onderzoek te doen naar de therapeutische werking van cannabis.

Dit is het eerste klinisch onderzoek met betrekking tot het gebruik van marihuana dat gesubsidieerd wordt door het ministerie van volksgezondheid. Onderzoekers aan het Pijncentrum van de McGill Universiteit zullen een pilootonderzoek verrichten met gerookte cannabis bij chronische neurologische pijnen in het General Hospital van Montreal.

Het onderzoek is ook 's werelds eerste dat een inzicht moet geven over de effecten van het roken van cannabis bij andere ziekten dan HIV of multiple sclerose. Terwijl bij andere studies het effect getest werd van cannabisbestanddelen bij pijn, is dit het eerste onderzoek dat gebeurt met patiŽnten die thuis het produkt roken.

"Het McGill Pijncentrum heeft deze studie ontworpen om een zo juist mogelijke weerspiegeling te krijgen van de gewone dagelijkse levenssituatie van de patiŽnten wanneer zij hun cannabis gebruiken," zei onderzoeksleider Dr. Mark Ware, een assistent professor anesthesie aan de McGill Universiteit.

(Bron: CNN Newswire via COMTEX van 26 juli 2001)

Kort nieuws

Wetenschap: Onderzoek bij langdurige gebruikers
Bij vier patiŽnten die van medisch marihuana voorzien worden door de federale regering van de VS, werd onderzoek gedaan naar het effect van hun langtijdig cannabisgebruik op de gezondheid. Kleine veranderingen van de longfuncties werden bij twee van de vier vastgesteld. De studie werd geleid door neuroloog Dr. Ethan Russo uit Montana, en Mary Lynn Mathre, verpleegster uit Virginia. De resultaten zullen in januari 2002 in het Journal of Cannabis Therapeutics gepubliceerd worden.

Wetenschap: Invloed van FAAH
Het enzyme vetzuuramidehydrolase (FAAH) speelt een belangrijke rol bij de afbraak van de endocannabinoÔde anandamide. De vermindering van de FAAH-spiegel leidt tot een toename van de anandamide-spiegel waaruit mogelijke therapeutische effecten resulteren, bijvoorbeeld de pijnverzachtende werking. Daarom zou het beÔnvloeden van de FAAH-spiegel voor therapeutische doeleinden van belang kunnen zijn. (Bron: Cravatt BF, et al. Proc Natl Acad Sci USA 20001;98(16):9371-9376)

VS: Onderzoek in San Mateo County
Tot nu toe voldeed slechts ťťn aids-patient aan de strenge criteria die men gesteld heeft om voor het onderzoek in San Mateo County in aanmerking te komen. De County begon drie weken geleden met het rekruteren van patiŽnten voor een pilootstudie van drie weken met medicinale marihuana, nadat de cannabis was aangekomen uit een federaal kweekcentrum in Mississippi. (Bron: Contra Costa Times van 25 juli 2001)

Wetenschap: Opiatenverslaving
Uitslagen van een studie met muizen geven aanleiding tot het vermoeden dat bij morfineverslaving een automatische verhoogde activiteit van de cannabinoÔde-CB1-receptoren gebeurt. Daarom zouden CB1-receptoragonisten een potentiŽel kunnen hebben als therapeutisch middel tegen de afkickverschijnselen van opiaten. (Bron: Yamaguchi T, et al. Brain Res 2002,909(1-2):121-126)

Wetenschap: Hersentumoren
Plaatselijke toediening van een selectieve CB2-receptoragonist induceert een aanzienlijke terugloop in de ontwikkeling van malignant gliomas (kwaadaardige tumor) bij muizen. De onderzoeksresultaten geven aan dat een therapeutische benadering voor de behandeling van deze hersentumor mogelijk is zonder psychotrope nevenwerkingen (Bron: Sanchez C. et al. Cancer Res 2001;61(15):5784-5789)

Wetenschap: Amyotropische laterale sclerosis
Cannabis heeft vele eigenschappen die van toepassing zouden kunnen zijn voor de behandeling van amyotropische laterale sclerosis (ALS). Dit omvat pijnbestrijding, spierontspanning, bronchiŽnverwijding, vermindering van de speekseltoevoer, eetlustverhoging, bestrijding van slapeloosheid en neuroprotectie. (Bron: Carter GT, Rosen BS. Am J Hosp Palliat Care 2001;18(4):264-270)

Wetenschap: Invloeden op de bloedsomloop
CannabinoÔden veroorzaken bij ratten een verwijding van de kransslagader en van de aders in de hersenen wanneer de cannabinoÔde-CB1-receptoren van de BLOEDVATEN rechtstreeks geactiveerd worden. (Bron: Wagner JA, et al. EUR J Pharmacol 2001;423(2-3):203-210)

Groot BrittanniŽ: decriminalisering
Een peiling wees uit dat minstens 81 % van de Labourleden in het parlement bereid zijn te stemmen voor decriminalisering van cannabis indien dit zou aanbevolen worden door een Koninklijke Commissie. 31 parlementsleden verklaarden dat zij desgevallend zouden tegenstemmen. (Bron: PA News van 19 juli 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.