[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 14 Januari 2020

ItaliŽ: Het kweken van kleine hoeveelheden cannabis in huis is geen misdaad, oordeelt het Hooggerechtshof

Het kweken van kleine hoeveelheden cannabis thuis voor privť-gebruik is geen misdaad, dit is beoordeeld door het hooggerechtshof in ItaliŽ's, waardoor een einde komt aan een jarenlang juridisch geschil. Een jaren wet uit 1990 verbiedt de teelt en verkoop van cannabis in ItaliŽ, maar tegenstrijdige rechterlijke uitspraken zijn gemaakt waardoor verwarring is ontstaan en hoe het moet worden geÔnterpreteerd. De hoogste rechtbank van het land lijkt te zijn beslecht met ten minste een deel van de vraag, het schrijven in een verklaring van haar bevindingen dat ďthuis, kleinschalige teelt activiteiten als uitgesloten moeten worden beschouwd van de toepassing van het wetboek van strafrecht.Ē

De rechters produceerde het document op 19 december. Een volledige, gedetailleerde uitspraak bleven weken of maanden weg, dus de volledige redenering van het Hof is niet openbaar gemaakt. Onder de onbeantwoorde vragen is hoeveel cannabis kwalificeert is als ďkleinschalige teelt,Ē maar de uitspraak vloeide voort uit een zaak waarin de verdachte twee planten had. De rechter lijkt kort stil te staan ​​bij een regelrechte legalisering van cannabis, maar heeft kleinschalige, particuliere teelt gelegaliseerd, wat betekent dat terwijl het technisch gezien nog steeds illegaal is, het niet als een ernstig misdrijf wordt behandeld en voert enkel lichte straffen.

New York Times of 27 December 2019

Wetenschap/Mens: De orale inname samen met vet kan de systemische biobeschikbaarheid van THC twee keer verhogen

In een gecontroleerde 4-weg crossover onderzoek bij 28 gezonde volwassenen toonden onderzoekers aan, dat de orale inname van THC samen met een vetrijke maaltijd de systemische biobeschikbaarheid van THC en de primaire metaboliet 11-hydroxy-THC tweevoudig of meer verhoogd. De studie werd uitgevoerd door de 3 Canadese instellingen, Aurora cannabis in Leduc, MedReleaf in Markham, en de Faculteit der Geneeskunde en Tandheelkunde van de Universiteit van Alberta in Edmonton en gepubliceerd in Cannabis en Cannabinoid Research. THC capsules (1 of 2 x 5 mg) werden ofwel toegediend onder nuchtere toestand of na een vetrijke maaltijd.

De aanwezigheid van vetrijk voedsel, dat 57 g vet bevat (voornamelijk via eieren, melk en boter), verbeterde aanzienlijk de tijd tot de maximale plasmaconcentratie (T max) en het gebied onder de curve, een uitdrukking van systemische biologische beschikbaarheid, zowel van THC en 11-OH-THC. Vrouwen hadden een significant grotere piekplasmaconcentratie in vergelijking met mannen na 5 mg THC in een nuchtere toestand. Systemische biobeschikbaarheid steeg met 2,7 voor de 5 mg THC conditie en steeg 2,0 voor de 10 mg THC conditie.

Lunn S, Diaz P, O'Hearn S, Cahill SP, Blake A, Narine K, Dyck JRB. Human pharmacokinetic parameters of orally administered δ9-tetrahydrocannabinol capsules are altered by fed versus fasted conditions and sex differences. Cannabis Cannabinoid Res. 2019;4(4):255-264.

Wetenschap/Mens: Oefeningen verminderde hoofdpijn aanvallen en anandamide niveaus bij MIGRAINE-patiŽnten in een gecontroleerde studie

In een studie in het ziekenhuis van S„o Paulo, BraziliŽ, een 12-week aŽrobic oefening interventie verminderde het aantal hoofdpijn aanvallen en bloed concentratie van de endocannabinoÔde anandamide bij MIGRAINE patiŽnten. De studie omvatte 4 groepen, een groep van MIGRAINE-patiŽnten, ondergingen het oefenprogramma (ingevuld door 13 deelnemers), een groep van MIGRAINE-patiŽnten zonder inspanning (ingevuld door 12), een controlegroep van gezonde mensen zonder inspanning (ingevuld door 13) en een groep van gezonde proefpersonen die deelnamen aan de aŽrobic oefening interventie (ingevuld door 12 deelnemers). Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het Publicatieblad van de IACM, Cannabis en Cannabinoid Research.

Het bloed anandamide (AEA) niveaus werden significant verminderd bij patiŽnten met MIGRAINE in de oefen groep en in de controle oefen groepen. Het aantal dagen met MIGRAINE, MIGRAINE-aanvallen, en medicatie gebruik werd gereduceerd in de MIGRAINE oefening groep, terwijl cardiorespiratoire fitness in MIGRAINE oefening en controle groepen was toegenomen. Angst, depressie, woede en vermoeidheid scores verbeterde in de MIGRAINE oefening groep. Auteurs schreven dat deze studie ďsuggereert dat perifere AEA metabolisme gedeeltelijk kan worden gekoppeld aan de klinische en cardiorespiratory voordelen van regelmatige aŽrobic oefeningen bij MIGRAINE patiŽnten.Ē

Oliveira AB, Ribeiro RT, Mello MT, Tufik S, Peres MFP. Anandamide is related to clinical and cardiorespiratory benefits of aerobic exercise training in MIGRAINE patients: a randomized controlled clinical trial. Cannabis Cannabinoid Res. 2019;4(4):275-284.

Wetenschap/Mens: Volgens een onderzoek gebruiken PatiŽnten met het Tourette syndroom liever medicinale cannabis dan pure THC en Sativex

Volgens een online enquÍte uitgevoerd door onderzoekers van de Medical School van Hannover, Duitsland, en de Medische Universiteit van Warschau, Polen, kunnen op cannabis gebaseerde medicijnen een effectieve behandeling zijn tegen symptomen van het Tourette syndroom. De enquÍte omvatte alle patiŽnten gezien op een gegeven moment in de kliniek of Psychiatry, Sociale Psychiatrie en Psychotherapie van de Medical School van Hannover, op cannabis gebaseerde medicijnen hadden gebruikt voor de behandeling van Gilles de la Tourette. 98 patiŽnten werden geÔdentificeerd.

Van de 38 patiŽnten van wie gegevens werden geanalyseerd werd door 66% een voorkeursbehandeling gegeven voor medicinale cannabis, 18% voor dronabinol, 11% voor Sativex en 5% voor straat cannabis. In totaal resulteerde op cannabis gebaseerde medicijnen in een subjectieve verbetering van de tics en comorbiditeit. De meeste comorbiditeit waren obsessief-compulsieve stoornis, ADHD en slaapstoornissen. Doseringen van op cannabis gebaseerde medicijnen varieerde aanzienlijk.

Milosev LM, Psathakis N, Szejko N, Jakubovski E, MŁller-Vahl KR. Retrospective analysis and online survey. Cannabis Cannabinoid Res. 2019;4(4):265-274.

Kort nieuws

VS: Gebruik van cannabis door volwassenen wordt legaal in Illinois
Vanaf Nieuw jaars dag, zijn de mensen van 21 jaar en ouder in staat om legaal tot 30 gram cannabis bloem, 5 gram cannabis concentraat, of 500 gram THC-bevattende producten te kopen , zoals eetwaren bij licentie commerciŽle handelaren in heel de staat.
Reuters of 24 December 2019

Peru: Legale verkoop van medicinale cannabis olie begon in het land
Op 12 december begon de legale verkoop van medicinale cannabis olie. Momenteel is het alleen beschikbaar in een apotheek in de wijk San Miguel. De 10 ml fles met het product heeft een prijs van 47.70 soles (ongeveer 13 EURo).
Voces of 14 December 2019

Zambia: Goedkeuring om cannabis te exporteren
In Zambia is de productie en export van cannabis voor de economische en medische doeleinden gelegaliseerd, dit zei de chief woordvoerster van de regering op 16 december, en werd het laatste land om zijn positie te veranderen voor de drug om haar financiŽn een impuls te geven. De goedkeuring voor de uitvoer van cannabis werd verleend tijdens een speciale bijeenkomst van het kabinet op 4 december, zei woordvoerster Dora Siliya in een verklaring.
Reuters of 16 December 2019

IsraŽl: Een IsraŽlisch bedrijf importeert cannabis uit Portugal
IsraŽl InterCure zei op 2 januari dat haar dochteronderneming Canndoc een strategische samenwerkingsovereenkomst met Tilray heeft ondertekend voor de import en export van medicinale cannabis. Canndoc heeft een optie tot 2,5 ton van hoge kwaliteit cannabis te importeren van de faciliteiten van Tilray in Portugal, met een eerste lading van 250 kilogram die al op weg is naar IsraŽl. Canndoc zei bij zijn weten dat dit de eerste medische cannabis commercieel geÔmporteerd naar IsraŽl is.
Reuters of 2 January 2020

Wetenschap/Dier: blootstelling aan THC tijdens de adolescentie heeft geen effect op interesse voor nicotine bij volwassenen
Volgens een studie met muizen had de blootstelling aan THC tijdens de adolescentie (tijdens de 35 tot 49 dagen na de geboorte) geen effect op de nicotine zelf toediening of nicotine zoekgedrag tijdens de volwassenheid (dag 70)
Department of Experimental and Health Sciences, Universidad Pompeu Fabra, Barcelona, Spanje.
Flores Ń. Psychopharmacology (Berl). 2019 Dec 19. [in press]

Wetenschap/Dier: beta-caryofylleen vermindert neuropathische pijn
Beta-caryofylleen, een terpeen dat bindt aan de CB2 receptor, bleek neuropathische pijn te verminderen, die werd geÔnduceerd door antiretrovirale geneesmiddelen
Department of Pharmacology en Therapeutics, faculteit Farmacie, Kuwait University, Safat , Koeweit.
Aly E. Molecules. 2019 Dec 27;25(1).

Wetenschap: Nieuwe cannabinoÔden aangetroffen in cannabis
In twee artikelen zijn 3 nieuwe cannabinoÔden gepresenteerd door Italiaanse onderzoekers. Een delta-9-tetrahydrocannabutol (THCB), de butyl derivaat van delta-9-THC, dat een gedeeltelijke agonist van de CB1 receptor. De tweede is canabidibutol (CBDB), de butyl derivaat van cannabidiol (CBD). De derde is delta-9-tetrahydrocannabiphorol (THCP), hetgeen een volledige agonist van de CB1 receptor en ďzou kunnen zijn voor de farmacologische eigenschappen van sommige cannabisvariŽteiten moeilijk te verklaren door de aanwezigheid van slechts ťťn delta-9-THC.Ē
Department of Life Sciences, Universiteit van Modena en Reggio Emilia, Modena, ItaliŽ.
Nationale Raad voor Onderzoek (CNR), Lecce, ItaliŽ.
Linciano P. J Nat Prod. 2019 Dec 31. [in press]
Citti C. Sci Rep. 2019 Dec 30;9(1):20335.

Wetenschap/Mens: 2-AG wordt verhoogd bij acuut coronair syndroom (hartinfarct)
In een studie met 83 patiŽnten die coronaire angiografie (hartkatheterisatie) ondergaan hadden was er grote variatie in de concentratie van de endocannabinoÔde 2-AG (2-arachidonoylglycerol) in het bloed van de kransslagaders . Het was het laagst bij patiŽnten zonder coronaire hartziekte en het hoogst bij patiŽnten met een myocardinfarct.
Afdeling Inwendige Geneeskunde II cardiologie, pneumologie, angiologie, University Hospital Bonn, Duitsland.
Jehle J. PLoS One. 2019;14(12):e0227142.

Wetenschap/Dier: PEA stimuleert de productie van 2-AG
Het endocannabinoÔd palmitoylethanolamide (PEA) toonde aan de biosynthese te stimuleren van de endocannabinoÔde 2-arachidonoylglycerol (2-AG).
Endocannabinoid Research Group, Istituto di Chimica Biomolecolare, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Pozzuoli, ItaliŽ.
Petrosino S. J Neuroinflammation. 2019;16(1):274.

Wetenschap/Cellen: De endocannabinoÔde 2-linoleoylglycerol moduleert de effecten van andere endocannabinoÔden
Het endocannabinoÔde2-linoleoylglycerol toonde aan dat een gedeeltelijke agonist op de CB1 receptor en de activiteit van de bekende endocannabinoÔden anandamide en 2-AG kan moduleren .
Wolfson Centrum voor Age-gerelateerde ziekten, King's College London, UK.
Lu L. Cannabis Cannabinoid Res. 2019;4(4):231-239.

Wetenschap/Mens: Hoger risico op een beroerte bij cannabisgebruikers
In een grote Amerikaanse steekproef van meer dan 3 miljoen hospitalisaties onder jonge volwassenen met een huidig of vroeger cannabisgebruik, melde onderzoekers een hoger risico (16% hoger dan van de totale jonge-onset beroerte) van beroerte- gerelateerde ziekenhuisopnamen en slechtere resultaten onder cannabisgebruikers in de leeftijd 18-49 jaar van 2007 tot 2014. Het is onduidelijk of cannabis componenten of giftige bestanddelen van rook verantwoordelijk zijn voor dit.
Afdeling Cardiologie, Atlanta VA Medical Center, Decatur, USA.
Desai R. Int J Stroke. 2019 Dec 23:1747493019895651.

Wetenschap/Mens: Cannabis wetten verminderen het gebruik van opioÔden
Volgens een analyse van 1,5 miljard opioÔden voorschriften tussen 2011 en 2018 bevonden de onderzoekers dat recreatieve en medische toegang van cannabis het aantal morfine milligram equivalenten per jaar voorgeschreven door 11,8 voor een legalisatie van recreatieve gebruik en 4,2 procent voor medische cannabis, respectievelijk verminderen. Deze wetten hebben ook het totaal aantal dagen levering van voorgeschreven opioÔden en het totale aantal van de patiŽnten die opioÔden gebruiken vermindert.
Universiteit van Alabama School of Law, Tuscaloosa, USA.
McMichael BJ. J Health Econ. 2019;69:102273.

Wetenschap/Mens: Recreatief gebruik van cannabis kan de structuur van het hart veranderen
Volgens MRI-scans van 3407 personen kan cannabisgebruik gepaard gaan met een grotere linker hartkamer. Echter, de studie was beperkt door het lage aantal regelmatige gebruikers van de gescande individuen. En het blijft onduidelijk, of gerookte toxines of cannabis verbindingen verantwoordelijk zijn voor die observaties.
Queen Mary University in Londen, Verenigd Koninkrijk.
Khanji MY. JACC Cardiovasc Imaging. 2019 Dec 18. [in press]

Wetenschap/Dier: Beta-caryophylleen toont antidepressieve-achtige effecten
Bij gestresste dieren was toediening van beta-caryofylleen een verbetering van chronisch stress gerelateerd gedrag. Auteurs citeren dat deze resultaten ďsuggereren dat BCP effectief kan zijn bij het behandelen van depressie en stress gerelateerde psychische aandoeningen.Ē
Kyung Hee University, Yongin, Zuid-Korea.
Hwang ES. Behav Brain Res. 2019;380:112439

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.