Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 18 augustus 2019

Authors

Wetenschap/Mens — Cannabisconsumptie in de adolescentie is niet geassocieerd met structurele veranderingen in de hersenen in de volwassenheid

Volgens een grote lange termijn studie “is de jeugdige cannabisconsumptie niet geassocieerd met structurele hersenen verschillen in de volwassenheid.” De gegevens voor het onderzoek van de afdeling Psychologie aan de Arizona State University in Tempe, Verenigde Staten, zijn afkomstig uit de Pittsburgh Youth Study – een lange termijn studie van ongeveer 1000 jongens. Deze jongens hebben eigen rapporten van cannabisgebruik gemaakt per jaar in de leeftijd tussen 13-19 jaar . Een deel groep van 181 jongens werd onderzocht met beeldvormende technieken voor hersenstructuur in de volwassenheid toen ze gemiddeld tussen de 30-36 jaar oud waren.

De onderzoekers identificeerde vier soorten adolescent cannabisgebruikers: niet-gebruikers / onregelmatige consumenten, afbrekers, die met toenemende consumptie en chronisch relatief vaak consumenten. De auteurs bestudeerden 14 gebieden van de hersenen en kwamen tot de conclusie dat de jongens in verschillende subgroepen “zich op geen enkele subcorticale of andere corticale gebied van belang verschillen, in termen van structuur van de hersenen van volwassenen.”

Meier MH, Schriber RA, Beardslee J, Hanson J, Pardini D. Associations between adolescent cannabis use frequency and adult brain structure: A prospective study of boys followed to adulthood. Drug Alcohol Depend. 2019 Jul 19;202:191-199. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik vermindert het risico op kanker bij patiënten met de ziekte van Crohn

In een studie van 6002 patiënten met de ziekte van Crohn en 1481 patiënten met Colitis Ulcerosa werd cannabisgebruik geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van colorectale kanker, bloedarmoede en ziekenhuisopnames. Er werden echter een aantal andere gezondheid resultaten negatief gerelateerd aan het gebruik van cannabis en de effecten op colitis ulcerosa waren minder uitgesproken. Dit is het resultaat van een onderzoek van de Atlanta VA Medical Center in Decatur, Verenigde Staten. De wetenschappers gebruikten de Nationwide Inpatient Sample Datasets (2010-2014) om volwassenen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te identificeren.

Van de 6002 patiënten met de ziekte van Crohn (CD), waren er 2.999 cannabisgebruikers, en van de 1481 patiënten met colitis ulcerosa (UC), waren er 742 cannabisgebruikers. Onder de CD patiënten, de prevalentie van colorectale kanker was 0,3% voor cannabisgebruikers en 1,2% voor niet-gebruikers. Actieve intra-abdominale abcessen of fistels waren hoger bij cannabisgebruikers (9% versus 6%). De gemiddelde verblijftijd in het ziekenhuis was korter (4,2 versus 5,0 dagen) met minder ziekenhuiskosten bij de cannabisgebruikers. Bij patiënten met UC hebben cannabisgebruikers een hogere incidentie van vocht en elektrolyten stoornissen (45% vs. 30%) en hypovolemie (2,7% vs. <11), maar met een relatief lagere incidentie van postoperatieve infectie.(<11 vs. 3.4%).

Desai R, Patel U, Goyal H, Rimu AH, Zalavadia D, Bansal P, Shah N. In-hospital outcomes of inflammatory bowel disease in cannabis users: a nationwide propensity-matched analysis in the United States. Ann Transl Med. 2019;7(12):252.

VS — Staten willen dat cannabis milieuvriendelijker wordt gekweekt wanneer legale cannabis wordt uitgebreid

Steeds meer staten legaliseren recreatieve en medicinale cannabis en worden geconfronteerd met het feit dat bij Cannabis produceren grote hoeveelheden pesticiden, energie en water worden verbruikt, terwijl ze tonnen planten- en verpakkingsafval genereren. Het resultaat is een lappendeken van lucht, water, pesticiden en afval regelgeving voor de sector in tientallen landen, zelfs als wiet op federaal niveau nog steeds illegaal is.

Staten zoals Michigan, waar de Marihuana Regulatory Agency in november zal beginnen met goedkeuring van zakelijke licenties, hebben wetgeving aangenomen over onderwerpen zoals industrieel afvalwater, waterbeheer en ruimtelijke ordening voor de cannabis kweker. Illinois, die recreatieve cannabis in dit jaar, de ruimtelijke ordening heeft gelegaliseerd - rekening houden bij de beoordeling van aanvragen van de teelt - met inbegrip van inspanningen om het behoud en efficiëntie. Colorado bespreekt momenteel een aantal aspecten van de milieu- en duurzaamheidseisen voor cannabis, nadat het in 2014 het gebruik van cannabis voor recreatief gebruik als eerste land erkende.

Bloomberg Environment of 19 July 2019

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik wordt geassocieerd met een verlaagd nuchtere insulinegehalte bij obese mensen

De nuchtere insuline niveaus en insulineresistentie werden verlaagd in obese volwassenen met een hoge insulineresistentie door cannabisgebruik. Dit is het resultaat van een onderzoek dat werd uitgevoerd bij 65.209 zwaarlijvige mensen en werd uitgevoerd door onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid van Quebec, Canada. Voor de meting van insulineresistentie, gebruikten ze HOMA-IR (homeostasemodel beoordeling van insulineresistentie). De wetenschappers gebruikten gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), een onderzoeksprogramma voor de gezondheid en de voedingstoestand van mensen in de Verenigde Staten te beoordelen en geabstraheerd gegevens uit het NHANES 2009-2016.

Uit hun resultaten, concludeerden zij dat cannabisgebruik werd geassocieerd met een verminderde nuchtere insulinegehalte en HOMA-IR-score bij obese Amerikanen met HOMA-IR dan 2,13, maar niet in die met HOMA-IR op 2,13 of hoger 5.72. "De effecten van het gebruik van cannabis zijn na langdurige blootstelling aan de grootste en onafhankelijk van BMI," schreef ze. De BMI of body mass index is een maat voor obesitas.

Ngueta G. Impact of lifetime marijuana use on fasting plasma insulin levels and HOMA-IR score in obese adults with and without insulin resistance. Acta Diabetol. 2019 Jul 31. [in press]

Kort nieuws

Israël — patiënten beweren dat de komende regelgeving voor medicinale cannabis hun situatie zal verslechteren

De Israëlische Medical Cannabis Unit werkt tegenwoordig aan nieuwe regels voor medicinale cannabis, maar veel patiënten beweren dat deze regels hun toegang tot een optimale medische zorg met cannabis schaden. Medicinale cannabisproducten worden volgens de nieuwe voorschriften via apotheken gedistribueerd, maar apotheken hebben niet genoeg op voorraad voor dergelijke producten in het hele land. De nieuwe voorschriften veroorzaken voor de meeste patiënten ook een verhoging van de prijzen voor medicinale cannabis.

HATSINOR of Channel 13

Europa — Europees panel steunt GW Pharma cannabis drug voor epilepsie

Het CBD-extract van GW Pharmaceuticals Epidyolex heeft een positieve aanbeveling voor marketingvergunning gekregen van het European Medicines Agency (EMA) -panel voor gebruik als een aanvullende behandeling voor twee soorten aanvallen. Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA heeft de cannabidiol-oplossing voor gebruik met clobazam vrijgegeven voor de behandeling van epileptische aanvallen geassocieerd met het Lennox-Gastaut-syndroom of Dravet-syndroom voor patiënten van twee en ouder. De definitieve goedkeuringen zijn aan de Europese Commissie.

Reuters of 26 July 2019

Thailand — Cannabis een topprioriteit voor de nieuwe Thaise overheid

Het ontwikkelen van een medicinale cannabisindustrie is een van de belangrijkste beleidsprioriteiten voor de nieuwe regering van Thailand, volgens een document dat vóór de formele aankondiging werd vrijgegeven.

Reuters of 22 July 2019

Groot Brittannië — de overheid kan cannabis op lange termijn legaliseren

Senior leden van het nummer 10-team van Boris Johnson willen cannabis legaliseren. Een partijoverschrijdende groep parlementsleden heeft verklaard dat het Verenigd Koninkrijk recreatief cannabisgebruik binnen vijf jaar na een eye-opening bezoek aan Canada zou kunnen legaliseren.

Buzzfeed of 31 July 2019

Grizzle of 29 July 2019

VS — Gouverneur Cuomo tekent wet die cannabis in New York decriminaliseert

De goeverneur van New York, Andrew Cuomo, ondertekende wetgeving om het bezit van minder dan 56 gram cannabis te decriminaliseren en verlaagde de straf voor onwettig bezit tot een boete.

UPI of 29 July 2019

Groot Brittannië — medicinale cannabis voor Schotse jongen met epilepsie

Een moeder die eerder haar toevlucht moest nemen tot het meenemen van illegale cannabisolie naar het land om de epilepsie van haar zoon te behandelen, is de eerste persoon in Schotland geworden die de drug legaal kan verkrijgen.

The National of 22 July 2019

Nederland — Nederland verhoogt de export van cannabis naar Duitsland met 1.000 kilo per jaar

De Nederlandse minister van Medische Zorg heeft het Nederlandse parlement laten weten dat de export van medicinale cannabisbloem naar Duitsland dit jaar zal toenemen. In de brief van 12 juli verklaarde de Nederlandse minister dat het verzoek om een verhoging kwam van zijn Duitse tegenhanger, die vroeg om een verhoging van het jaarlijkse volume medicinale cannabisbloemen dat vanuit Nederland naar Duitsland werd verscheept van de huidige 1500 kilogram naar 2500 .

Marijuana Business Daily of 19 July 2019

Wetenschap/Mens — Cannabis en fysiotherapie kunnen additieve effecten hebben bij de spasticiteit van MS

Een observationele studie met 297 MS-patiënten toonde aan dat fysiotherapie de algehele respons en persistentie op een behandeling met het cannabisextract Sativex kan verbeteren.

MS Center Sant'Andrea Hospital, Sapienza University of Rome, Italy.

Grimaldi AE, et al. PLoS One. 2019;14(7):e0219670.

Wetenschap/Cellen — Cannabichromene is een CB2-receptoragonist

Onderzoek met cellen toont aan dat cannabichromene (CBC) een CB2-receptoragonist is. Auteurs schreven dat "CBC kan bijdragen aan de potentiële therapeutische effectiviteit van sommige cannabispreparaten, mogelijk door CB2-gemedieerde modulatie van ontsteking."

Faculty of Medicine and Health Sciences, Macquarie University, Sydney, Australia.

Udoh M, et al. Br J Pharmacol. 2019 Aug 1. [in press]

Wetenschap/Dier — toename van endocannabinoïden heeft significante effecten op huidontsteking

Onderzoek met muizen toonde aan dat remming van endocannabinoïde-afbraak door verschillende synthetische stoffen "een significant effect vertoonde op herstel van de huidbarrière, epidermale proliferatie / differentiatie en ontsteking."

Department of Dermatology, University of Kiel, Germany.

Proksch E, et al. Exp Dermatol. 2019 Jul 27. [in press]

Wetenschap/Dier — CBD toonde positieve effecten op cognitie in een rattenmodel van schizofrenie

Nieuwe gegevens van onderzoek met een rattenmodel van schizofrenie "ondersteunen de therapeutische voordelen van CBD op herkenningsgeheugen en sociabiliteit (...) en bieden inzicht in de neurochemische veranderingen die aan de therapeutische voordelen van CBD ten grondslag kunnen liggen."

School of Medicine, University of Wollongong, Australia.

Osborne AL, et al. Brain Behav Immun. 2019 Jul 19. [in press]

Wetenschap/Dier — Cannabinoïden hadden een positief effect op ontstekingen in een MS-model door darmbacteriën te veranderen

In een diermodel van multiple sclerose (auto-immuunencefalomyelitis) verminderden THC en CBD de ontsteking aanzienlijk door een afname van pronflammatoire cytokines (interleukine-17, interferon-gamma). Onderzoek toonde ook een positief effect op darmbacteriën. Auteurs schreven dat THC en CBD "neuro-ontsteking kunnen onderdrukken door microbiële dysbiose tijdens EAE te voorkomen en een gezonde darmflora te bevorderen."

Department of Pathology, Microbiology and Immunology. University of South Carolina School of Medicine, Columbia, USA.

Al-Ghezi ZZ, et al. Brain Behav Immun. 2019 Jul 26. [in press]

Wetenschap/Dier — Activering van de CB2-receptor verminderde allodynie veroorzaakt door HIV

Studies met muizenactivatie van de CB2-receptor met verschillende synthetische cannabinoïden hebben aangetoond dat CB2-receptoragonisten acute, maar geen langdurige, anti-allodynische effecten hebben op door retrovirusinfectie geïnduceerde neuropathische pijn.

Neurovirology Laboratory, Department of Medicine, University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455, USA.

Sheng WS, et al. Pain Res Manag. 2019;2019:1260353.

Wetenschap/Mens — Orale cannabispreparaten worden steeds vaker in de VS gebruikt

Orale cannabispreparaten ('edibles') worden in de VS steeds vaker gebruikt. De meeste deelnemers aan een enquête met 172 personen meldden dat ze negatieve ervaringen hadden als gevolg van te hoge doses. Auteurs schreven: "Ondanks deze ongemakkelijke ervaringen, gebruikte de overgrote meerderheid van de steekproef cannabis edibles opnieuw, meldde dat de ervaring op zijn minst enigszins zinvol was en meldde geen significante problemen in verband met de ervaring."

Department of Psychology, State University of New York , Albany , USA.

Farmer S, et al. J Psychoactive Drugs. 2019 Jul 29:1-8.

Wetenschap/Cellen — CBD vertoont antikankereffecten in maagkankercellen van mensen

In een onderzoek met menselijke maagkankercellen toonde CBD verschillende antikankereffecten, waaronder inductie van apoptose, een vorm van geprogrammeerde celdood, door toename van reactieve zuurstofsoorten.

School of Integrated Traditional Chinese and Western Medicine, Binzhou Medical University, Yantai, China.

Zhang X, et al. Biomolecules. 2019;9(8)

Wetenschap/Dier — een synthetisch derivaat van cannabigerol kan nuttig zijn bij de ziekte van Parkinson

in een muismodel van de ziekte van Parkinson toonde een synthetisch derivaat (VCE-003.2) van de natuurlijke cannabinoïde cannabigerol (CBG) neuroprotectieve effecten en auteurs schreven dat "deze studie de mogelijkheid biedt om de ontwikkeling van orale VCE-003.2 in de kliniek te bevorderen."

Facultad de Medicina, Universidad Complutense, Madrid, Spain.

Burgaz S, et al. Molecules. 2019;24(15).

Wetenschap/Mens — Medicinaal cannabisgebruik leidt niet tot verhoogd misbruik van opioïden

Volgens een onderzoek onder 1295 medicinale cannabisgebruikers, 707 zowel medische als niet-medicinale cannabisgebruikers en 18.666 niet-medicinale cannabisgebruikers, was er een verhoogd risico om een opiaatgebruikstoornis bij niet-medicinale cannabisgebruikers te ontwikkelen. Auteurs schreven: "Medicinaal cannabisgebruik werd echter niet geassocieerd met een recept voor opioïdengebruik."

Department of Family Medicine and Public Health, University of California San Diego, La Jolla, USA.

Liang D, et al. Drug Alcohol Rev. 2019 Jul 25. [in press]

Wetenschap/Mens — De CB2-receptorconcentratie is verhoogd bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom

De concentratie CB2-receptoren en bepaalde opiaatreceptoren was verhoogd in het slijmvlies van patiënten met het prikkelbare darmsyndroom. Wetenschappers schreven dat hun onderzoek "suggereert dat opioïde en cannabinoïde systemen een immuungerelateerde compenserende rol spelen bij viscerale pijn bij IBS-patiënten."

David Geffen School of Medicine, University of California Los Angeles, USA.

Dothel G, et al. Neurogastroenterol Motil. 2019 Jul 23:e13688.

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik werd geassocieerd met ongunstige zwangerschapsuitkomsten bij jonge vrouwen

In een steekproef van 1206 zwangere jonge vrouwen (13-22 jaar oud), van wie 17,5% cannabis gebruikte, hadden degenen die cannabis gebruikten een hoog risico op vroeggeboorte, hypertensieve zwangerschapsaandoeningen en doodgeboorte. Terwijl 34% van de vrouwen, die geen cannabis gebruikten, een negatieve uitkomst had, was dit 46% voor cannabisgebruikers.

University of Colorado School of Medicine, Aurora, USA.

Rodriguez CE, et al. BJOG. 2019 Jul 23. [in press]

Wetenschap/Mens — een combinatie van THC en CBD was effectief bij het verminderen van epileptische aanvallen bij kinderen

In een klein onderzoek met 7 deelnemers die leden aan epilepsie bij kinderen een cannabisextract met een verhouding van THC tot CBD van 1 tot 20, tolereerden alle patiënten het extract tot een dagelijkse dosis van 10-12 mg CBD per kilogram en hadden verbeteringen in de frequentie van aanvallen.

Cannabinoid Research Initiative of Saskatchewan, University of Saskatchewan, Canada.

Huntsman RJ, et al. Front Neurol. 2019 Jul 3;10:716.

Wetenschap/Dier — een synthetische cannabinoïde was effectief in een diermodel van migraine

In een rattenmodel van migraine was de synthetische cannabinoïde WIN 55,212-2 effectief. Auteurs schreven dat hun gegevens 'het argument ondersteunden dat activering van CB1- en CB2-receptoren door WIN 55,212-2 als een nieuw medicijn voor migraine kan worden beschouwd.'

Department of Neurology, Kashan University of Medical Sciences, Iran.

Vosough EM, et al. Life Sci. 2019 Jul 19:116670.

Wetenschap/Dier — CBD kan het herstel van aangeleerd gedrag na hersenletsel verbeteren

In een onderzoek met zangvogels verminderde de toediening van CBD de tijd die nodig was om hun specifieke liedjes na hersenletsel te herstellen. Auteurs schreven dat resultaten "suggereren dat CBD veelbelovend is om het functionele herstel van complex aangeleerd gedrag na hersenletsel te verbeteren."

Department of Pharmacology and Toxicology, ECU Brody School of Medicine, Greenville, USA.

Alalawi A, et al. Neuropharmacology. 2019 Jul 17:107716.

Wetenschap/Mens — Geen relevante associatie tussen medicinale cannabiswetgeving en misbruik van opioïden

In een groot onderzoek met 627.000 personen tussen 2004 en 2014 'vonden onderzoekers weinig bewijs voor een verband tussen medicinale marihuanawetgeving en niet-medisch recept opioïdengebruik of recept opioïdengebruiksstoornis bij receptgebruikers opioïden.'

Mailman School of Public Health, Department of Epidemiology, Columbia University, New York, USA.

Segura LE, et al. JAMA Netw Open. 2019;2(7):e197216. [in press]