Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 26 maart 2019

Authors

Wetenschap/Mens — Volgens een enquête, kan cannabis een effectieve behandeling zijn van maagverlamming

Veel patiënten met een gastroparese (maag verlamming) en gerelateerde symptomen kunnen profiteren van een behandeling met cannabis. Van de 197 patiënten die de vragenlijsten hadden voltooid over hun symptomen en de huidige behandelingen, melde bijna de helft (92 deelnemers) van een huidig of voormalig cannabinoïde-verbruik, met inbegrip van THC en CBD. Artsen van de afdeling van gastro-enterologie aan de medische faculteit van Temple University in Philadelphia, Verenigde Staten, ondervraagde hun patiënten met symptomen die duiden op een gastroparese, met inbegrip van misselijkheid, overgeven, brandend maagzuur en maagpijn.

Van de 92 patiënten die cannabinoïden innamen, stelde 93,5% een verbetering van de symptomen als gevolg van THC en 81,3 % van CBD. Cannabinoïden opnamen zijn het vaakst toegepast door middel van roken (46 patiënten). Patiënten die cannabinoïden innamen, waren jonger (gemiddeld tussen 41 tot en met 48 jaar) en hadden een hogere totale puntenwaarde voor de gastroparese kardinaal symptoom index (gemiddeld 3.4 in vergelijking met 2.8) wanneer vergeleken bij patiënten zonder cannabisconsumptie in de voorgeschiedenis.

Jehangir A, Parkman HP. Cannabinoid Use in Patients With Gastroparesis and Related Disorders: Prevalence and Benefit. Am J Gastroenterol. 2019 Mar 8. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik kan tevredenheid orgasme bij vrouwen verhogen

“Wiet lijkt de tevredenheid van orgasme te verhogen,” schreef de onderzoeker van de Vakgroep obstetrie, gynaecologie en de gezondheid van vrouwen van de Saint Louis University School of medicine in de Verenigde Staten in een artikel voor seksuele geneeskunde. De patiënten kregen een vragenlijst tijdens hun bezoek en werden gevraagd om dit anoniem in te vullen en na hun bezoek in een verzegelde doos te plaatsen.

Van de 373 deelnemers, melde 34% vóór seksuele activiteit cannabis te hebben gebruikt. De meeste vrouwen rapporteerde een toename van het libido, verbetering van orgasme en een afname van de pijn. Vrouwen die meldden cannabis gebruikt te hebben vóór seksuele activiteit, hadden een kans die steeg met een factor van 2.1, bevredigende orgasmes aan te geven, dan vrouwen die geen gebruik van cannabis meldden. De auteurs schreven dat een beter begrip van het endocannabinoïdensysteem “zou kunnen helpen, voor de ontwikkeling van behandelingen voor vrouwelijke seksuele disfunctie”.

Lynn BK, López JD, Miller C, Thompson J, Campian EC. The Relationship between Marijuana Use Prior to Sex and Sexual Function in Women. Sex Med. 2019 Mar 1. [in press]

Wetenschap/Mens — Kankerpatiënten melden verlichting van symptomen met cannabis

“Patiënten met kanker, die betrokken waren bij het medisch cannabisprogramma uit Minnesota, toonde een significante vermindering van alle acht onderzochte symptomen binnen vier maanden na deelname programma ,” schreven de onderzoekers van de Ministerie van volksgezondheid van Minnesota in St. Paul en het HealthPartners Instituut in Minneapolis, Verenigde Staten. Ze beoordeelde de volgende symptomen: angst, verlies van eetlust, depressie, slaapstoornissen, vermoeidheid, misselijkheid, pijn en braken.

Een aanzienlijke daling van de resultaten werd bij alle symptomen vastgesteld, wanneer de basis waarden werden vergeleken met de gemiddelde waarde, die binnen de eerste 4 maanden van deelname programma is ingediend. Het aandeel patiënten die binnen de eerste vier maanden van het programmadeelname een symptoomafname van 30% of meer bereikte, varieerden van 27% (vermoeidheid) en 50% (braken), waarbij een lager percentage deze verbeteringen hield als het onderhouden wordt.. Bij een klein percentage van de patiënten (10,5%) werden bijwerkingen gemeld. De auteurs concludeerden dat “medische cannabis goed wordt getolereerd en sommige patiënten klinisch belangrijke en blijvende verbeteringen bereikte.”

Anderson SP, Zylla DM, McGriff DM, Arneson TJ. Impact of Medical Cannabis on Patient-Reported Symptoms for Patients With Cancer Enrolled in Minnesota's Medical Cannabis Program. J Oncol Pract. 2019 Mar 12 [in press]

België — Een parlementaire Commissie heeft de implementatie goedgekeurd van een cannabis Agentschap

De parlementaire Gezondheids Commissie heeft bijna unaniem een wet aangenomen waarmee de implementatie van een cannabis agentschap vergemakkelijkt wordt en de vervaardiging van het geneesmiddel voor medische doeleinden. Volgens een wet is het de intentie cannabis beschikbaar te stellen op voorschrif voor patiënten, waar standaard geneesmiddelen als weinig of niet nuttig zijn geïdentificeerd.

Het cannabis agentschap zou werken onder toezicht van de Federal Agency for Medicines. Het cannabis agentschap wordt toegestaan met de afgifte van vergunningen voor toekomstige gewassen en producenten en doet de handhaving van cannabis oogsten. Het Agentschap zal ook zorg dragen voor het monopolie voor de invoer en uitvoer van cannabis , zodat de drug niet wordt gebruikt voor onwettige doeleinden. Het Agentschap zorgt dat cannabis beschikbaar is voor apothekers en ziekenhuizen.

Brusselstimes of 27 February 2019

Kort nieuws

Wetenschap/Mens — Cannabis kan complicaties van de ziekte van Crohn verminderen

In een analyse van 43.317 patiënten met de ziekte van Crohn uit de VS, van wie 615 als cannabisgebruikers werden beschouwd, toonden cannabisgebruikers minder kans op de volgende complicaties: actieve fistelvorming en intra-abdominaal abces (12% versus 16%) en colectomie (4% versus 8%) onder anderen. De auteurs concludeerden dat "cannabisgebruik een aantal van de welbeschreven complicaties van de ziekte van Crohn bij intramurale ziekenhuizen kan verminderen".

John H Stroger Hospital of Cook County, Chicago, USA.

Mbachi C, et al. Dig Dis Sci. 2019 Mar 2. [in press]

VS — Legalisatie van cannabis vormt een "lange termijn risico" voor de alcoholindustrie

Volgens een nieuw rapport vormt cannabislegalisatie een risico voor de alcoholindustrie. Het risico voor alcohol "zal naar verwachting toenemen naarmate de acceptatie en consumptie van cannabis toeneemt, vooral onder bierdrinkers en gedistilleerde dranken". "Hoewel nog niet mainstream, groeit cannabisgebruik zeker in staten waar het legaal is en in de toekomst een risico vormt voor de alcoholindustrie," zei Brandy Rand, de Amerikaanse president van de International Wines and Spirits Record.

The Spirits Business of 22 February 2019

Thailand — Cannabis-amnestieprogramma voor patiënten

Het is nu mogelijk om legaal cannabis voor medicinale doeleinden te bezitten. Dankzij een cannabis-amnestieprogramma dat is ingesteld door de overheid, kunnen degenen die cannabis in hun bezit hadden voor medisch gebruik voordat de legalisatie in werking trad, een verzoekschrift indienen bij de regering om het te behouden. Zowel Thaise staatsburgers als buitenlanders komen in aanmerking voor het amnestieprogramma en het bezit van medicinale cannabis.

Thai Law Forum of 4 March 2019

Australië — De meeste patiënten kopen cannabis op de zwarte markt

Ondanks de bewering van de overheid dat een gestroomlijnd medicinaal cannabisstelsel heeft geleid tot een toename van voorschriften, zijn minstens 100.000 mensen zelfmedicatie via de zwarte markt, meer dan 30% groter dan het wettelijke aanbod in Australië. Experts zeggen dat significante belemmeringen voor legale toegang een gefaald systeem hebben opgeleverd en vragen om een onafhankelijke regulator.

ABC of 22 February 2019

Bosnië — President heeft aangekondigd een MS patiënt te vergeven die is veroordeeld tot gevangenisstraf

President Kolinda Grabar-Kitarović heeft aangekondigd dat hij gratie zal verlenen aan Huanita Luksetić, een patiënt die lijdt aan multiple sclerose en wiens toestand wordt verlicht door cannabis. Hij werd veroordeeld tot 2 jaar cel wegens illegaal gebruik van cannabis.

IndexHR of 22 February 2019

Israël — Premier Netanyahu staat open voor cannabislegalisering

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij op zoek is naar legalisering van cannabis in een interview op het Facebook-nieuws van zijn Likud-partij.

Bloomberg of 12 March 2019

Nederland — Experiment voor legalisatie van cannabis (wietexperiment)

De overheid heeft besloten om vier jaar te experimenteren om te zien of het legaliseren van cannabis voor levering een succes is. De eerste stap is om de wet te wijzigen om de levering van cannabis te legaliseren. De overheid zal ook telers licentiëren en een onderzoeksinstantie aanstellen. Momenteel is cannabis beschikbaar in 573 coffeeshops. De productie van cannabis die in de coffeeshops wordt verkocht, is echter nog steeds illegaal.

Sciclonic of 6 March 2019

Wetenschap/Mens — Het medicinaal gebruik van cannabis gaat gepaard met een lagere kans op illegaal drugsgebruik in de VS.

Volgens een onderzoek onder 210 medicinale cannabispatiënten en 156 niet-patiënte cannabisgebruikers in de leeftijd van 18 tot 26 jaar, was het medisch gebruik van cannabis geassocieerd met een lagere kans op illegaal drugsgebruik, terwijl het gebruik van cannabisconcentraten de kans op illegaal drugsgebruik verhoogt.

Drexel University, Philadelphia, USA.

Fedorova EV, et al. Drug Alcohol Depend. 2019;198:21-27.

Wetenschap/Mens — De aanwezigheid van een legaal uitgiftepunt voor cannabis kan de opioïdengerelateerde mortaliteit verminderen

Onderzoekers gebruikten gegevens van de Centers for Disease Control om de associatie tussen medicinale cannabiswetten in de VS en opioïdengerelateerde sterfgevallen te analyseren. In tegenstelling tot eerder werk, vonden ze slechts 'weinig bewijs' dat het vaststellen van medicinale cannabiswetten de opioïdsterftecijfers heeft verlaagd. Ze vonden echter "dat de aanwezigheid van een legale dispensary opioïde sterfgevallen kan verminderen."

Lafayette College, Pennsylvania, USA.

Averett S, Smith E. Economics Bulletin, AccessEcon. 2019;39:347-357.

Wetenschap/Dier — Beta-caryophyllene kan neuropathische pijn geassocieerd met diabetes verminderen

In een muismodel van neuropathische pijn als gevolg van diabetes beta-caryophylleen, een terpeen, dat de CB2-receptor activeert, verminderde pijn, depressie-achtig gedrag en pro-inflammatoire cytokines zoals interleukine-1-beta, tumornecrosefactor-alfa en interleukine 6.

Laboratory of Research and Pharmaceutical Development, University of Guadalajara, Mexico.

Aguilar-Ávila DS, et al. J Med Food. 2019 Mar 13. [in press]

Wetenschap — CBD kan helpen om nanocapsules door de bloed-hersenbarrière in de hersenen te brengen

Onderzoekers toonden aan dat het transport van nanogeneesmiddelen door de bloed-hersenbarrière in de hersenen aanzienlijk kan worden verbeterd door CBD (cannabidiol). Ze schreven dat deze combinaties "gunstige platforms kunnen zijn voor het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor CZS-ziekten."

Department of Pharmaceutics and Food Technology, Complutense University, Madrid, Spain.

Aparicio-Blanco J, et al. Mol Pharm. 2019 Mar 13. [in press]

Wetenschap/Mens — Het endocannabinoïdesysteem is veranderd bij patiënten met prikkelbare darmsyndroom en darmkanker

Onderzoekers vonden veranderde plasmaspiegels van endocannabinoïden en endocannabinoïde-achtige lipiden in het prikkelbare darm syndroom en dikkedarmkanker.

Otto Loewi Research Center, Division of Pharmacology, Medical University of Graz, Austria.

Grill M, et al. Sci Rep. 2019;9(1):2358.

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik verhoogt positief effect en vermindert angst

In een studie met 183 mannen en 183 vrouwen die heteroseksuele cannabis-koppels vertegenwoordigden, die dagelijks meldingen van affect en cannabis maakten, gebruikten ze episodes gedurende 30 opeenvolgende dagen, onmiddellijk na gebruik van cannabis, nam het positieve affect toe en verminderde het vijandige en angstige affect. Auteurs schreven dat "het verbeterde effect onmiddellijk na gebruik een mechanisme van positieve versterking suggereert."

Department of Psychology and Clinical and Research Institute on Addictions, University at Buffalo, New York, USA.

Testa M, et al. Addict Behav. 2019;95:64-69.

Wetenschap/Mens — Verlies van CB1-receptoren in weefsels was geassocieerd met leiomyomas

Volgens een analyse van CB1-receptoren en andere componenten van het endocannabinoïdensysteem in weefsels van patiënten met leiomyomas waren verlies van CB1, FAAH, GPR55 en PEA-productie gekoppeld aan de pathogenese van uteriene leiomyomas. Een leiomyoma is een goedaardige gladde spiertumor, die in elk orgaan, maar meestal in de baarmoeder kan voorkomen.

Department of Cancer Studies and Molecular Medicine, University of Leicester, UK.

Ayakannu T, et al. Med Sci Monit Basic Res. 2019;25:76-87.

Wetenschap/Dier — Activering van de CB2-receptor kan schade aan het hart door doxorubicine voorkomen

In een onderzoek met ratten werd bèta-caryofylleen toegediend, dat de CB2-receptor activeert tegen de hartschadelijke effecten van doxorubicine, een chemotherapeutisch middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van kanker.

College of Medicine and Health Sciences, United Arab Emirates University, Al Ain, United Arab Emirates.

Meeran MFN, et al. Chem Biol Interact. 2019 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Mens — Het aantal CB1-receptoren hangt samen met de ernst van menstruatiekrampen

In een onderzoek met myometriumweefsel van 78 vrouwen vonden onderzoekers dat de ernst van dysmenorroe (menstruatiekrampen) verband hield met het niveau van CB1-receptoren. Auteurs schreven dat deze "gegevens suggereren dat cannabinoïde receptor CB1 mogelijk betrokken is bij de pathogenese van dysmenorroe bij adenomyose en mogelijk een potentieel therapeutisch doel is."

Beijing Obstetrics and Gynecology Hospital, Capital Medical University, Beijing, China.

Shen X, et al. Reprod Sci. 2019 Mar 4 [in press]

Wetenschap/Dier — Cannabis had kleine effecten op de slaap bij ratten

Toediening van cannabis door verdamping tijdens de rustfase van de dag veroorzaakte een kleine toename van de slaap. Er was geen effect tijdens de actieve fase van de dag.

Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.

Mondino A, et al. Pharmacol Biochem Behav. 2019;179:113-123.