Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 13 juli 2018

Authors

Zwitserland — De regering wil betere toegang tot het medisch gebruik van cannabis

Zwitserland, die op grond van lage potente cannabis met THC concentraties tot 1% toestaat, maar cannabis met hoog THC-gehalte voor recreatief gebruik verboden heeft, beoogt pilotstudies over manieren om zijn wetten te versoepelen, zei de regering op 4 juli. Ook werd er voorgesteld dat het voor mensen om de toegang van cannabis voor medicinaal gebruik gemakkelijker moet worden.

Voor medicinaal cannabisgebruik of gebruik van THC, vereist de wet een vrijstelling te krijgen voor de gebruikers van het federaal gezondheidsministerie. De regering zegt dat maakt het moeilijk voor de ongeveer 3.000 patiënten die nu gebruik maken van de drug om een behandeling te krijgen. Ze vroegen het ministerie van binnenlandse zaken om te komen met een voorstel komende zomer om het proces te stroomlijnen, en het ministerie van volksgezondheid om te onderzoeken hoe vergoeding/zorgverzekering kwesties op te lossen voor de behandeling met medicinale cannabis.

Reuters of 4 July 2018

VS — Gezondheidsdienst keurt CBD-rijk cannabisextract goed voor de behandeling van epilepsie

De VS gezondheidsregulators voor medicinale drugs heeft GW Pharmaceuticals epilepsie cannabis-gebaseerde medicijn op 25 juni goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde vormen van epilepsie, waardoor het het eerste op cannabis-gebaseerd medicijn is, die deze goedkeuring heeft in het land. "De goedkeuring dient als een herinnering dat de bevordering van gezonde ontwikkelings programma's die goed werkzame bestanddelen die cannabis bevat evalueren en tot belangrijke medische therapieën kunnen leiden," zei Scott Gottlieb van de Food and Drug Administration.

Het gebruik van het medicijn heeft goedkeuring bij patiënten in de leeftijd van twee jaar en ouder met het Dravet-syndroom en het syndroom van Lennox-Gastaut, die tot de zeldzame kinder-begin vormen van epilepsie behoren, die het meest resistent zijn tegen behandeling. Het medicijn, Epidiolex, bevat cannabidiol (CBD) en minder dan 0,1% van de THC.

Reuters of 26 June 2018

Luxemburg — Het land zal het medicinaal gebruik van cannabis legaliseren

Het Parlement heeft unaniem een wetsvoorstel aangenomen dat het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden zal legaliseren Dit was op 28 juni, de nieuwe wet staat artsen toe cannabis voor patiënten te kunnen voorschrijven, die lijden aan chronische pijn en chemotherapie-gerelateerde misselijkheid en spierspasmen als gevolg van multiple sclerose. Terwijl in het oorspronkelijke ontwerp van de medische cannabiswetgeving alleen specialisten de behandeling mogen voorschrijven, kan bij de definitieve versie ook erkend geregistreerde (BIG) huisartsen patiënten een therapie met cannabis aanbieden.

Het product cannabis zal worden geïmporteerd uit Canada in de vorm van oliën en capsules en zullen alleen op recept beschikbaar zijn bij apotheken gelegen binnen een ziekenhuis. Als de nieuwe wet slechts vier ziekenhuizen binnen de natie 2600 vierkante kilometer aan de behandeling bieden certificeren zal, sommige wetgevers hebben kritiek geuit op de wetgeving voorlopig te restrictief zijn, erop te wijzen dat plattelandsbewoners zonder toegang tot bronnen van de levering mogelijk ondervindt bij het ontvangen van de geneeskunde.

Sputnik International of 1 July 2018

VS — Oklahoma wordt de 30ste staat die het medicinaal gebruik van cannabis legaliseert.

Op 26 juni kozen stemmers in Oklahoma om het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden te legaliseren, wat het de 30ste staat van de VS maakt die het medicinaal gebruik toestaat. De wet staat personen van 18 jaar en ouder toe een medicinaal cannabis vergunning aan kunnen vragen. Minderjarigen kunnen een licentie krijgen maar vergt de goedkeuring van twee artsen en hun ouders of voogd.

Een nieuw kantoor in de Oklahoma State Department of Health zullen regelgeving handhaven, inclusief licenties voor apotheken, telers en verwerkers. De maatregel bindt het medicinaal gebruik van cannabis niet aan specifieke kwalificatie omstandigheden, die het waarschijnlijk gemakkelijker maken zal, in vergelijking met vele andere landen, om cannabis voor medicinale toepassingen te verkrijgen .

Vox of 27 June 2018

Wetenschap/Mens — Cannabis vermindert pijn bij multiple sclerose

In een studie uitgevoerd door onderzoekers van het centrale ziekenhuis van Bolzano, Italië, met 19 patiënten die lijden aan multiple sclerose verminderd een cannabisextract pijn. Patiënten ondergingen examens voor en na een maand van de behandeling met de cannabis spray Sativex.

Er was een aanzienlijke toename van de koude pijngrens door stimulatie van de hand en een aanzienlijke vermindering van abnormale koude perceptie drempels na de cannabis behandeling. Auteurs schreven dat uit hun onderzoek blijkt dat " Sativex therapie verlichting biedt van de pijn bij MS-patiënten en suggereert dat het perifere koud-gevoelige TRP channels kan moduleren."

Turri M, Teatini F, Donato F, Zanette G, Tugnoli V, Deotto L, Bonetti B, Squintani G. Pain Modulation after Oromucosal Cannabinoid Spray (SATIVEX®) in Patients with Multiple Sclerosis: A Study with Quantitative Sensory Testing and Laser-Evoked Potentials. Medicines (Basel). 2018;5(3).

Wetenschap/Mens — Cannabisthee effectief bij de behandeling van chronische pijn

Cannabis verbeterd intensiteit van de pijn, angst en depressie bij 338 pijnpatiënten die werden behandeld in het Santa Chiara Universiteit ziekenhuis van Pisa, Italië. Ze ontvingen een afkooksel van gedroogde cannabis bloemen met 19% THC gedurende 12 maanden, naast hun farmacologische therapie.

Pijn intensiteit, pijnhandicap, angst en depressie symptomen toonde een statistisch significante vermindering. Auteurs concludeerden dat de studie suggereert "dat Cannabis therapie, als een aanvulling op een traditionele pijnstillende therapie, een doeltreffend instrument kan zijn om het beheer van chronische pijn effectiever te maken en de gevolgen op de functionele en psychologische dimensie."

Poli P, Crestani F, Salvadori C, Valenti I, Sannino C. Medical Cannabis in Patients with Chronic Pain: Effect on Pain Relief, Pain Disability, and Psychological aspects. A Prospective Non randomized Single Arm Clinical Trial. Clin Ter. 2017;168(3):e102-e107.

Kort nieuws

IACM — Medical Cannabis and Cannabinoids

Het nieuwe online tijdschrift Medical Cannabis and Cannabinoids biedt publicaties van de eerste 25 artikelen, gratis aangeboden door de auteurs.

Medical Cannabis and Cannabinoids

Groot Brittannië — Verdere stappen op weg naar een betere toegang tot het medisch gebruik van cannabis

Groot-Brittannië verhuisde een stap dichter naar het medicinaal gebruik van cannabis te legaliseren nadat een rapport concludeerde dat er voordelen zijn voor patiënten. Professor Sally Davies, medisch directeur voor Engeland, zei dit in het verslag, er is overtuigend bewijs dat cannabis bepaalde patiënten kan helpen. Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft laatste maand een onderzoek naar het medicinaal gebruik van cannabis gevraagd.

Reuters of 3 July 2018

VS — Vermont is de 9e staat geworden die het recreatieve gebruik van cannabis legaliseert.

Vermont is de negende staat in het land geworden die het recreatieve cannabisgebruik legaliserert. De staat is de eerste staat die de wet door de wetgever vaststelt. Eerdere goedkeuringen in andere staten werden uitgevoerd via referenda van de kiezer. De nieuwe wet in Vermont trad op 1 juli in werking. De wet legt de nadruk op prive-gebruik en cultivatie--waardoor volwassenen een ounce (ongeveer 28 gram) cannabis mogen bezitten, en twee volwassen en vier onvolwassen cannabisplanten. Een ounce kunnen ze altijd bijhebben op elk gewenst moment, maar thuis mag meer worden opgeslagen.

UPI of 2 July 2018

Wetenschap/Mens — Cannabis vermindert pijn en verhoogt de kwaliteit van leven bij pijnpatiënten

In een kleine retrospectieve analyse van 29 pijnpatiënten, die cannabis ontvangen voor medicinale doeleinden, verbeterde cannabis de levenskwaliteit, ze hadden minder pijn en gebruikte minder opioïden. Bijwerkingen werden gemeld door 10% van de deelnemers.

GPI Clinical Research, Rochester, New York, USA.

Bellnier T, et al. Ment Health Clin. 2018;8(3):110-115.

Wetenschap/Cellen — Cannabigerol is een partiële agonist op de CB2-receptor

Cannabigerol (CBG) is één van de grote plant cannabinoïden aanwezig in cannabis. Onderzoek toont aan dat CBG een partiële agonist van de CB2 receptor is. Het effect van CBG op de CB1 receptor was meetbaar, maar de onderliggende moleculaire mechanismen blijven onzeker. Auteurs schreven dat de "resultaten wijzen erop dat CBG inderdaad effectief als regulator van de endocannabinoïde signalering is."

Faculty of Pharmacy, University of Barcelona, Spain.

Gemma Navarro G, et al. Front Pharmacol. 21 June 2018 [in press].

Wetenschap/Cellen — Een CB2 receptor agonist toonde anti-kanker effecten in leukemiecellen

Onderzoek toont aan dat een synthetische agonist aan de CB2-receptor proliferatie verminderd en apoptosis, een vorm van geprogrammeerde celdood veroorzaakte in bepaalde leukemiecellen.

Department of Experimental Medicine, University of Rome "La Sapienza", Italy.

Capozzi A, et al. Int J Mol Sci. 2018;19(7).

Wetenschap/Dier — Extracten van Cannabis zijn effectiever tegen borstkanker dan pure THC

De anti-kanker effecten van THC en cannabis werden onderzocht in diermodellen van ER +/ PR +, HER2 + en triple-negatieve borstkanker. De combinatie van cannabinoïden met tamoxifen en lapatinib of met cisplatine geproduceerd additieve anti-kanker effecten in celculturen. Combinaties van deze behandelingen in dieren toonde geen interacties, positief of negatief.

Blasco-Benito S, et al. Biochem Pharmacol. 2018 Jun 27. [in press]

Wetenschap/Dier — Verhoogde activiteit van het endocannabinoïdensysteem kan voordelig zijn bij de ziekte van Huntington

In een muismodel met de ziekte van Huntington (HD) doelgericht gedrag daalde geleidelijk met de leeftijd, die werd gerestaureerd door de verhoogde niveaus van de endocannabinoïde 2-AG (2-arachidonoylglycerol). Auteurs schreven, dat "cannabinoïde receptor gebaseerde therapieën kunnen profiteren van neuropsychiatrische zorg bij de ziekte van Huntington."

University of Maryland School of Medicine, Baltimore, USA.

Covey DP, et al. Neuropsychopharmacology. 2018 Jun 1. [in press]

Australië — De meerderheid van de artsen zijn positief of neutraal met betrekking tot het medisch gebruik van cannabis

Resultaten van een enquête ingevuld door 640 huisartsen (respons = 37%) over het medicinaal gebruik van cannabis toonde dat de meerderheid (61,5%) bij één of meer patiënten vragen hadden over het medicinaal gebruik van cannabis in de afgelopen 3 maanden. Meer dan de helft van de artsen (56,5%) ondersteunen de beschikbaarheid van cannabis op recept.

The Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics, The University of Sydney, Australia.

Karanges EA, et al. BMJ Open. 2018;8(7):e022101.

Wetenschap/Mens — Vele kankerpatiënten gebruiken cannabis in Canada

Van de 1987-kankerpatiënten, die op een enquête reageerden, melde 18% cannabisgebruik in de afgelopen 6 maanden. 36% Waren nieuwe gebruikers van deze. Hun redenen voor gebruik waren kanker-gerelateerde pijn (46%), misselijkheid (34%), andere kanker symptomen (31%) en niet-kanker-gerelateerde redenen (56%).

Tom Baker Cancer Centre, University of Calgary, Canada.

Martell K, et al. Curr Oncol. 2018;25(3):219-225.

Wetenschap/Mens — Cannabis afhankelijkheid werd geassocieerd met een verhoogd risico op zelfmoord bij oorlogsveteranen

In een studie met 319 veteranen uit de oorlog, die zich in hadden gezet in Irak of Afghanistan was er een stijging van de post-deployment zelfmoordpogingen bij deze met cannabis afhankelijkheid.

Durham Veterans Affairs Medical Center , USA.

Adkisson K, et al. Arch Suicide Res. 2018:1-18.

Wetenschap/Dier — Een synthetische cannabinoïde verbeterd cognitieve tekorten in een model van vasculaire dementie

In een rattenmodel met vasculaire dementie, die wordt gekenmerkt door chronische verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en geheugen verval, activeerde een synthetische cannabinoïde (WIN55, 212-2), zowel de CB1 als de CB2-receptor, verminderde de productie van ontstekings factoren en verbeterde leren en geheugen.

Tong Ji University School of Medicine, Shanghai, China.

Wang DP, et al. Psychiatry Res. 2018;267:281-288.

Wetenschap/Cellen — Cannabidiol bindt aan receptoren – actie tegen kanker en onvruchtbaarheid

Onderzoek toont aan dat CBD (cannabidiol) een omgekeerde agonist is voor GPR3, GPR6 en GPR12. Als bekende cannabis-receptoren (CB1 en CB2) behoren zij tot de groep van G eiwit-gekoppelde receptoren. Auteurs schreven dat deze ontdekking deze receptoren wijst "als potentiële nieuwe moleculaire doelwitten voor CBD, biedt nieuwe mechanismen van actie en stelt nieuwe therapeutische toepassingen van CBD voor ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, kanker, en onvruchtbaarheid."

University of Louisville School of Medicine, USA.

Laun AS, et al. Acta Pharmacol Sin. 2018 Jun 25. [in press]

.

...