[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 11 Februari 2018

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik is niet gekoppeld aan negatieve effecten op de luchtwegen

Gebruik van cannabis is niet gekoppeld aan een toename van het risico op aandoeningen van de luchtwegen. Dit is de conclusie van een analyse van 2304 deelnemers, waarvan 49% nooit cannabis had heeft gebruikt, 43% ex-gebruikers en 8% was huidig gebruiker van cannabis. De resultaten van de onderzoekers van het Instituut voor de volksgezondheid in Colorado (USA) werden gepubliceerd in het tijdschrift van Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (COPD).

Noch huidig of voormalig cannabisgebruik werd geassocieerd met een verhoogd risico van piepende adem. ruis, hoest of chronische bronchitis, als het werd vergeleken met de niet-gebruikers. Huidige en voormalige cannabisgebruikers hadden zelden emfyseem en hadden een betere gedwongen expiratorisches volume in 1 seconde (FEV1%). Daarentegen, intensief gebruik van cannabis is met frequente symptomen van een chronische bronchitis verbonden.

Morris MA, Jacobson SR, Kinney GL, et al. Marijuana use associations with pulmonary symptoms and function in tobacco smokers enrolled in the Subpopulations and Intermediate Outcome Measures in COPD Study (SPIROMICS). Chronic Obstr Pulm Dis. 2018;5(1):46-56.

Wetenschap/Mens: Lichamelijke oefening verhoogt de niveaus van endocannabino´den in het bloed

AŰrobe oefening (uitgevoerd op een loopband) verbetert de stemming en verhoogt de bloedspiegels van endocannabino´den. Dit is het resultaat van een studie van 12 volwassenen met een post traumatische stressstoornis (PTSS) en 12 gezonde mensen door onderzoekers aan de Universiteit van Wisconsin in Madison en de Wisconsin faculteit in Milwaukee (USA). De deelnemers liepen gedurende 30 minuten bij matige intensiteit op de loopband.

De circulerende concentraties van de endocannabino´den anandamide (AEA, Arachidonoylethanolamid) en 2-AG (2-Arachidonoyl) waren aanzienlijk toegenomen. Dit effect is sterker bij gezonde volwassenen dan bij de patiŰnten groep. De auteurs concludeerden dat "het endocannabino´densysteem bij volwassenen met en zonder PTSS was ingeschakeld, zelfs als de sterke punten van het werk suggereren dat volwassenen met PTSS een verzwakt Endocannabinoidereaktie na lichamelijke inspanning laat zien ".

Crombie KM, Brellenthin AG, Hillard CJ, Koltyn KF. Psychobiological Responses to Aerobic Exercise in Individuals With Posttraumatic Stress Disorder. J Trauma Stress. 2018 Feb 1. [in press]

Kort nieuws

VS: Vermont legaliseert cannabis voor recreatief gebruik
Vermont is officiŰel de negende staat in de USA voor de legalisering van cannabis, en de eerste die het verbod op cannabis door wetgevers beŰindigde. De recente veranderingen in de wet, welke het cannabisverbod eindigde in 8 staten, waren gebaseerd op referenda. Oder de nieuwe wet, mesen boven de 21 jarige leeftijd, is het toegestaan om een ounce (ongeveer 28 g) cannabis in bezit mogen hebben en mogen 2 rijpe (bloeiende) en 4 groeiende cannabisplanten kweken.
Forbes of 22 January 2018

Frankrijk: Een verslag van de overheid stelt de decriminalisering voor van alle drugs
Twee leden van het Parlement werden ingehuurd door de regering vertegenwoordigd door het nationaal ComitÚ van de wet van de nationale AssemblÚe van het Franse drugsbeleid te onderzoeken en de wijzigingen die de rechterlijke macht van het land zou kunnen verlichten, voor te stellen. De aanbevelingen van twee leden van het Parlement voor een hervorming van het rechtsstelsel verschillen, en is ongewoon, ook al zijn ze beide auteurs van het rapport. Dus stellen ze twee opties voor om te kiezen aan de regering, om te reageren op het persoonlijk bezit van drugs.
Talking Drugs of 22 January 2018

Wetenschap/Mens: Er is onvoldoende bewijs voor de effecten van cannabisgebruik en het risico op beroertes - en hartaanvallen
Auteurs van een herziening van de onderzoeken, die de effecten van cannabisgebruik onderzochten op hart en circulatie concludeerde dat "bewijs onderzoek naar het effect van cannabis op cardiovasculaire risicofactoren en resultaten, met inbegrip van beroerte- en myocardinfarct, onvoldoende is."
De Wright-centrum voor afgestudeerde medisch onderwijs, Scranton, Verenigde Staten.
Ravi D, et al. Ann Intern Med. 2018 Jan 23. [in press]

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik heeft geen relevant effect op de vruchtbaarheid
In een studie met 4194 vrouwen (1125 paren) werd cannabis gebruik door mannen en vrouwen en het had geen significant effect op de vruchtbaarheid.
Boston University School of public health, USA.
Wise LA, et al. J Epidemiol Community Health. 2017 Dec 22. [in press]

Wetenschap/Mens: Het gebruik van cannabis vermindert cannabisgebruik
De toediening van het cannabisextract Sativex en gedragsmatige behandeling verminderd gebruik van cannabis bij 40 cannabis-afhankelijke personen. Deelnemers ontvangen tot ongeveer 110 mg THC in het extract of een placebo gedurende 12 weken.
Centrum voor verslaving en geestelijke gezondheid, Toronto, Canada.
Trigo JM, et al. PLoS One. 2018;13(1):e0190768.

Wetenschap/Dier: Door activering van de CB1 receptor stegen de antidepressieve effecten van magnesium en zink
Bij een studie met muizen die lage doses oleamide kregen, steeg het antidepressief effect van magnesium en zink. Auteurs schreven dat ze "ten minste additieve" effecten produceren.
Medische Universiteit van Lublin, Polen.
Wośko S, et al. J Pharm Pharmacol. 2018 Jan 30. [in press]

Wetenschap/Dier: Cannabinoiden ge´nduceerde uitzetting van BLOEDVATEN hangt niet alleen af van de activering van cannabino´dereceptoren
Onderzoek toont aan dat de uitzetting van de BLOEDVATEN door cannabino´den niet alleen door de activering van CB1 en CB2 receptoren op de endotheliale cellen, de binnenbekleding van de BLOEDVATEN afhangt, maar ook andere mechanismen bevat.
Bogomoletz Instituut voor Fysiologie NAS van Oekra´ne, Kiev, Oekra´ne.
Bondarenko AI, et al. Vascul Pharmacol. 2018 Jan 17. [in press]

Wetenschap/Mens: Beperkende calorie-inname door patiŰnten met type 2 diabetes vermindert de encannabino´despiegel
In een studie met 27 zwaarlijvige patiŰnten met type 2 diabetes en hart-en vaatziekten, resulteerde een vermindering van calorieŰn tot 1000 kcal per dag gedurende een periode van 16 weken in een afname van de bloedspiegels van endocannabino´den, met inbegrip van anandamide. maar niet van 2-AG.
Medisch centrum van de Universiteit van Leiden, Nederland.
van Eyk HJ, et al. Nutr Diabetes. 2018;8(1):6.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.