[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 30 Mei 2001

IACM: Tweede oproep voor inschrijving, Berlijn meeting 2001

Doel van de komende conferentie van 25-27 oktober 2001, is het samenbrengen van wetenschappers, onderzoekers en artsen waarbij zij hun ervaringen kunnen uitwisselen over het therapeutisch potentieel van cannabis en cannabinoÔden, en het mogelijk maken voor anderen die interesse hebben voor het onderwerp en informatie uit eerste hand wensen.

Bij de deelnemers: Andreas Heinz, Claude Vaney, Ricardo Navarrete Varo, Ester Fride, Ethan Russo, Franjo Grotenhermen, Gernot Ernst, John Zajicek, Kirsten Mueller-Vahl, Manfred Fankhauser, Markus Leweke, Martin Schnelle, Raphael Mechoulam, Rudolf Brenneisen, Ulrike Hagenbach, William Notcutt, Winfried Meissner, Tod Mikuriya, Bela Szabo, en anderen.

(Meer informatie: www.Berlin2001.net/)

Wetenschap: Tweede editie van de Journal of Cannabis Therapeutics

De 1(2) editie van de Journal of Cannabis Therapeutics is verschenen. Enkele uittreksels:

(1) Alakbarov FU. Medicinal properties of cannabis according to medieval manuscripts of Azerbaijan. J Cannabis Ther 2001;1(2):3-14.
"Azerbeijani hebben rijke en oude tradities in het medicinale gebruik van cannabis. De traditionele toepassingsvormen zijn, wat medicijnen en farmacognosie betreft, beschreven in de middeleeuwse geschriften in het oud-Azerbeijaans, Perzisch en Arabisch, en ze omvatten de periode van de 9de tot de 18de eeuw.(.) Verschillende delen (wortels, hars, bladeren, zaden) van de Cannabis Sativa L. werden veel gebruikt (.)."

(2) Deakle D. Simeon Seth on Cannabis (Cognoscenti of Cannabis II). J Cannabis Ther 2001;1(2):15-20.
"Het Simeon Seth Lexicon over de eigenschappen van voedingsstoffen (syntagma de alimentorum facultatibus) is wellicht het belangrijkste dokument dat aangeeft hoe dieet werd toegepast in de Byzantijnse en Arabische kultuur van de 11de eeuw. (.) Een uittreksel hiervan werd vertaald (.).

(3) Russo E. Hemp for headache: An in-depth historical and scientific review of cannabis in migraine treatment. J Cannabis Ther 2001;1(2):21-92.
"Cannabis, of 'marihuana' is in diverse toepassingsvormen gebruikt door de eeuwen heen tegen zowel symptomatische als profilactische behandeling van migraine. Dit dokument onderzoekt de geschiedenis van het medicinaal gebruik door middel van het roken en door andere methodes in de oude kulturen (.). Thans steunen ethnobotanische en anekdotische referenties de efficiŽntie van cannabis voor de behandeling van hoofdpijn, terwijl biochemisch onderzoek van THC en anandamide de wetenschappelijke verantwoording voor het gebruik ervan voorziet (.).

(4) Webster P. Marijuana and music: A speculative exploration. J Cannabis Ther 2001;1(2):93-105.
"(.) Als voorbeeld van een degelijk maar onofficieel, onuitgegeven en ondergronds onderzoek stelt de auteur een speculatief onderzoek voor naar de door cannabis veroorzaakte bewustzijnsverandering en de relatie ervan met de waardering en het maken van muziek. (.)"

(Bron: Uittreksels uit de Journal of Cannabis Therapeutics, 1(2), 2001)

VS: Hooggerechtshof doet uitspraak tegen de medicinale cannabisclubs

Op 14 mei sprak het Hooggerechtshof zich unaniem uit (8-0) tegen het inroepen van medische noodzaak ter verdediging van derden die marihuana telen en distribuŽren voor medicinaal gebruik. Dit zou het einde kunnen betekenen van de cannabis distributieclubs in CaliforniŽ.

In zijn argumentatie citeerde rechter Clarence Thomas uit een dertig jaar oude federale wet over het medisch potentieel van cannabis en zei dat de Wet op de verdovende middelen (Controlled Substances Act) van 1970 "gebaseerd is op de zienswijze dat marihuana geen medicinale voordelen heeft en dan ook geen uitzonderingsmaatregelen genomen kunnen worden". Nochtans werd sinds 1970 heel wat onderzoek gedaan waaruit andere besluiten getrokken worden.

De beslissing van de rechtbank raakt niet aan het individuele recht van patiŽnten in sommige staten om cannabis te gebruiken maar het zal moeilijker zijn om de drug te verkrijgen omdat het Hoorggerechtshof stelt dat distributie een overtreding is van de federale wetten.

(Bronnen: AP van 15 mei 2001, U-Wire via COMTEX van 15 mei 2001)

Kort nieuws

Wetenschap: Eetlust bij kankerpatiŽnten
THC was slechts een beetje efficiŽnter dan placebo om terug eetlust te krijgen bij kankerpatiŽnten, stelde de Mayo Clinic op 12 mei. In een dubbelblind onderzoek waarbij 150 patiŽnten betrokken waren, verhoogde de eetlust bij 73 % van hen die megestrolacetaat toegediend kregen, een standaardmedicijn tegen kankergerelateerd eetlustverlies, tegenover 47 % die dronabinol (THC) innamen. (Bron: Reuters van 13 mei 2001)

Spanje: Weer een parlement voor medicinaal gebruik
In navolging op het Catalaanse parlement heeft ook het regionale parlement van de Balearen op 22 mei de legalisering gevorderd van cannabisgebruik voor medicinale doeleinden. Zowel socialisten als conservatieven steunden het voorstel. (Bronnen: Diario Mťdico van 21 mei 2001, persoonlijke meldingen van Ricardo Navarrete Varo van 23 mei 2001)

VS: Nevada
Het Huis van Afgevaardigden keurde op 23 mei een maatregel goed die het medicinaal gebruik van marihuana toelaat en het bezit van de drug minder zwaar bestraft. Het voorstel werd met 30 tegen 12 aangenomen en gaat nu naar de senaat. (Bron: AP van 23 mei 2001)

Canada: Medical Association Journal
De Canadese Medical Association Journal (CMAJ) roept de regering op om het bezit van marihuana voor persoonlijk gebruik, te decriminaliseren. Uitgever Dr. John Hoey argumenteert dat de sociale en wettelijke consequenties van een arrestatie voor marihuanabezit onevenredig zwaar doorwegen ten opzichte van de minieme gezondheidsschade die normaal gebruik van de drug veroorzaakt. (Bron: CMAJ van 15 mei 2001;164(10):1397)

Frankrijk: Clinisch onderzoek in het vooruitzicht
Het eventueel therapeutisch gebruik van cannabis zal in verschillende ziekenhuizen in Parijs, Marseille, Toulouse en Lyon onderzocht worden, volgens een verklaring van gezondheidsminister Bernard Kouchner van 14 mei. De eigenschappen die onderzocht zullen worden zijn het braakwerend en het pijnstillend potentieel. (Bron: AFP van 14 mei 2001)

Groot BrittanniŽ: GW Pharmaceuticals
GW Pharmaceuticals kondigt aan naar de Londense beurs te gaan. 16 miljoen pond opbrengst en 5,5 miljoen pond in de bank zullen aangewend worden om de produktie van cannabis te verhogen om meer klinisch onderzoek te bekostigen. (Bron: Reuters van 15 mei 2001)

Wetenschap: Pijn en hyperalgesia
Onderzoek bij ratten toonde aan dat bij hyperalgesia in samenhang met een ontsteking van de urineblaas, door de endocannabinoÔde anandamide (via CB1 receptoren) en palmitylethanolamide (vermoedelijk via CB2 receptoren) de pijn verminderd wordt, afhankelijk van de toegediende dosis. (Bron: Farquhar-Smith WP, Rice AS. Anesthesiology 2001 Mar;94(3):507-513)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.