[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 03 Februari 2018

Wetenschap/Mens: De legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik verminderd verkoop van alcohol met 15% in verschillende staten

Alcohol verkoop verminderde in bepaalde landen in de Verenigdesstaten, welke cannabis gelegaliseerd hadden voor medicinaal gebruik. Dit is het resultaat van een studie van wetenschappers van de University of Connecticut en de Andrew Young School of Policy Studies in Atlanta, USA. Ze analyseerde de verkoop van alcohol in meer dan 2000 landen in de jaren 2006 tit 2015. Alcohol verkoop trends in medicinale cannabis staten werden vergeleken met verkoop trends in staten waar cannabis nog steeds illegaal is.

Ze vonden dat cannabis en alcohol vervangers zijn. Wanneer men kijkt naar bier en wijn vonden onderzoekers dat legalisatie van medische cannabis een negatief effect had op de desbetreffende verkoop van maar liefst 13,8 respectievelijk 16,2% hadden. De auteurs schreven, dat de resultaten "bezorgdheid over de potentiële effecten van de spill-over van medische cannabiswetten over het gebruik van andere stoffen die bijdragen aan de negatieve gezondheids- en sociale resultaten, zoals de relatie tussen deze stoffen een belangrijke volksgezondheidskwestie is."

”Baggio M, Chong A, Kwon S. Helping Settle the Marijuana and Alcohol Debate: Evidence from Scanner Data. SSRN. November 1, 2017.”

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik verhoogt het risico niet op atherosclerose (slagaderverkalking)

In een studie met 3498 deelnemers van de CARDIA studie (coronaire risico ontwikkeling bij jonge volwassenen) was cannabis gebruik niet geassocieerd met een verhoogd risico voor de ontwikkeling van atherosclerose. Een werkgroep van wetenschappers uit Zwitserland en de Verenigde Staten publiceerde hun opmerkingen in het tijdschrift Addiction. Deelnemers in de leeftijd van 18 tot 30 jaar in de periode van 1985 tot 1986 en werden 25 jaar gevolgd.

Onder degenen die nooit tabak rookte, was cannabisgebruik niet geassocieerd met verhoogde calcium in de abdominale aorta of de kransslagaders. Alleen als cannabisgebruik werd gebruikt samen met tabak was er een verhoogd risico op de ontwikkeling van atherosclerose. Auteurs concludeerden dat "cannabisgebruik schijnt te worden geassocieerd met subklinische atheromatose, maar alleen onder ooit tabak gebruikers."

Auer R, Sidney S, Goff D, Vittinghoff E, Pletcher MJ, Allen NB, Reis JP, Lewis CE, Carr J, Rana JS. Lifetime Marijuana Use and Subclinical Atherosclerosis: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study. Addiction. 2017 Nov 22. [in press]

Paraguay: Congres legalizeert kweken van cannabis voor medicinale doeleinden

Paraguay‘s Congres heeft op 5 december een wetsvoorstel gemaakt van een systeem van staat-gesponsord importeren van cannabiszaden om de plant te kweken voor medische toepassingen, een besluit dat andere landen in Latijns-Amerika heeft gevolgd. Het Zuid-Amerikaanse land heeft het importeren van cannabisolie in mei 2017 al gemachtigd, onder controle van het ministerie van volksgezondheid, en het nieuwe besluit werd gevierd door patiënten voor het maken meer beschikbaar van cannabis .

"We zijn erg blij, omdat dit ook de invoer van zaden voor de productie van olie toestaat," zei Roberto Cabanas, vice president Paraguay van een medicinale cannabis organisatie. Zijn dochter heeft Dravet syndroom en de familie betaalde 300 dollar per maand voor geďmporteerde cannabis olie. Peru, Chili, Argentinië en Colombia hadden cannabis al gelegaliseerd voor medische doeleinden. Uruguay heeft volledig gelegaliseerd de teelt en verkoop van cannabis voor elk gebruik.

”Reuters of 5 December 2017”

Kort nieuws

WHO: Geen rapporten over misbruik of afhankelijkheid van CBD
Tijdens de negenendertigste zitting van 6-10 November 2017 besproken de deskundigencommissie betreffende drugsverslaving van de WHO de status van CBD (cannabidiol) met betrekking tot gereguleerde stoffen volgens de Verdragen van de Verenigde Naties. Het verslag zegt dat "er geen Aanvraagrapporten van misbruik of afhankelijkheid met betrekking tot het gebruik van pure CBD. Er zijn ook geen gepubliceerde statistieken over niet-medisch gebruik van pure CBD."
CBD.pdf">CANNABIDIOL (CBD): Pre-Review Report

Wetenschap/Mens: THC verminderd de drang om fysiek actief te zijn bij een patiënt met anorexia nervosa
Bij een 27-jarige man die lijdt aan anorexia nervosa verminderd een behandeling met 2 keer 7,5 mg van THC zijn drang om fysiek actief te zijn. Ook eetstoornis-specifiek dwangmatig gedrag verbeterd.
Universitair ziekenhuis Erlangen, Duitsland.
Graap H, et al. Int J Eat Disord. 2017 Dec 1. [in press]

IACM: Nieuwe publicaties over Cannabis en cannabinoďden onderzoek
Nieuwe artikelen zijn gepubliceerd in de CCR, het tijdschrift van de partner van de IACM:
”Cannabis and Pain: A Clinical Review” by Kevin P. Hill, Matthew D. Palastro, Brian Johnson, and Joseph W. Ditre, ”The Clinical Significance of Endocannabinoids in Endometriosis Pain Management” by Jerome Bouaziz, Alexandra Bar On, Daniel S. Seidman, and David Soriano, ”The Use of Cannabis for Headache Disorders” by Bryson C. Lochte, Alexander Beletsky, Nebiyou K. Samuel, and Igor Grant,
”Cannabis as a Substitute for Opioid-Based Pain Medication: Patient Self-Report” by Amanda Reiman, Mark Welty, and Perry Solomon, and
”Cannabis Roots: A Traditional Therapy with Future Potential for Treating Inflammation and Pain” by Natasha R. Ryz, David J. Remillard, and Ethan B. Russo.

Canada: House of Commons heeft wet op legalisatie van cannabis aangenomen
Het House of Commons heeft een wetgeving aangenomen die het recreatief gebruik van cannabis zal legaliseren in Canada. 200 Leden van het Parlement hebben voor gestemd en tegen 82, sturen de rekening naar het Senaat – die de mogelijkheid heeft vertraging of helemaal te stoppen met plannen van de regering over cannabis, als een groot aantal senatoren besluiten tegen te stemmen.
”iPolitics of 27 November 2017”

VS: In Minnesota wordt autisme en slaap apneu toegevoegd aan de lijst met voorwaarden voor het medisch gebruik van cannabis
Minnesotans met autisme en obstructieve slaap apneu kunnen vanaf juli starten met het medicinaal gebruik van cannabis om hun conditie te beheersen. Minnesota laat nu medische cannabis voor 13 voorwaarden toe, waaronder chronische pijn en Tourette syndroom, en is de vierde staat die het goedkeurt specifiek voor het gebruik bij autisme.
”Star Tribune of 1 December 2017”

Wetenschap/Dier: Activering van de CB2-receptor kan nierschade verminderen
Onderzoek bij muizen toont aan dat activering van de CB2-receptor tegen de gevolgen van de verminderde bloedtoevoer naar de nieren kan beschermen en dus het voorkomt acute nier blessures.
Universiteit van het centrum van de wetenschap van de gezondheid van Tennessee, USA.
Pressly JD, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2017 Nov 29. [in press]

Wetenschap/Mens: Het gebruik van Cannabis bij adolescenten kan worden geassocieerd met verhoogd risico voor Hypomanie
In een studie met 3370 deelnemers, die werden gecontacteerd in de leeftijd van 17 en getest op de leeftijd van 22 tot en met 23 jaar werd cannabisgebruik geassocieerd met een tweeledig risico (odds ratio: 2.21) voor de ontwikkeling van hypomanie.
Warwick Medical School, Universiteit van Warwick, Coventry, Verenigd Koninkrijk.
Marwaha S, et al. Schizophr Bull. 2017 Nov 28. [in press]

Wetenschap/Dier: Verhogen van endocannabinoďde concentraties verbeterde status epilepticus
In een muis model met status epilepticus, die wordt gekenmerkt door niet-eindigende aanvallen remde de afbraak van de endocannabinoďde 2-AG (2-arachidonoylglycerol) verbeterde de conditie aanzienlijk.
IRCCS-Mario Negri Instituut voor farmacologisch onderzoek, Milano, Italië.
Terrone G, et al. Epilepsia. 2017 Nov 24. [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.