[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 24 November 2017

Wetenschap/Mens: THC kan effectief zijn bij de behandeling van patiŽnten met obstructieve SLAAPapneu (OSA)

Bij het SLAAP-apneu syndroom stokt de ademhaling enkele of soms tientallen seconden. Door SLAAPapneu krijgen weefsels en organen minder zuurstof en daarnaast wordt het SLAAPpatroon verstoord. SLAAPapneu is een ernstige aandoening die kan leiden tot tal van andere gezondheidsklachten. Obstructieve SLAAPapneu (OSA) komt het meest voor. Hierbij ligt de oorzaak van de ademhalingsstoornis in de obstructie van de longen. Bij ernstige obstructieve SLAAP-apneu is de ĎPAPí eerste keuze, een apparaat dat Ďsnachts op de neus en mond wordt aangesloten en de ademhaling reguleert. Er zijn geen medicijnen voor.

In een onderzoek dat uitgevoerd is aan de Universiteit van Illinois, Chicago blijkt dat THC effectief is in het terugbrengen van de symptomen van obstructieve SLAAP-apneu. Aan het onderzoek deden 73 volwassenen mee met gemiddelde tot ernstige SLAAPapneu. Van deze 73 volwassenen kregen 25 personen een placebo, 21 personen ontvingen 2,5 mg THC per dag en 27 personen ontvingen 10 mg THC een uur voordat ze naar bed gingen. Deze laatste groep (10mg THC) was het meest tevreden met de behandeling. Deze groep gaf aan veel beter te slapen. De auteurs van het artikel concluderen op basis van deze resultaten dat zij therapeutische mogelijkheden zien voor cannabinoÔden bij patiŽnten met SLAAPapneu.

Carley DW, Prasad B, Reid KJ, Malkani R, Attarian H, Abbott SM, Vern B, Xie H, Yuan C, Zee P. Pharmacotherapy of Apnea by Cannabimimetic Enhancement, the PACE Clinical Trial: Effects of Dronabinol in Obstructive Sleep Apnea. Sleep. 2017 Nov 7. [in press]

Wetenschap/Mens: Gebruik van cannabis in het verkeer leidt tot licht verhoogde kans op ongelukken

In Nederland is er met de speekseltest veel te doen over de invloed van cannabis op de rijvaardigheid. Er is tot op heden in Nederland nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In Frankrijk, aan de Universiteit van Lyon, zijn 4059 mensen onderzocht die betrokken waren bij een verkeersongeval. Bij al deze mensen is bloed afgenomen na het ongeval. Van het totaal bleek 2,1 % van de mensen alcohol te hebben gebruikt en 3,4% van de mensen cannabis. Vervolgens wordt er een onderscheid gemaakt tussen de groep mensen die een ongeluk veroorzaakt hadden en de groep mensen die niet verantwoordelijk waren voor het ongeluk.

De mensen die alcohol hadden gebruikt waren 18 keer vaker verantwoordelijk voor een ongeluk dan de mensen die cannabis hadden gebruikt. Maar alsnog geeft het gebruik van cannabis een licht verhoogde kans op ongelukken in het verkeer (1.65).

Martin JL, Gadegbeku B, Wu D, Viallon V, Laumon B. Cannabis, alcohol and fatal road accidents. PLoS One. 2017;12(11):e0187320.

VS: CBD-olie bedrijven in VS op de vingers getikt

In de Verenigde staten zijn vier bedrijven die CBD-olie maken op de vingers getikt door de Food and Drug Administration, zeg maar de Amerikaanse voedsel en waren autoriteit. Die vier bedrijven claimden dat hun CBD-olie kanker zouden voorkomen of genezen. En dat mag niet, zolang daar geen wetenschappelijk bewijs voor is.

Er zijn tegenwoordig veel goede en effectieve therapieŽn voor verschillende soorten kanker. Wanneer mensen producten kopen die claimen dat het hun kanker bestrijd maar dit in werkelijkheid niet doet, krijgen deze mensen niet de therapie die hun leven werkelijk kan verlengen. En dat medisch risico willen ze in de Verengde Staten proberen te voorkomen.

UPI of 1 November 2017

Kort nieuws

AustraliŽ: Nieuw onderzoek centrum om medicinale cannabis te bestuderen
In AustraliŽ is er 2.5 miljoen dollar vrijgemaakt voor een nieuw onderzoekscentrum voor studie naar medicinale cannabis. Het Australian Centre for Cannabinoid Clinical and Research Excellence (ACRE) is een samenwerkingsverband tussen professor Jenny Martin aan de Universiteit van Newcastle en professor Nadia Solowij van University van Wollongong.
Press release by University of Wollongong of 10 November 2017

Wetenschap/Mens: Orgasmes zorgen voor een toename van de endocannabinoide 2-AG
Aan de Universiteit van Hamburg is een studie gedaan naar de invloed van orgasmen op de concentratie van de endocannabinoÔde 2-AG (2-arachidonoylglycerol) in het bloed. De wetenschappers testte de aanname dat endocannabinoÔden een belangrijke rol spelen bij seksualiteit. Zij pogen met dit onderzoek tot meer inzicht en verbeterde behandeling van seksuele dysfunctie te komen.
Center of Psychosocial Medicine, Universiteit Medical Center Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Duitsland.
Fuss J, et al. J Sex Med. 2017;14(11):1372-1379.

Wetenschap/Dier: Cannabinoides tegelijk gegeven met vet gaf een enorme toename in de lymfeklieren.
In het onderzoek om de behandeling van MS en andere auto-immuunziekten te verbeteren is aan de Universiteit van Nottingham in Engeland onderzocht hoe cannabinoÔden in een hogere dosering op de lymfeklieren kunnen inwerken. Het toevoegen van vet aan CBD (cannabidiol) en THC (tetrahydrocannabinol) bij ratten gaf hierop een significante verbetering.
School of Pharmacy, University of Nottingham, UK.
Zgair A, et al. Sci Rep. 2017;7(1):14542.

Wetenschap/Mens: Geen significant verschil tussen placebo en THC in een behandeling tegen pijn bij patiŽnten met multiple sclerosis
In een placebo-gecontroleerde studie met 240 patienten met multiple sclerosis, die lijden aan neuropathische pijn, was geen significante vermindering van pijn bij THC in vergelijking met de placebo.
Kliniek LŁdenscheid, Clinic voor Neurologie, Duitsland.
Schimrigk S, et al. EUR Neurol. 2017;78(5-6):320-329.

Wetenschap/Mens: Cannabis gebruik kan worden geassocieerd met een vergroot risico op teelbalkanker
Cannabis leidt tot een vergroot risico op teelbalkanker volgens een studie in Canada, die 45.250 mannen 45 jaar lang volgden en de gegevens analyseerden. Zwaar gebruik werd geassocieerd met 2,5x zo veel.
University van Northern British Columbia, Prince George, Canada.
Callaghan RC, et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2017 ;26(11):1644-1652.

Wetenschap/Dier: Activering van de CB2 receptor verminderd ontsteking van de zenuwcellen na traumatisch hersenletsel
In een studie met muizen waarbij de cannabinoide-2 receptor werd geactiveerd, verminderde ontstekingen aan de zenuwcellen na traumatisch hersenletsel.
Medical College van Georgia, Augusta University, USA.
Braun M, et al. Brain Behav Immun. 2017 Oct 24. [in press]

Wetenschap/Dier: THC verminderd pijn bij migraine
In een ratten model met migraine verminderd THC pijn, wanneer juist gedoseerd op de juiste tijd. Auteurs schreven hun bevindingen ďsupport anecdotisch bewijs voor het gebruik van cannabinoiden als een behandeling voor migraine bij mensen en betrek de CB1 receptor.Ē
Graduate Program in Neuroscience, Washington State University, Pullman, USA.
Kandasamy R. et al. EUR J Pharmacol. 2017 Oct 27. [in press]

Wetenschap/Dier: Lage dosis THC kan leeftijdsafhankelijke cognitieve stoornissen tegengaan
Oude vrouwelijk muizen in de leeftijd van 24 maanden, die waren geinjecteerd met lage dosis THC presteerde significant beter dan onbehandelde oude muizen en presteerde gelijk als naieve jonge muizen in de leeftijd van 2 maanden, in 6 verschillende situaties gemeten in geheugen en leren. Het effect wat nut had door THC duurde minstens 7 weken.
Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, Israel.
Sarne Y, et al. Neurobiol Aging. 2017;61:177-186.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.