[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 02 April 2017

Wetenschap/Mens: Het medicinaal gebruik van cannabis kan het misbruik van opiaten verminderen

Volgens onderzoekers van de Universiteit van New Mexico, is medicinale cannabis tot nu toe veel te weinig onderzocht en hun recente resultaten suggereren dat het kan helpen afhankelijkheden te bestrijden. De professoren Jacob Vigil en Sara Stith stelde samen met de pijnexpert Dr. anthony Reeve op 3 maart hun onderzoek over de invloed naar voorgeschreven opiaten bij patiŽnten voor het programma voor medicinale cannabis van New Mexico voor.

Vigil verklaarde, het programma voor medicinale cannabis is ongekend, terwijl patiŽnten hun eigen behandeling organiseren, omdat artsen het niet voorschrijven, maar enkel patiŽnten toestaan, om het te verkrijgen. Stith zei, dat de studie voor gebruik van voorgeschreven opiaten bij de patiŽnten van Reeve, die in het medicinaal cannabisprogramma opgenomen werden en bij zijn patiŽnten, die niet in dit programma zaten, over een tijdruimte van 18 maanden werden vergeleken. Uit het onderzoek bleek een vermindering van de opiatendosis van rond de 31% binnen 18 maanden bij de patiŽnten, die medicinale cannabis gebruikte en een lichte toename van opiaatgebruik in de andere gecontroleerde groep.

Daily Lobo.com of 3 March 2017

Duitsland: De wet voor het medicinaal gebruik van cannabis is in werking getreden

Een wet, die het voorschrijven van cannabisbloemen toestaat door elke arts, trad op 10 maart in werking. Als standaardmedicatie niet effectief werkzaam is, moeten de zorgverzekeraars een behandeling met cannabisbloemen, cannabisextracten of op cannabis gebaseerde medicijnen, zoals het cannabisextract Sativex, Dronabinol en Nabilon betalen. De wet heeft geen begrensde mogelijkheid voor het voorschrijven van cannabis of op cannabis gebaseerde medicijnen voor bepaalde aandoeningen.

In de toekomst wordt een staats bewaakte cannabis teelt in Duitsland georganiseerd maar tot dan zal cannabis worden geÔmporteerd, op dit moment uit Nederland en Canada. Het ministerie van gezondheid verklaarde, dat verwacht wordt, dat cannabis uit Duitsland niet voor 2019 in de apotheek te verkrijgen zal zijn. PatiŽnten, die nu in grote getale verzoeken een cannabistherapie te krijgen, worden met meerdere problemen geconfronteerd. Vele artsen zijn niet voldoende over het thema geÔnformeerd en blijven afwachtend en sceptisch, prijzen voor cannabisbloemen zijn in de meeste apotheken gestegen en de kostenovername door de zorgverzekeraars is vaak ongewis. Twee congressen, waar artsen informeren kunnen, zijn voor 13 mei in Frankfurt door de duitse ACM samen met artsenkamer Hessen geplant en van 29 tot 30 september in Keulen door de IACM.

ĒCannabis und Cannabinoide als MedizinĒ, 13 May in Frankfurt

ĒIACM 9th Conference on Cannabinoids in MedicineĒ, 29-30 September in Cologne

Kort nieuws

Wetenschap: Artikelen van het 26 jarig symposium van de ICRS zijn nu beschikbaar bij de CCR
Cannabis en cannabinoide onderzoek publiceerde de Proceedings from the 26th Annual Symposium of the International Cannabinoid Research Society: June 26ĖJuly 1, 2016. Nog een artikel in CCR door Stampanoni Bassi M, et al. discussie over gebruik van Cannabinoids in Parkinson's Disease.

Filipijnen: Het parlement wil het medicinaal gebruik van cannabis legaliseren
Terwijl Rodrigo Duterte, President van de Filipijnen,. een bloedige oorlog tegen drugsdealers voert en daarbij grondliggende mensenrechten negeerd, heeft een comitee van de filipijnse huis van afgevaardigde een stap gemaakt voor het gebruik van cannabis als medicijn. De filipijnse parlementariŽrs heb besloten om medische cannabis patiŽnten te behoeden voor het huidige bloedbad. Het wetsvoorstel stelt een aantal regels voor medicinale cannabis voor, welke regels voor de kwalificering als medicinaal cannabispatiŽnt met een identiteitskaart, die door de regering wordt gemaakt en meerdere onderwerpen bevat.
San Francisco Chronicle of 9 March 2017

Nederland: Bedrocan is Ďs werelds eerste producent van medische cannabis, die in een hoge standaard is gecertificeerd
Na een enorm onderzoek door de nederlandse gezondheidsautoriteiten werd Bedrocan in Nederland wereldwijd de eerste producent van medicinale cannabis, die in overeenstemming met de standaard good manufacturing praxis (GMP) van het EURopese geneesmiddelenbureau werkt. Het is de eerste keer, dat een producent van medicinale cannabis een zo hoge graad aan overeenstemming met geneesmiddelenrichtlijnen bereikt heeft.
Press release by Bedrocan of 23 January 2017

IsraŽl: De regering wil cannabisgebruik decriminaliseren
De israŽlische regering stemde op 5 maart in met de decriminalisering van het recreatief gebruik van cannabis. Na de nieuwe politiek, die nog door het parlement aangenomen moet worden, zullen personen, die met cannabis gepakt worden, een geldboete krijgen in plaats van gearresteerd en veroordeeld. Strafvervolging zal alleen bij geÔntroduceerde recidivisten zijn.
Reuters of 5 March 2017

Wetenschap/Mens: Een remmer van FAAH beÔnvloede de pijn bij patiŽnten met chronische prostatitis (prostaatontsteking) niet
In een studie met 239 patiŽnten, die aan een chronische prostatitis/ een chronisch pijnsyndroom van de bekken lijden, kregen de deelnemers ASP3652, een remmer van de FAAH (Fettsšureamidhydrolase), in verschillende dosis van 50-600 mg dagelijks of een placebo. Er was geen verschil van pijnvermindering tussen ASP3652 en de placebo. Echter nam het aantal dagelijkse blaas leeg plassen door de hoogste dosis van de FAAH remmers significant af.
Kliniek voor Urologie, Kinderurologie en Andrologie, Justus-Liebig-Universiteit, GieŖen, Duitsland.
Wagenlehner FM, et al. Urology. 2017 Feb 27. [in press]

Wetenschap/Mens: Palmitoylethanolamide enigszins effectief bij de behandeling van carpaaltunnel syndroom
In een placebo-gecontroleerde studie met 61 patiŽnten met een gering of matig sterk gevoel van carpaaltunnel syndroom was de endocannabinoide palmitoylethanolamide (PEA) matig werkzaam. PatiŽnten kregen of een placebo of twee maal daags 300 mg PEA. Er was geen verbetering in pijn op een visuele analoge schaal, maar een geringe verbetering in een vragenlijst over het carpaaltunnel syndroom.
Ziekenhuis Sant Rafael, Barcelona, Spanje.
Faig-MartŪ J, et al. J Orthop Traumatol. 2017 Mar 15. [in press]

Wetenschap/Dier: Sport en voeding beÔnvloeden de endocannabinoidespiegel in de hersenen
Bij ratten voerde een half uur dagelijkse training van 2 weken tot een significante toename van de endocannabinoide spiegel 2-AG in de fŁhrte ein halbstŁndiges tšgliches Training Łber 2 Wochen zu einer signifikanten Zunahme der Spiegel des Endocannabinoids 2-AG im Hypothalamus, een bepaald gebied in de hersenen. Een dieet, die rijk aan vetten was, vergrootte de concentratie van de CB1-receptoren in een ander hersengebied, de hippocampus.
Universiteit Lille Nord de France, Frankrijk.
Gamelin FX, et al. J Physiol Biochem. 2017 Mar 10. [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.