Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 mei 2001

Authors

Spanje — Parlement van Catalonië verleent unanieme steun aan medicinaal gebruik van cannabis.

Op 25 april heeft het parlement van de Spaanse provincie Catalonië unaniem beslist om aan de regering in Madrid te vragen het medicinaal gebruik van marihuana te legaliseren. De aanzet tot deze beslissing kwam van AGATA, een Catalaanse organisatie van vrouwen met borstkanker. Al vijf jaar pleit AGATA voor legale beschikbaarheid van cannabis voor patiënten die te lijden hebben van de bijwerkingen van chemoptherapie.

De resolutie van het parlement zegt dat de regering "alle noodzakelijke administratieve maatregelen moet treffen om het therapeutisch gebruik van cannabis mogelijk te maken". Er staat vermeld dat de therapeutische eigenschappen van cannabis "al duizenden jaren gekend zijn" en dat wetenschappelijk onderzoek de voordelen ervan heeft aangetoond bij diverse ziekten, waaronder kanker, multiple sclerose en epilepsie.

Alle partijen in het Catalaanse parlement dringen erop aan dat de overheid in Madrid de politieke consensus die in het Catalaanse parlement bereikt werd, overneemt. Catarina Mieras van de PSC (Socialistische Partij van Catalonië) zei dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cannabis een veilig medicijn is met een "hoge graad van veiligheid". Dolors Montserrat van de PP (Partido Popular, conservatieve partij) zei dat "we de plicht hebben op te werken aan de verbetering van de levenskwaliteit".

In Andalousië diende de IU-CA, een Andalousische politieke organisatie een wetsvoorstel in bij het parlement van Andalousië en bij het Centraal Bestuur in Madrid om medicinaal gebruik van cannabis te legaliseren. Het voorstel omvat de vraag voor onderzoek naar de medicinale voordelen van de plant.

(Bronnen: El Mundo van 26 april 2001, El Correo van 26 april 2001, ABC de Sevilla van 25 april 2001)

Wetenschap — Houding van artsen ten opzichte van medicinaal gebruik van cannabis is afhankelijk van hun specialisatie.

Uit de resultaten van een Amerikaanse studie, voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging voor verslavingsgeneeskunde, blijkt dat artsen verdeeld zijn over het medicinaal gebruik van cannabis.

Onderzoekers van Rhode Island Ziekenhuis in Providence vroegen 960 dokters naar hun mening ten opzichte van de stelling: "Artsen zouden in de mogelijkheid moeten zijn om legaal marihuana voor te schrijven als medische therapie". 36 % van de artsen waren akkoord, 38 % waren tegen en 26 % had geen mening.

Specialisatie, woonplaats in een staat waar onderzoek naar medicinaal gebruik van cannabis ooit toegelaten werd, net als het tolerantievermogen van de artsen, waren mee bepalend voor ondersteuning van medicinaal cannabisgebruik. De onderzoekers peilden bij artsen in vijf specifieke takken van de geneeskunde: verslavingsgeneeskunde, algemene psychiatrie, gynaecologie, algemene geneeskunde en interne geneeskunde. Gynaecologen en internisten bleken eerder voorstander te zijn van medicinaal gebruik van de drug dan de andere specialisten.

Omdat dokters in die 2 specialisaties meer in kontakt komen met kankerpatiënten zijn zij gevoeliger voor het marihuanapotentiëel ter bestrijding van de nevenwerkingen en pijn ten gevolge van chemotherapie, zeiden de onderzoekers van Rhode Island. Zij stelden vast dat de andere specialisten die ondervraagd werden, meer geneigd zijn het misbruik te zien en bezorgd zijn over de negatieve effekten ervan.

(Bron: Reuters van 23 april 2001)

Kort nieuws

VS — Wetsvoorstel in Colorado

Voorstel HB 1371 voor medicinaal gebruik van marihuana werd goedgekeurd met 21 tegen 12 in de Senaat van Colorado. De goedkeuring is nu door beide kamers van het parlement aangenomen, maar moet terug naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor overweging alvorens het voorstel naar goeverneur Bill Owens gaat. 54 procent van de kiezers steunden een referendum voor medicinaal gebruik van cannabis tijdens de algemene verkiezingen van november 2000. (Bron: Denver Rocky Mountain News van 24 april 2001)

VS — Vergeten wet in New York

In 1980 werd in New York een verordening uitgevaardigd over medicinale marihuana. Het was de eerste in zijn soort. Maar het mechanisme dat nodig is om de wet in werking te stellen werd nooit geïnstalleerd, en heel de zaak werd vergeten. De wet hield in dat een arts aan de beheerraad van een ziekenhuis de toelating kan vragen voor een patiënt om marihuana te gebruiken. The New York Times haalde de wet uit de vergeethoek. (Bron: New York Times van 20 april 2001)

VS — Vrijspraak in Californië

Twee mannen die gearresteerd waren voor de teelt van 899 cannabisplanten werden door een jury van Sonoma County op 18 april vrijgesproken voor de tenlasteleggingen van teelt en bezit van marihuana. Zij stelden dat zij de planten kweekten voor de 1.200 leden van een club voor medicinale marihuana in San Francisco, met name CHAMP (Cannabis Helping Alleviate Medical Problems). (Bron: Associated Press van 18 april 2001)

VS — Bijeenkomst van NORML

NORML (The National Organisation for the Reform of Marijuana Laws) hield zijn jaarlijkse bijeenkomst in Washington van 19 tot 21 april. Bij de sprekers behoorden de republikeinse goeverneur van New Mexico, Gary Johnson, federaal afgevaardigde Barney Frank, Dr. Lester Grinspoon, emeritus aan de Harvard Medical School, en Dr. John Morgan, professor farmacologie aan de City University van de New York Medical School. (Bron: Wired News van 23 april 2001)