Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 11 januari 2017

Authors

Canada — De Task Force voor de legalisering en regulering van Cannabis presenteert haar rapport

De canadese regering wil zich op basis van een bericht wat op 13 december gepubliceerd is, tot eind 2018 of begin 2019 de tijd geven, om de markt voor het recreatief gebruik van cannabis te openen. De geplande regeling zal personen boven de 18 jaar toestaan, cannabis van een groot aantal producenten en verkopers te kopen of zelf cannabis te kweken. De voorzitter van deze werkgroep is de voormalige liberale minister Anne McLellan, de vice-voorzitter is Mark Ware, voorzitter van de IACM. Het bericht geeft 80 aanbevelingen ter beëindiging van het cannabisverbod, die in 1923 begon, waarbij gebruik gemaakt wordt van een model vergelijkbaar met de verkoop van tabak en alcohol.

Het verslag vermeldt dat de Canadezen tot 30 gram cannabis voor persoonlijk gebruik mogen kopen en vervoeren, en degenen die het zelf willen kweken mogen 4 planten in huis hebben. Het systeem zal de verkoop in winkels en verzending per post omvatten, en veel verschillende producenten toestaan legaal te opereren, inclusief de huidige producenten van medicinale cannabis. Een officiële federale vertegenwoordiger verklaarde dat het bericht binnen de regering goed ontvangen was binnen de regering en een grote impact zal hebben op de aanstaande wetgeving voor de legalisering van cannabis, die in het voorjaar van 2017 op de agenda van het Parlement staat.

Globe and Mail of 13 December 2016

A Framework for the Legalization and Regulation of Cannabis in Canada

Wetenschap/Mens — Legalisering van cannabis voor medisch gebruik wordt gerelateerd aan een verminderd aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van verkeersongevallen in de VS

De invoering van wetten voor medicinale cannabis in veel staten in de VS, heeft een geresulteerd in een vermindering van het aantal dodelijke ongevallen in het verkeer door jongere bestuurders en bestuurders van middelbare leeftijd. Dit is de uitslag van een analyse van gegevens, van de 1985-2014 Fatality Analysis Reporting System in de VS, door onderzoekers van de universiteit van Columbia in New York, de universiteit van Californie in Davis en de universiteit van Boston (VS).

Gemiddeld hadden staten met een wetgeving voor medicinaal gebruik van cannabis 26% minder fatale ongelukken dan staten die zo’n wet niet hebben. Wetgeving die gebruik van medicinale cannabis toestaat had direct een verlaging van het aantal verkeersdoden tot gevolg bij personen in de leeftijd van 15-24 en 25-44 jaar en een graduele jaarlijkse verdere afname in de leeftijdsgroep 25-44 jaar. Bij de analyse per staat bleek echter dat deze afname zich voordeed in slechts 7 staten na invoering van de cannabiswetgeving. Cannabis-dispensaries waren ook gerelateerd aan een verminderd aantal verkeersdoden bij personen tussen 25-44 jaar. De onderzoekers concludeerden dat zowel medicinale cannabiswetgeving als dispensaries “gerelateerd zijn aan een verminderd aantal dodelijke verkeersslachtoffers, vooral in de leeftijdscategorie 25-44 jarigen. Analyse per staat toonde een heterogeniteit in de relatie medicinale cannabiswetgeving versus verkeersslachtoffers, wat wijst op invloed van mogelijke andere lokale factoren. Deze resultaten zouden van invloed kunnen zijn op beleidsmaatregelen voor het invoeren of wijzigen (van medicinale cannabiswetten) en hoe deze worden toegepast.

Santaella-Tenorio J, Mauro CM, Wall MM, Kim JH, Cerdá M, Keyes KM, Hasin DS, Galea S, Martins SS. US Traffic Fatalities, 1985-2014, and Their Relationship to Medical Marijuana Laws. Am J Public Health. 2016 Dec 20:e1-e7. [in press]

Kort nieuws

Mexico — Het Senaat heeft een wetsvoorstel laten passeren voor de legalisatie van cannabis voor medicinaal gebruik

De Mexicaanse Senaat heeft op 13 december met overweldigende meerderheid een wet aangenomen, die het gebruik van medicinale cannabis toestaat. Het wetsvoorstel, dat deel uitmaakt van een voorstel dat president Enrique Peña Nieto eerder dit jaar aan het Congres heeft voorgelegd, moet ook nog door het Mexicaanse parlement worden aangenomen, voordat het een wet wordt.

Reuters of 13 December 2016

Wetenschap/Mens — De activering van de CB1-receptor bij slokdarmkanker kan kankercelproliferatie bevorderen

In een studie met patiënten met een plaveiselcelcarcinoom in de slokdarm, gaf een sterke aanwezigheid van CB1 receptoren in de kankercellen een verhoogd risico voor metastase en een slechtere prognose van de ziekte. Met behulp van deze kankercellen, vonden de onderzoekers dat de activering van de CB1 receptor ”cel-proliferatie en invasie lijkt te bevorderen”.

Medische Faculteit, Oita Universiteit, Japan

Hijiya N, et al. Pathol Int. 2016 Dec 15. [in press]

Wetenschap/Mens — Het risico op schizofrenie is zeer gering voor cannabisgebruikers

Onderzoekers bestudeerden of cannabisgebruik schizofrenie veroorzaakt of dat cannabisgebruik en kans op schizofrenie gebaseerd zijn op een genetische predispositie (aanleg) door gebruik te maken van genoom data van het International Cannabis Consortium (ICC) en het Psychiatric Genomics Consortium (PGC2). Er was enig bewijs voor een causaal verband tussen cannabisgebruik en de kans op schizofrenie. De auteurs schreven dat er ”sterker bewijs was dat de kans op schizofrenie voorspelt dat cannabisgebruik wordt gestart.”

MRC Integrative Epidemiology Unit, University of Bristol, UK.

Gage SH, et al. Psychol Med. 2016 Dec 8:1-10. [in press]

Wetenschap/Mens — In de staten van de VS waar cannabis werd gelegaliseerd, daalde de verkoop van bier

Onderzoeksbureau Cowen & Company analyseerde de status van de bier-industrie in Colorado, Oregon en Washington, waar cannabis legaal is. De industrie-website Brewbound meldde, dat de verkoopcijfers voor bier in de afgelopen 2 jaar daalden en achterbleven bij de bierverkoop in de rest van land.

Time of 6 December 2016

VS — Cannabisgebruik door jongeren gedaald

De consumptie van alcohol, cannabis, voorgeschreven medicijnen en illegale stoffen is volgens een studie van het Nationaal Instituut voor Gezondheid onder de jongeren in de VS in 2016 verder afgenomen en volgt verder een langdurige trend. Dit onderzoek toonde ook aan dat oudere studenten cannabis ongeveer in dezelfde mate gebruikten als in 2015. Van hen verklaarde 22,5 %, dat ze minstens eenmaal in de afgelopen maand wiet gerookt of gegeten hebben en 6 % gaf aan dagelijkse te gebruiken.

Reuters of 13 December 2016

Wetenschap/Mens — Meer zwangere vrouwen consumeren cannabis dan in voorgaande jaren

Meer vrouwen in de VS gebruiken cannabis tijdens de zwangerschap dan voorgaande jaren, om misselijkheid en braken te behandelen. Bijna 4 % van de zwangere vrouwen in leeftijd tussen 18 en 44 jaar, gaven in 2014 aan, dat ze cannabis in de afgelopen maand hebben geconsumeerd, in vergelijking met 2,4 % in 2002.

Columbia Universiteit, New York, VS

Brown QL, et al. JAMA. 2016 Dec 19. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisconsumptiestoornissen worden geassocieerd met een verminderde kwaliteit van leven

In een overzicht gaven onderzoekers aan dat cannabisgebruik-stoornissen een relatie hebben met een verminderde kwaliteit van leven. Het was niet mogelijk om de vraag te beantwoorden of een verminderde kwaliteit van leven, bijvoorbeeld bij een chronische ziekte, het gebruik van cannabis veroorzaakte of dat een verstoord cannabisgebruik de kwaliteit van leven verminderde.

Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, VS.

Goldenberg M, et al. Am J Addict. 2016 Dec 21. [in press]

Wetenschap/Dier — De blokkade van de CB1 receptor en activering van de CB2 receptor kan de verslaving aan cocaïne verminderen

In een studie met ratten verminderden een antagonist (Rimonabant) op de CB1 receptor en een agonist (JWH-133) op de CB2 receptor cocaïne-zoekgedrag. De auteurs concludeerden dat “cannabinoïde CB1 en CB2 receptoren het cocaïne- geïnduceerde beloningsgedrag moduleerden en een tegengestelde rol lijken te hebben in de regulering van de versterkende en psycho-motorische effecten van cocaïne”

Medische Faculteit, Instituut voor Gezondheidswetenschappen, Universiteit van Ioannina, Griekenland.

Delis F, et al. Int J Neuropsychopharmacol. 2016 Dec 19. [in press]

Wetenschap/Dier — Remming van de CB2 receptor vermindert ontsteking van de luchtwegen bij astma

Bij het vergelijken van reacties op allergenen in muizen zonder CB2 receptoren en normale muizen, vonden onderzoekers dat de activering van de CB2 receptor essentieel is voor het in gang zetten van ontstekingen in de luchtwegen. In de muizen zonder CB2 receptoren was een verhoogd aantal natuurlijke killer-cellen in de longen aanwezig, die de allergische luchtwegontsteking in toom hielden.

Center for Environmental Health Sciences, University of Montana, Missoula, USA.

Ferrini ME, et al. Allergy. 2016 Dec 19. [in press]

Wetenschap/Cellen — Cellen die belangrijk zijn voor de vorming van tanden, bevatten CB1 receptoren

Odontoblasten, die deel uitmaken van het buitenste oppervlak van de tand-pulpa en verantwoordelijk zijn voor de vorming van dentine, een tandbestanddeel, kunnen CB1-receptoren bevatten. De auteurs schreven, dat ze “een belangrijke rol kunnen spelen bij de bemiddeling van de fysiologische functies in de tandpulpa”.

College voor Stomatologie, Medische Universiteit Tianjin, China.

Que K, et al. J Endod. 2016 Dec 15. [in press]

Wetenschap/Mens — Het endocannabinoide PEA in het bloed kan een marker zijn voor disfunctie van de slagaders van het hart

In het bloed van mensen, bij wie de functie van hun kransslagaders werden onderzocht, hadden degenen met een verminderde functie van de bloedvaten, een verhoogde bloedspiegel van het endocannabinoïde PEA (Palmitoylethanolamide). De auteurs schreven, dat grotere studies noodzakelijk zijn, „om PEA als een mogelijke circulerende biomarker voor een coronaire dysfunctie te bevestigen”.

“SS. Antonio e Biagio e Cesare Arrigo” Hospital, Alessandria, Italie.

Quercioli A, et al. Int J Cardiol. 2016 Dec 13. [in press]

Wetenschap/Dier — Activering van de CB2-receptor kan nuttig zijn bij diabetes-type-2

In een studie met muizen met diabetes verbeterde de activering van de CB2-receptor door de selectieve CB2-receptor agonist SER601 de insulinegevoeligheid. De auteurs schreven, dat „de CB2-receptor een veelbelovend aangrijpingspunt kan zijn voor therapeutische ontwikkelingen bij insulineresistentie en met overgewicht gerelateerd diabetes“.

Instituut voor biomedische ontwikkelingen, Chinese Academie voor Medische Wetenschappen, Tianjin, China.

Zhang X, et al. Cell Physiol Biochem. 2016;40(5):1175-1185.

Wetenschap/Dier — Activering van CB2 receptor kan pijn van ontstekingen verminderen

Bij ratten met chronische ontstekingspijn, waren zowel CB1 als CB2 receptoren in een bepaalde regio van de hersenen (rostrale ventromediale medulla) aanwezig, die een rol speelt bij d modulatie van pijn. De onderzoekers lieten zien dat blokkade van de CB2-receptor pijn versterkte en activering dit verminderde, wat “een extra rationele basis levert voor de ontwikkeling van CB2 receptor selectieve agonisten als een nuttige therapie voor chronische ontstekingspijn”.

Kliniek voor neurologische chirurgie, Universiteit voor Gezondheid en Wetenschap Oregon, Portland, USA.

Li MH, et al. J Neurosci. 2016 Dec 9. [in press]

Wetenschap — Isomeren van tamoxifen activeren cannabinoïde-receptoren

Tamoxifen is een modulator van de oestrogeen receptor, die bij de behandeling van borstkanker wordt ingezet. Nieuw onderzoek toont, dat sommige isomeren en metabolieten van tamoxifen aan de CB1 en/of de CB2-receptor binden.

Medische Faculteit, Universiteit van Arkansas voor Medische Wetenschappen, Little Rock, USA.

Ford BM, et al. PLoS One. 2016;11(12):e0167240.