[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 29 Oktober 2016

Duitsland: Eerste patiŽnt krijgt vrijstelling voor het zelf kweken van cannabis

Op 28 september heeft de BfArM (Bundesinstitut fŁr Arzneimittel & Medizinprodukte) een onderdeel van het ministerie van Gezondheid, de eerste 57-jarige patiŽnt met multiple sclerosis toestemming gegeven, om zelf cannabis te kweken voor medicinaal gebruik. De toestemming is tot 30 juni 2017 geldig. Er moet worden vastgesteld, dat de zorgverzekeraars de kosten voor cannabisbloemen uit de apotheek nadien niet vergoeden.

Het ministerie van gezondheid is gedwongen door een uitspraak bij het federaal gerecht op 6 april voor de permissie van dit. De federale regering en de Duitse bundestag zijn bezig met de voorbereiding van een wet die de kosten voor een behandeling met cannabisbloemen zou moeten vergoeden, door de zorgverzekeraars, onder bepaalde condities, zodat de behoefte om zelf te kweken, wordt geŽlimineerd. Het is de intentie dat deze wet in begin 2017 van start gaat.

Permission for self-cultivation by the Federal Institute for Drugs and Medical Devices of 28 September 2016

Wetenschap/Mens: Cannabidiol is in een case-rapport effectief bij een met koorts-infecties geassocieerd epilepsie syndroom

Artsen uit meerdere pediatrische centra in de Verenigde Staten, in Philadelphia, New York, Houston en Chicago, presenteerde zeven gevallen van kinderen met het epilepsie syndroom, dat met koortsinfecties verbonden is (FIRES), welke niet op antiepileptische medicatie of andere behandelingsmethoden reageerde en het Cannabidiol-extract kregen. Na het begin van de cannabidiol therapie verbeterde zich het tal en duur van de aanvallen bij 6 van de 7 patiŽnten. Een patiŽnt stierf als gevolg van meerdere orgaan falen na toediening van Isofluraan. Er werd gemiddeld 4 medicamenten stopgezet. De auteurs schreven dat ĒHoewel dit een open case serie is, beschouwen de auteurs Cannabidiol als een mogelijke behandeling voor FIRESĒ.

FIRES is een zware vorm van epilepsie, die normale kinderen na een koortsachtige ziekte krijgen kan. Het vertegenwoordigt zichzelf als een acute fase met een moeilijk te behandelen epilepticus en alle patiŽnten ontwikkelen een chronische fase met aanhoudende therapie resistente epilepsie. Het eindigd meestal met een ernstige schade aan de hersenen of de dood.

Gofshteyn JS, Wilfong A, Devinsky O, Bluvstein J, Charuta J, Ciliberto MA, Laux L, Marsh ED. Cannabidiol as a Potential Treatment for Febrile Infection-Related Epilepsy Syndrome (FIRES) in the Acute and Chronic Phases. J Child Neurol. 2016 Sep 21. [In press]

Wetenschap/Mens: In een gecontroleerde klinische studie verbetert Cannabidiol een ernstige vorm van kinder epilepsie

De producent van het CBD-Extract Epidiolex, GW Pharmaceuticals, berichtte over positieve resultaten van de tweede placebo-gecontroleerde klinische Fase-3-Studie met deze bereiding, bij de behandeling van krampaanvallen, in samenhang met het Lennox-Gastaut-Syndroom, een zeldzame en zware epilepsievorm, die in de kindertijd begint. De studie deelde 225 patiŽnten, verdeeld in drie groepen, waar Epidiolex de actuele behandeling in een Dosis van dagelijks 20 mg/kg lichaamsgewicht (n = 76) of een dosis van 10 mg/kg (n =73) toegevoegd werd. De andere patiŽnten (n = 76) kregen een placebo.

PatiŽnten die Epidiolex in de hoogste dosis toegediend kregen, toonde een gemiddelde vermindering van de maandelijkse aanvallen tot 42%, vergeleken met een vermindering van 17% die een placebo kregen. Patiťnten, die Epidiolex met een kleinere dosis kregen, telde een aanvalsvermindering van rond de 37%. ĄDe positieve uitslag in de tweede studie met Epidiolex bij patienten met het Lennox-Gastaut-Syndrom toont de werkzaamheid van deze producten bij deze bijzonder zwaar te behandelen, in de kindertijd beginnende epilepsieď, verklaarde Dr. Orrin Devinsky van Langone-Medicijncentrum van de Universiteit New York en Leider van de studie.

Press release by GW Pharmaceuticals of 26 September 2016.

Wetenschap/Mens: De synthetische cannabinoÔde Resunab vermindert ontstekingen bij gezonde personen

Resunab, voorheen bekend als ajulemisch zuur, verminderde onstekingen bij 15 gezonde personen, bij wie door een subcutane injectie van middels door hitte gedode bacteriŽn (E.coli) een ontsteking geÔnduceerd werd. Resunab remde de infiltratie met witte bloedlichaampjes een sleutelindicator voor de ontstekingssterkte van ongeveer 70%. Deze data werden op 28 september ter beschikking gesteld bij de zesde EURopese workshop voor Lipide mediatoren in Frankfurt (Duitsland).

De eerste Data stamt van 15 personen (5 met Placebo, 5 met 2 x daags 5 mg Resunab en 5 met 2 x daags 20 mg Resunab). De hogere Resunab-Dosis in deze studie is gelijk aan de hoge dosis in tussentijds lopende fase-2-Studie me resunab bij cystic fibrose of dermatomyositis. Resunab is een orale synthetische cannabinoÔde die voornamelijk aan de CB2-receptor bindt.

Press release by Corbus Pharmaceuticals of 28 September 2016.

Kort nieuws

Wetenschap/Dier: Het endocannabinoÔdensysteem zou een aangrijpingspunt zijn voor de behandeling van AUTISME
Bij een rattenmodel met AUTISME observeerde onderzoekers veranderingen in de CB1-receptoren en verminderde spiegel van het endocannabinoide anandamide. De auteurs concludeerde, dat Ąhet endocannabinoidesysteem een therapeutisch aangrijpingspunt voor de kern en geassocieerde symptomen van autistische patiŽnten kan zijnď.
Universiteit ĄRome Treď, Italie.
Servadio M, et al. Transl Psychiatry. 2016;6(9):e902.

Wetenschap/Dier: CannabinoÔden versterken de effecten van standaard epilepsie medicamenten
Cannabinoiden, die de CB1-Receptor activeren (WIN 55,212-2, ACEA), versterkte in een muismodel met Epilepsie de anti-epileptische werking van Carbamazepin, Diazepam, Felbamat, Gabapentin, Phenobarbital, Topiramat en Valproinsšure.
Afdeling voor Gezondheidswetenschappen, Medische Faculteit, Universiteit ĄMagna Graeciaď van Catanzaro, Italie
Citraro R, et al. EUR J Pharmacol. 2016;791:523-534.

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap is niet gekoppeld aan een negatief geboorte resultaat
Volgens een overzicht van studies na de werking van cannabisconsumptie op de zwangerschap, was er een klein verhoogd risico op minder geboortegewicht en vroeggeboorte. De auteurs schreven, dat Ąmoederlijke cannabis consumptie tijdens de zwangerschap na een terugblik op de invloedsfactoren geen onafhankelijk risicofactor voor ongunstige vroeggeboorte isď.
Kliniek voor Geboortehulp en Gyneacologie, Universiteit van Washington in St. Louis, USA.
Conner SN, et al. Obstet Gynecol. 2016;128(4):713-23.

Wetenschap/Mens: De legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten heeft een minimale negatieve impact op de gezondheid gehad
Volgens een bericht van het CATO instituut in Washington DC heeft de legalisering van cannabis in Alaska, Colorado, Oregon en Washington maar ďminimaleĒ ongunstige effecten op gezondheid en veiligheid, inclusief drugsconsumptie, zelfmoordcijfers en verkeersveiligheid.
Dose of Reality: The Effect of State Marijuana Legalizations

Wetenschap/Dier: De activering van de nieuwe cannabinoÔde receptor GPR18 heeft nuttige effecten op het hart
De Activering van de endocannabinoidreceptor GPR18 door abnormaal Cannabidiol (abn-CBD) veroorzakte bij ratten bloeddrukverlaging onderdrukte de cardiale sympathische dominantie, verbeterde de functie van de linker hartkamer en verminderde de endiastolische druk in de linkerkamer. De auteurs schreven, dat Ąde tegengestelde beweringen nieuwe bewijzen voor een gunstig cadiovasculaire rol van GPR18 zijnď.
Brody School of Medicine, Universiteit van OOst-Carolina, Nord-Carolina, VS
Matouk AI, et al. J Cardiovasc Pharmacol. 2016 Sep 20. [In press]

Wetenschap/Mens: Een CB1 receptor blokkering verhoogt ontsteking
Bij 20 overgewichtige PatiŽnten met polyzystische eierstokken, versterkte de blokkade van de CB1-Receptoren door Rimonabant ontstekingstekenen, namelijk de concentratie van VEGF (vaskulšrer endothelialer Wachstumsfaktor) en Interleukine-8, een pro-ontstekingsbevorderende cytokine.
Instituut voor Academische Endocrinologie, Diabetes en Metabolisme, Universiteit van Hull, Groot Britanie.
Sathyapalan T, et al. Clin Endocrinol (Oxf). 2016 Sep 21. [In press]

Wetenschap/Cellen: THC vermindert de doorlaatbaarheid van de epithele cellen van de luchtwegen
In een studie met de epitheliale cellen van de bronchiŽn verminderde THC de permeabiliteit na blootstelling aan ontstekingsbevorderende cytokines door de activering van de CB2-Receptoren. De auteurs schreven, dat THC gunstig is Ąbij het voorkomen van ontstekingen door veranderingen in de doorlaatbaarheid van epithele cellen in de ademwegen, een belangrijk kenmerk voor ademwegenziektesď
Fakulteit voor levenswetenschappen, Universiteit van Nottingham, Groot Britannie.
Shang VC, et al. Biochem Pharmacol. 2016 Sep 15. [In press]

Wetenschap/Cellen: CannabinoÔden verminderen de levensvatbaarheid maagkankercellen
In een studie met adenocarcinoom cellen in de maag van mensen, verminderde meerdere cannabinoiden (CP 55,940, Anandamide, Methanandamide) de levensvatbaarheid. De Auteurs schreven, hun bevindingen Ąhet therapeutisch potentieel, dat cannabinoide-receptor-agonisten op maagkankercellen uitoefenen, te ondersteunen en te bevestigenď.
Nationaal Instituut voor Kankeronderzoek, Mexico City, Mexico.
Ortega A, et al. Life Sci. 2016 Sep 15. [In press]

Wetenschap/Cellen: THC veroorzaakt de dood van de kankercellen wat wijzigingen veroorzaakt in het endoplasmatisch reticulum
THC verhoogt de verhouding van Dihydroceramid tot ceramide in het endoplasmatisch reticulum (een celbestanddeel) van bepaalde hersentumorcellen (gliomacellen) en deze wijziging leidt uiteindelijk tot apoptosis, een vorm van geprogrammeerde celdood.
Biologisch Instituut, Complutense-Universiteit, Madrid, Spanje.
HernŠndez-Tiedra S, et al. Autophagy. 2016 Sep 16:1-17. [In press]

Wetenschap/Cellen: Anandamide veroorzaakt een versoepeling van menselijke slagaders
In de Mesenteriale slagaders van 31 patiŽnten. die een verwijdering van de darm hadden ondergaan. veroorzaakte het endocannabinoide Anandamide een matig sterke endotheel-afhankelijke vasculaire ontspanning via activering van de CB1 receptor.
Medische Faculteit, Universiteit van Nottingham, Royal Derby Hospital, GB.
Stanley CP, et al. Pharmacol Res. 2016;113(Pt A):356-363.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.