[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 25 Juli 2016

Wetenschap/VS: bij oudere patiŽnten werden minder medicijnen voorgeschreven, als ze toegang hebben tot medicinale cannabis

Artsen schreven oudere en minder valide patiŽnten minder recepten voor pijnmiddelen en andere medicatie, wanneer er legaal toegans was voor medicinale cannabis. Dat is het resultaat van een nieuwe studie. De onderzoekers berekende, dat Medicare in het jaar 2013 in het Distrikt van Columbia en 17 Staten, die het gebruik van medicinale cannabis toestaan, meer als 165 Miljoen Dollar bespaarde. Medicare is een nationaal sociaal verzekeringsprogramma van de USA. Als alle Staten in de USA medicinale cannabis gelegaliseerd heeft, zo zegt de studie, zal het programma jaarlijks meer als 468 Miljoen Dollar besparen aan pharmaceutische Medicijnen voor zieke Amerikanen en voor in de leeftijd van 65 jaar of ouder.

Geen verzekering, inclusief Medicare, vergoedt de kosten voor cannabis. Hoewel medicinale cannabis is gelegaliseerd in 25 staten en het District of Columbia, verbiedt de federale wet nog steeds zijn voorschrift in alle omstandigheden. De nieuwe studie, die werd uitgebracht op 6 juli door gezondheidszaken, vraagt als eerste of er bewijs is dat medicinale cannabis wordt gebruikt als een medicijn, verklaarde hoofdauteur W. David Bradford tegen Reuters in een telefonisch interview. Het antwoord is ja, zei Bradford, een gezondheid econoom en hoogleraar aan de Universiteit van Georgia in Athene. ďZodra de Staten hun medische cannabis wetten begonnen, zagen we een vrij belangrijke verschuiving van geneesmiddelen die zijn goedgekeurd door de FDA,Ē zei hij.

Bradford AC, Bradford WD. Medical Marijuana Laws Reduce Prescription Medication Use In Medicare Part D. Health Aff (Millwood) 2016;35(7):1230-1236.

Reuters of 6 July 2016

Wetenschap/Mens: Een CBD-Extract verminderde de incidentie van krampaanvallen bij een zeldzame vorm van epilepsie

De britse onderneming GW Pharmaceuticals verklaarde, dat hun CBD-Extract Epidiolex het belangrijkste doel bereikte, namelijk de vermindering van de incidentie van aanvallen in een Placebo gecontroleerde Fase-3-Studie. De onderneming verklaarde, dat het medicijn de maandelijkse incidentie van korttijdige aanvallen bij mensen verminderde, die aan een zeldzame vorm van epilepsie lijden met de naam Lennox-Gastaut-Syndroom (LGS). De studie deelde 171 patienten na het toevalsprincipe in twee groepen op, bij wie de ene groep epidiolex in een dosis van 20 mg/kg lichaamsgewicht (n=86) of een placebo (n-85) aan hun huidige medicatie werd toegevoegd.

ďVanuit medisch perspectief, is de positieve uitkomst van deze studie met Epidiolex heel spannend voor patiŽnten met het Lennox-Gastaut-Syndroom. Het Lennox-Gastaut-syndroom begint in de vroege kindertijd, is bijzonder moeilijk te behandelen en de meeste patiŽnten reageren niet adequaat op bestaande behandelingen ď, verklaarde Dr. Linda Laux, directrice van het Comprehensive Epilepsy Center aan het Ann & Robert H. Lurie Kinderziekenhuis van Chicago en tevens onderzoekster in deze studie. Deze data tonen, dat epidiolex de potentie bezit, een robuuste en klinisch relevante vermindering van de aanvallen bij deze hoog behandeling resistente populatie, tezamen met een acceptabele veiligheid en verdraagbaarheids profiel te bewerkstelligen, wat in overeenstemming is met mijn vorige klinische ervaring met Epidiolex.Ē

Press release by GW Pharmaceuticals of 27 June 2016

Reuters of 27 June 2016

Japan: Eerste stemmen voor ondersteuning van het medicinaal gebruik van cannabis

Japan is trots op haar lage tolerantie voor wapens en drugs, maar een kleine politieke partij is nu de eerste, die het medicinaal gebruik van cannabis ondersteunt. Japan verbied het bezit en het kweken van cannabis, ondanks de trends in de ontwikkelde landen, zoals Canada en de Verenigde Staten, dat medicinaal gebruik toe staat. ďGezien de scherpe kloof tussen Japan en de rest van de wereld, weet het publiek niet meer wat ze moeten gelovenĒ, verklaarde Saya Takagi van de Nieuwe Partij Reform (Shinto Kaikaku), die door een vorig lid van de regerende partij van premier Shinzo Abe werd opgericht.

Het idee voor legalisering van gebruik van medicinale cannabis vindt ondersteuning bij een toenemend aantal oudere burgers, die ongeveer een vierde deel van de bevolking van 127 miljoen uitmaken. De regering verklaard, dat de legalisering van cannabis voor medicinale doeleinden zonder wetenschappelijke bewijzen te vroeg is. ďWe zeggen niet, dat cannabis je van alle beperkingen bevrijdtĒ, verklaarde Minoru Arakaki, de voorzitter van de Japanse klinische associatie voor Cannabinoide (JCAC). ďAlles wat wij zeggen is, laten we onderzoek verrichten, om te zien, welke schade en welk nut het brengen kan en laat het ons gebruiken, wanneer het blijkt, dat het nuttig isĒ

Reuters of 7 July 2016

Kort nieuws

Wetenschap/AustraliŽ: De werkzaamheid van Cannabis wordt onderzocht bij Melanoom
Onderzoekers aan de universiteit van Canberra zullen met de israelische onderneming Cann Pharmaceutical samen gaan werken, om de werkzaamheid van medicinale cannabis bij de behandeling van Melanoom (zwarte huidkanker) te onderzoeken. De Universiteit gaf een verdrag van over 1 Miljoen Dollar bekend, om specifieke Cannabissoorten te leveren, die melanoom patiŽnten samen met de hedendaagse standaard behandeling aangereikt worden.
ABC News of 30 June 2016

Wetenschap/Mens: Het problematisch gebruik van opiaten bij pijnpatiŽnten komt vaker voor dan problematisch cannabisgebruik
In een studie met 888 pijnpatienten toonde onder degene, die met Opiaten behandeld worden, 52,6 % een problematisch Opiaatconsumering heeft naar DSM-IV. Onder degene, die met Cannabis behandeld waren, bedroeg de afhankelijkheid van de problematische consumptie 21,2 %.
Psychologisch Instituut, Universiteit van Ariel, Israel.
Feingold D, et al. Pain Med. 2016 Jun 26. [in press]

Wetenschap/Cellen: De ONTSTEKING veroorzaakt door amyloid-bŤta de ziekte van Alzheimer, wordt geblokkeerd door THC
Een studie met menselijke zenuwcellen toont, dat Amyloid-Beta, dat bij de ziekte van Alzheimer versterkt voorkomt, een ONTSTEKING veroorzaakt. THC stimuleerde de verwijdering van Amyloid-Beta in deze zenuwcellen, blokkeerde de ONTSTEKINGsreactie en was zenuwbeschermend.
The Salk Instituut voor Biologische Studies, La Jolla, USA.
Currais A, et al. Aging and Mechanisms of Disease 2016;2:16012

Wetenschap/Dier: Beta caryofylleen moduleert ONTSTEKING veroorzaakt door tuberculose bacteriŽn
Door de activering van de CB2 receptor moduleerde caryofylleen de ONTSTEKING, die door het Mycobacterium bovis bij muizen veroorzaakt worden. Mycobacterium bovis bovis is een bacterie en veroorzaker van Tuberculose bij runderen. De Auteurs schreven, dat ĄDeze resultaten suggereren dat de CB2-receptor een nieuw aangrijpingspunt vertegenwoordigt voor de modulatie van de ONTSTEKINGsreactie door myco bacteriŽn ď.
Instituut Tecnhnologie en FŠrmacos-Farmanguinhos, FundaÁ„o Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, Brazilie.
Andrade-Silva M, et al. Inflamm Res. 2016 Jul 5. [in press]

Wetenschap/Dier: De activering van de GPR55 receptor bevordert metastase bij borstkanker
Een verhoogde concentratie van de GPR55-Receptoren in menselijke tumoren was met de agressieve drievoudig negatieve borstkanker, een hogere waarschijnlijkheid voor de ontwikkeling van metastasen en daardoor verbonden met een slechte prognose voor de patienten. De Activering van de GPR55 door zijn aangenomen endogenen Liganden Lysophosphatidylinositol bevorderd metastasen.
Biologisch Instituut, Complutense Universiteit, Madrid, Spanje.
Andradas C, et al. Oncotarget. 2016 Jun 21. [in press]

Wetenschap/Mens: In een caserapport veroorzaakte de combinatie van paliperidon en olanzapine samen met cannabis een delirium
Een overdosis van het anti-psychotische medicijn Paliperidon en Olanzapin tezamen met Cannabis veroorzaakte bij een patient een delirium, een toestand van verwarring.
Psychiatrische Kliniek van de Universiteit, Ljubljana, Slowenien.
Kokalj A, et al. BMJ Case Rep. 2016 Jun 22;2016.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.