[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 13 Mei 2016

Canada: De regering wil cannabis in 2017 legaliseren

De liberale regering wil in het voorjaar van 2017 een wet presenteren voor het legaliseren van het recreatieve gebruik van cannabis. Dat verklaarde ze op 20 April en vervulde daarmee een campagnebelofte. De Canadese premier, Justin Trudeau beloofde tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar, dat de liberalen cannabis zouden legaliseren voor recreatief gebruik, echter het tijdsbestek was onduidelijk. Hij had onlangs toegegeven, een paar keer in zijn leven cannabis te hebben gebruikt, hij heeft er echter niet veel genoten.

Minister van volksgezondheid Jane Philpott, die sprak tijdens een speciale zitting van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York, verklaard dat de Canadese wet ervoor zal zorgen dat cannabis bij kinderen weg blijft weg en voorkomt dat de criminelen profiteren van de verkoop. “We zullen samenwerken met de gerechtelijke autoriteiten, ter bevordering van eerlijke en evenredige maatregelen met betrekking tot het crimineel straf systeem”, legde ze uit. Gerard Deltell van de Canadese conservatieve oppositiepartij zei, dat de voorgestelde wetgeving de menselijke gezondheid zal schaden en levenslang problemen zal geven bij de consument. De Canadese regering heeft tot nu toe geen gedetailleerde plannen voor productie en distributie bekend gemaakt.

Canada: The government intends to legalize cannabis in 2017

Reuters of 20 April 2016

Kort nieuws

Wereld: Congressen en lezingen in Uruguay, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland
Hier vind je informatie over upcoming conferences and lectures. Informeer ons aub over conferenties, als u wilt, dat we ze op de IACM website plaatsen.

Wereld: Medical Cannabis Declaration begint met een cursus over cannabis als medicijn
De eerste meertalige cursus voor cannabis als medicijn, waaronder Russisch, Chinees Mandarijn, Arabisch en Hindi en EURopese talen, op de website van de MCD is begonnen. Het eerste thema is “De medisch effectieve ingrediënten van cannabis”. De volgende thema’s zijn: “het endocannabinoïdensysteem: endogene cannabinoïden en cannabinoïdereceptoren”, “De geschiedenis van het medisch gebruik van cannabisproducten”, “het dilemma van cannabis: brede therapeutische mogelijkheden in een tot nu toe beperkt klinisch onderzoek”, “De medische voordelen van cannabis en THC”, “Optimale decarboxylering van THC en CBD door verwarming”.
Medical Cannabis Declaration

VS: Pennsylvania is de 24ste staat die medicinaal gebruik van cannabis legaliseert
Op 17 April, heeft gouverneur Wolf een wet ondertekend die het medicinaal gebruik van cannabis in Pennsylvania legaliseert. “Ik ben trots dat ik deze wet kan ondertekenen, dat patiënten en families, die van zo’n behandeling profiteren, een langverwachte medische verlichting zal geven.”
Press release by the Governor of 17 April 2016

VS: Maine zou de eerste staat kunnen worden die het medicinaal gebruik van cannabis toestaat voor de behandeling van opiatenafhankelijkheid
Bijna 30 werknemers en patiënten die gebruik maken van cannabis, hebben melding gemaakt aan een nationale regelgevende instantie in het kader van een openbare hoorzitting op 19 April, dat cannabis de symptomen verlicht bij vermindering opiaten en biedt een gezonder alternatief voor verschillende pijnstillers, die tot afhankelijkheid kunnen leiden.
CBS News of 19 April 2016

Mexico: De president stelt voor het medisch gebruik van cannabis te legaliseren
De Mexicaanse President Enrique Peña Nieto kondigde op 21 April plannen aan voor de legalisering van op cannabis gebaseerde medicijnen en in het kader van een nationale beleidsevaluatie, werd een verhoging voorgesteld van de hoeveelheid die je legaal kan meenemen.
Reuters of 21 April 2016

VS: De burgers van Maine zullen in november over de legalisering van cannabis beslissen
Een voorstel voor een referendum over de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik in Maine heeft het quorum bereikt voor opname op de stemlijst in November.
ABC News of 28 April 2016

Groot Brittannië: De helft van de Britten steunt de legalisering van cannabis
Volgens een enquête onder 2000 mensen door onderneming ORB ondersteund 47% van de respondenten de verkoop van cannabis door vergunning houdende winkels terwijl 39% tegen was en 14% geen mening had.
Independent of 9 April 2016

Wetenschap/Dier: THC had geen effect op de progressie van de ziekte AIDS bij apenmodel
Rhesus apen die met het SI-virus besmet waren, dat correspondeert met het HIV bij apen, werden 448 dagen behandeld met 0.32 mg/kg lichaamsgewicht of een placebo. De onderzoekers hadden opgemerkt dat het “onwaarschijnlijk”, is dat THC een negatieve invloed op de progressie van de ziekte hebben kan.
Chinese Academie voor medische wetenschappen en Verenigd Medisch College van Beijing, Beijing, China
Wei Q, et al. J Neuroimmune Pharmacol. 2016 Apr 25. [in press]

Wetenschap/Mens: Langdurig cannabisgebruik werd geassocieerd met een lichte stijging van de mortaliteit
In een studie met 50.373 mannen, die in de leeftijd tussen 18 en 19 jaar voor het Zweedse leger zijn aangemeld, en zich aansloten bij het nationale register van de doodsoorzaak tot de leeftijd van ongeveer 60 jaar, was zwaar cannabisgebruik aan het begin van de studie in vergelijking met mensen zonder drugs geschiedenis, met een verhoogde kans op sterfte verbonden (hazard ratio = 1.4). De auteurs merkte op dat deze resultaten “moeten worden geïnterpreteerd met de nodige voorzichtigheid, want er is geen informatie over factoren in de periode na het patroon”. Het is daarom onduidelijk of cannabis de reden is voor het hogere risico.
Institute of Health Sciences, Karolinska Instituut, Stockholm, Zweden.
Manrique-Garcia E, et al. Am J Psychiatry. 2016 Apr 22. [in press]

Israël: Reumatologen ontbreekt informatie over medicinaal gebruik van cannabis
Israëlische reumatologen hebben weinig vertrouwen in hun kennis van cannabinoïden in het algemeen, maar staan open voor de mogelijkheid om de toepassing van deze behandeling. Dit is het resultaat van een enquête onder 119 reumatologen, van welke 23 gereageerd hebben.
Instituut voor Reumatologie, Sourasky Medical Center, Tel Aviv, Israël.
Ablin JN, et al. Med J 2016;7(2).

Wetenschap/Cellen: Sommige cannabinoïden kunnen nuttig zijn bij de behandeling van acne
In experimenten met Sebocytes, cellen, die talg uitstoten, versterkte sommige cannabinoïden de talgproductie, terwijl anderen het verminderen. De onderzoekers schreven dat hun “gegevens suggereren dat CBG en CBGV een potentieel kunnen hebben voor de behandeling van droge huid, terwijl CBC, CBDV en vooral THCV zeer effectieve nieuwe anti-acne stoffen worden kunnen worden”.
Instituut van fysiologie, Faculteit Geneeskunde, Universiteit van Debrecen, Hongarije.
Oláh A, et al. Exp Dermatol. 2016 Apr 20. [in press]

Wetenschap/Mens: De synthetische cannabinoïde Nabilone zou nuttig kunnen zijn voor de behandeling van cannabisafhankelijkheid
In een studie met 11 cannabisconsumenten, verminderde Nabilone alleen ofwel in combinatie met Zopiclon, gedurende een periode van 8 dagen, ontwenningsverschijnselen.
Staats psychiatrisch Instituut van Columbia Universiteit Medicinaal Centrum, New York, Verenigde Staten.
Herrmann ES, et al. Psychopharmacology (Berl). 2016 Apr 16. [in press]

Wetenschap/Mens: De cannabisplant heeft de voorkeur boven synthetische cannabinoïden
In een online-enquête van 186 volwassenen die zowel synthetische cannabinoïden hadden gebruikt evenals de cannabisplant blijkt dat 181 volwassenen die de cannabisplant hadden geconsumeerd, maar geen synthetische cannabinoïden, dat de cannabisplant ‘populairder is dan synthetische cannabinoïden.
Psychologisch instituut, Bowling Green State Universiteit, Verenigde Staten.
Lauritsen KJ, et al. Am J Drug Alcohol Abuse. 2016 Feb 24:1-8. [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.