[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 02 April 2016

Duitsland: Twee patiŽnten die zelf cannabis kweekte, met een vergunning om cannabis te kopen bij de apotheek, werden vrijgesproken

Op 9 maart, heeft het Gerecht in Duisburg Lars. S., Die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, vrijgesproken voor de illegale teelt van cannabis. Hij heeft al een aantal jaren een uitzonderingspositie, met toestemming van het Federaal Instituut voor drugs en medische hulpmiddelen, die ressorteert onder het ministerie van Volksgezondheid, voor de aankoop van cannabis uit de apotheek, omdat andere middelen onvoldoende effectief werkzaam zijn. De rechtbank verklaarde dat de verdachte, cannabis uit de apotheek, waarvan de kosten in Duitsland ongeveer 15 tot 20 EURo per gram zijn, zich de noodzakelijke omvang niet kan veroorloven en daarom had hij geen alternatief als zelf-teelt. Bij huisonderzoek werd een totaal van ongeveer 450 gram cannabis in beslag genomen.

Bij een andere zaak op 10 maart voor de rechtbank in Karlsruhe tegen Matthias S., (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) die lijdt aan ADHD, ging het om ongeveer 900 gram. Ook hier vond de rechtbank het een gerechtvaardigde noodsituatie. In beide gevallen, stemde de officieren van justitie in met dit oordeel.

De federale overheid is van plan dit jaar de wet te veranderen, zodat de zorgverzekeraars zal worden verplicht om de kosten van de behandeling te vergoeden met cannabis, Sativex, dronabinol en nabilone, wanneer andere behandelmethoden niet voldoende effectief zijn of met sterke bijwerkingen zijn verbonden. Ze willen zo bereiken, dat zelf-teelt van cannabis door de patiŽnten niet nodig is.

Wetenschap/Mens: CBD extract effectief bij een gecontroleerde klinische studie, voor de behandeling van kinderen met het Dravet-syndroom

Een op cannabis gebaseerd geneesmiddel heeft in een klinische studie met succes een zeldzame vorm van ernstige epilepsie behandeld. De studie met Epidiolex bij het Dravet syndroom is de eerste van vier fase III studies bij epilepsie, waarvan de resultaten dit jaar worden verwacht. Het farmaceutische bedrijf GW Pharmaceuticals hoopt de therapeutische voordelen van cannabidiol, de belangrijkste cannabinoÔde in Epidiolex te kunnen bevestigen.

GW zei op 14 maart dat uit de studie met 120 patiŽnten was gebleken, dat patiŽnten onder Epidiolex een gemiddelde verlaging van de maandelijkse aanvallen zou hebben met 39%, vergeleken met een vermindering van 13% bij patiŽnten die werden behandeld met een placebo. Het verschil was statistisch zeer significant, en het optimisme voor de toekomst van het geneesmiddel heeft geleid tot een stijging van de koers van het aandeel van GW tot 125%. Er is momenteel geen goedgekeurde behandeling voor het Dravet syndroom. Epidiolex die wordt toegediend als een kindvriendelijke stroop wordt ook getest in Fase III studies voor een andere zeldzame vorm van epilepsie, het Lennox-Gastaut syndroom. De resultaten worden later dit jaar verwacht.


Press release by GW Pharmaceuticals of 14 March 2016

Reuters of 14 March 2016

Kort nieuws

VS: Virginia staat cannabis olie toe voor de behandeling van kinderen met epilepsie
De wetgever van Virginia heeft een wetsvoorstel aangenomen, dat de productie en het gebruik van cannabis olie voor patiŽnten met epilepsie zou toestaan. De wet werd unaniem aangenomen door beide kamers. Voor andere doeleinden, blijft cannabis illegaal.
UPI of 10 March 2016

TsjechiŽ: Conferentie over cannabis en Wetenschap
Op 18 april 2016 is op de Mendel Universteit in Brno een conferentie over cannabis en wetenschap. Sprekers zijn onder meer Lumir Hanuö, Alexandra Sulcova, Oliver Kayser en Mikael Kowal. Voor meer informatie en inschrijving kunt u schrijven naar konopiaveda@mendelu.cz

Zwitserland: Conferentie over cannabis als medicijn
De SACM (Schweizer Arbeitsgruppe fŁr Cannabinoide in der Medizin) heeft op 12 november 2016 te Bern hun volgende bijeenkomst. Sprekers zijn onder andere Ethan Russo, Arno Hazekamp, Stephen Wright, Joachim Nadstawek, Guillermo Velasco, Eva Milz, Markus Leweke, Ilya Reznik, Peter und Rudolf Brenneisen.
More information

VS: Klinische Conferentie over Cannabis Therapie
Patients Out of Time viert zijn 20ste verjaardag en is vanaf april 14-16 Baltimore gastheer van de 10e Nationale Klinische Conferentie over Cannabis Therapie. Het thema van de conferentie is ďCannabis: een botanische drug.Ē
Meer Informatie programma, tentoonstelling en registratie.

VN: Een vertegenwoordiger uit Canada kreeg na toespraak groot applaus, op een VN-conferentie over verdovende middelen
De nieuwe liberale regering signaleerde medio maart, tijdens haar eerste verschijning op de wereldwijde anti-narcotica bijeenkomst, dat er verandering moet komen in de filosofie over de oorlog tegen drugs, het bevorderen van schade beperkingen en hun plan te presenteren om cannabis te legaliseren. Na haar toespraak op de conferentie van de Anesthesie Commissie in Wenen kreeg Hilary Geller van het ministerie van Volksgezondheid een lange staande ovatie van het publiek wat bestond uit gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties.
National Post of 16 March 2016

Wetenschap/Mens: Studie-overzicht toont aan dat cannabis weinig tot matige invloed heeft bij verkeersongevallen
Uit een overzicht van studies gepubliceerd tussen 1982 en 2010, waarin de relatie tussen cannabisgebruik en verkeersongevallen onderzocht werd, bleek dat acuut cannabis gebruik is geassocieerd met een statistisch significante toename van ongevalsrisico bij motorvoertuigen. Afhankelijk van het wiskundig model was er een stijging met 36% of 22%. De auteurs schreven dat deze ďtoename van lage tot gemiddelde omvang is.Ē
Ragnar Frisch Centre for Economic Research, Oslo, Noorwegen.
Rogeberg O, et al. Addiction. 2016 Feb 16. [in press]

Wetenschap/Dier: De opname van suiker in de hersencellen wordt versterkt door CB2-receptoren
In cellen en delen van de hersenen bij muizen verhoogde de stimulering van de CB2 receptor, de opname van glucose in astrocyten en neuronen. De auteurs schreven dat hun onderzoek ďeen therapeutisch belangĒ in cannabinoÔden, die de CB2 receptor activeren, als potentiŽel middel zien tegen ziekten met een afname van de hersenfunctie, zoals de ziekte van Alzheimer.
Centrum voor Neurowetenschappen en Celbiologie van Coimbra, Universiteit van Coimbra, Portugal.
KŲfalvi A, et al. Neuropharmacology. 2016 Mar 11. [in press]

Wetenschap/Mens: Regelmatig cannabisgebruik halveert bijna het metabool syndroom bij patiŽnten met een psychose
In een onderzoek gebaseerd op 1813 volwassenen met psychische stoornissen, werd cannabis vaker geassocieerd met een vermindering van het metabool syndroom met 44% (OR = 0,56). Het metabool syndroom bestaat uit ten minste 3 van de 5 van de volgende veranderingen in de gezondheidszorg: centrale obesitas (zwaarlijvigheid in de buikstreek), verhoogde bloeddruk, verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk triglyceriden en lage HDL-niveaus.
Instituut voor Psychiatrie en Klinische Neurowetenschappen, Universiteit van Western Australia, Perth, AustraliŽ.
Waterreus A, et al. Psychol Med. 2016 Mar 11:1-12. [in press]

Wetenschap/Dier: Een afgeleide van een Spinnengif geeft zijn pijnstillende eigenschappen door activering van opiaat en cannabinoÔde-receptoren
De synthetische peptide Pn PP-19 dat soortgelijk is aan spinnengif Pn Tx2-6, verminderd pijn bij ratten en dit effect werd gemedieerd door CB1 en opiaatreceptoren.
Vakgroep Biochemie en Immunologie, de Federale Universiteit van Minas Gerais, Belo Horizonte, BraziliŽ.
Freitas AC, et al. Br J Pharmacol. 2016 Mar 7. [in press]

Wetenschap/Dier: Een afgeleide van curcumine beschermt tegen leverfibrose door het beÔnvloeden van de cannabinoÔde-receptor-dichtheid
C66, een stabiel derivaat van curcumine. beschermt tegen levercirrose, die werd veroorzaakt door een chemische stof (CC 14, koolstoftetrachloride), het verminderd het aantal CB1 receptoren en verhoogt het aantal CB2 receptoren.
Eerste ziekenhuis van de Medische Universiteit van Wenzhou, China.
Huang SS, et al. EUR J Pharmacol. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: CannabinoÔden verminderen overactieve blaas
Bij vrouwelijke ratten met een overactieve blaas, verbeterd een synthetische cannabinoÔde (CP55,940) die ongeveer het zelfde werkt als THC, de blaasfunctie en dit effect werd gemedieerd door zowel de CB1 en CB2 receptoren. De auteurs schreven dat deze cannabinoÔde ďeen effectieve behandeling kan worden voor patiŽnten met symptomen van de onderste overactieve urinewegenĒ.
Leicester Royal Infirmary, Universiteit van Leicester, UK
Bakali E, et al. Int Urogynecol J. 2016 Mar 4. [in press]

Wetenschap/Dier: THC kan nuttig zijn voor de behandeling van een HIV-infectie door het moduleren van het immuunsysteem
In Een HIV-apen-model met makaken, die geÔnfecteerd was met het SIV virus Ônduceerde THC een aantal nuttige effecten bij de ziekte. Bijvoorbeeld blokkeerde het de activatie en proliferatie van CD8 + T-cellen. CD8 + T-cellen worden ook wel cytotoxische T-cellen en killer T-cellen genoemd. De auteurs schreven dat hun onderzoek ďeen potentieel voor gerichte immunomodulatie bij HIV-infectieĒ suggereert.
National Primate Research Center, Covington, USA.
Kumar V, et al. J Virol. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: THC kan de pijnstillende effecten van opiaten verhogen zonder toenemende afhankelijkheid
In een studie met vier 4 apen was een combinatie van morfine en THC effectief bij het verminderen van pijn, dan morfine alleen. De auteurs schreven dat ďTHC sommige (pijnbestrijding, tolerantie), maar niet alle (afhankelijkheid) effecten van morfine versterktď.
Centrum voor Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Texas, US
Gerak LR, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: CannabinoÔden, die CB2-receptoren activeren, kunnen bij botkanker de pijn verlichten
Bij vrouwelijke ratten, verminderde een synthetische cannabinoÔde (JWH-015) dat alleen de CB2 receptor activeert, botkanker pijn.
Affiliated Drum Tower ziekenhuis van Medical College van de Universiteit van Nanjing, China.
Lu C, et al. Cell Mol Neurobiol. 2016 Mar 2. [in press]

Wetenschap/Dier: EndocannabinoÔden tonen anti-metastasen en anti-invasieve effecten bij kanker
Bij muizen verminderde de blokkade van het enzym (FAAH), dat verantwoordelijk is voor de afbraak van verscheidene endocannabinoÔden, dosis afhankelijke metastasen bij LONGKANKER. In de weefsels van dieren voorkomen die blokkers (AA-5HT, URB597) ook de verspreiding van de kanker in aangrenzend weefsel.
Instituut voor Toxicologie en Farmacologie, Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Rostock, Duitsland.
Winkler K, et al. Oncotarget. 2016 Feb 22. [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.