Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 20 maart 2001

Authors

Zwitserland — Overheid wil cannabis legaliseren.

De Zwitserse overheid onderschreef op 9 maart een wetsvoorstel voor de legalisering van cannabisgebruik en een beperkt aantal verkooppunten van de drug zullen worden toegelaten, vergelijkbaar met het Nederlands coffeeshopmodel.

Produktie en verkoop zouden streng gereglementeerd worden. Enkel eigen Zwitserse marihuanateelt zal toegelaten zijn, uitvoer van marihuana zal strafbaar blijven, de aankoop is uitsluitend voorbehouden aan Zwitsers en verkoop aan minderjarigen blijft verboden.

"Bij de decriminalisering van cannabisgebruik en de daarbijhorende voorbereiding wordt zowel rekening gehouden met de maatschappelijke realiteit als met het ontlasten van politie en rechtbank", aldus een verklaring van de overheid.

Het cabinet ondertekende in oktober 2000 een princiepsakkoord over de legalisering van cannabis en heeft nu de politie aanbevolen een oogje dicht te doen ten opzichte van kleine telers en de verhandeling van kleine hoeveelheden softdrugs. Het Zwitserse parlement moet de wetswijziging nog bevestigen later dit jaar, maar de politieke authoriteiten gaan ervan uit dat een vorm van legalisering zal goedgekeurd worden.

(Bronnen: Persmededeling van de Zwitserse overheid van 9 maart 2001, Reuters van 9 maart 2001, Time Magazine van 16 maart 2001)

Kort nieuws

Wetenschap

Onderzoekers van het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer AG ontdekten dat cannabinoïde-CB1-receptoren in een ratmodel voor chronische neuropatische pijnen toenemen. Ze schrijven in het maartnummer van The European Journal of Pharmacology dat de toename van cannabinoïde receptoren na een zenuwbeschadiging de oorzaak kan zijn van een sterker pijnverlichtend effekt van cannabinoïden bij chronische pijn, in vergelijking met de lage efficientie bij acute pijn. (Bron: Siegling A, et al. Eur J Pharmacol 2001;415(1):R5-R7)

VS

Volgens een peiling die gepubliceerd werd op 3 maart steunen 78 procent van de burgers van New Mexico het voorstel van goeverneur Gary Johnson om medicinaal gebruik van marihuana te legaliseren. Uit de peiling bleek ook dat er een brede politieke steun is voor Johnson's voorstel om bezit van kleine hoeveelheden cannabis te decriminaliseren. Op 6 maart werd medicinaal gebruik van cannabis goedgekeurd door de senaat van New Mexico met 29 stemmen tegen 12. Het voorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden. (Bronnen: Associated Press van 3 maart 2001, Albuquerque Tribune van 7 maart 2001)

Wetenschap

Jongeren die zichzelf hoog achten zijn eerder geneigd om illegale drugs te gebruiken dan jongeren met weinig zelfvertrouwen, dit volgens een onderzoek bij 15.000 Britse 14- en 15-jarigen. Deze resultaten spreken de opvatting tegen dat druggebruik zich meestal manifesteert bij angstige en onzekere jongeren die een uitweg zoeken uit hun armoedige situatie, of een weg zoeken om zich beter in hun vel te voelen. Heather Ashton, een professor farmacologie aan de universiteit van Newcastle, zei vorige week dat de resultaten van het onderzoek haar niet verbaasden: "Studenten zeggen allemaal dat zij de drugs gebruiken voor hun plezier en dat dit helemaal niets te maken heeft met angst of stress. Jaren geleden werden drugsgebruikende jongeren aanzien als psychotisch, zwak of als risiconemers. Thans is dit niet het geval". (Bron: The Observer van 11 februari 2001)

Wetenschap

Het endocannabinoïdesysteem kan mogelijk betrokken zijn bij de bescherming van het hart door oorzaak van lipopolysaccharide (LPS). De hartbeschermingseffekten van een LPS-behandeling bij infarct en funtioneel herstel na ischemia in rattenharten, werden tenietgedaan door een CB2-receptor-antagonist. Een CB1-receptor-antagonist had geen effekt. "Onze bevindingen suggereren een betrokkenheid van endocannabinoïden die werken via de CB2-receptoren bij de hartbescherming die door LPS uitgelokt wordt tegen mycocardiale ischemia", schrijven de onderzoekers van de universiteit van Montreal (Canada) in The European Journal of Pharmacology. (Bron: Lagneux C, et al. Eur J Pharmacol. 2001 Mar 9;415(1):R5-R7)