[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 26 Oktober 2015

Kroatië: legalisatie van een beperkte toegang tot op cannabis gebaseerde medicijnen

De Kroatische regering heeft het gebruik van cannabis voor medische doeleinden mogelijk gemaakt. Het kan worden voorgeschreven aan patiënten met ziekten zoals multiple sclerose, kanker, epilepsie of AIDS. De Kroatische pers meldde dat het niet beschikbaar is in apotheken, maar via acht farmaceutische bedrijven.

Volgens de regels kunnen artsen hun patiënten medicatie, thee en zalven die THC bevatten voorschrijven, waarbij elke patiënt slechts een kleine hoeveelheid kan afnemen van maximaal 750 mg THC per maand. Het Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt dat cannabis de ziektes niet genezen, maar kan worden gebruikt om pijn en lijden te verlichten, veroorzaakt door bepaalde ernstige chronische ziekten. Het ministerie waarschuwde ook dat de teelt van cannabis in privékamers illegaal blijft.

The Freepress Journal of 15 October 2015

Wetenschap/Mens: Mensen gebruiken cannabis ter vervanging van alcohol, (hard)drugs en medicijnen

Veel patiënten die cannabis gebruiken, vervangen andere stoffen, met inbegrip van alcohol, harddrugs en medicijnen door cannabis bereidingen. Dit is het resultaat van een enquête met 473 volwassenen, die door Canadese onderzoekers van het Centrum van British Columbia aan de Universiteit van Victoria en andere onderzoeksinstellingen werd uitgevoerd voor onderzoek. Deze enquête met 414 vragen was online of op papier tussen 2011 en 2012 en kon worden ingevuld door de Canadese patiënten die cannabis in die jaren gebruikte.

87% van de deelnemers verklaren dat zij alcohol, illegale drugs of andere medicijnen vervangen door cannabis, waarbij 80,3% medicijnen, 51,7% alcohol en 32,6% illegale harddrugs. De auteurs concludeerden dat “medicinaal gebruik van cannabis een rol kan spelen bij het verminderen met het gebruik van deze stoffen en kan positieve gevolgen hebben voor de behandeling, die is gebaseerd op de onthouding “.

Lucas P, Walsh Z, Crosby K, Callaway R, Belle-Isle L, Kay R, Capler R, Holtzman S. Substituting cannabis for prescription drugs, alcohol and other substances among medical cannabis patients: The impact of contextual factors. Drug Alcohol Rev. 2015 Sep 14. [in press]

Wetenschap/Mens: De euforie bij hardlooptraining, de ‘runners high’, wordt grotendeels veroorzaakt door endocannabinoïden

Het high gevoel, die hardlopers ervaren, wordt algemeen toegeschreven aan endorfines. Duitse onderzoekers vonden echter dat het wordt veroorzaakt door endocannabinoïden, die vergelijkbaar zijn met de high ervaren door cannabis. Endorfine, door het lichaam geproduceerde stoffen met analgetische eigenschappen vergelijkbaar met die van morfine. Tijdens het strekken van de spieren bij intensieve sport zorgt het lichaam ervoor dat het beta-endorfine en anandamide, endocannabinoïde produceren. Om erachter te komen wat de verantwoordelijke stoffen zijn voor de runner-high, voerde onderzoekers aan de Universiteit van Heidelberg drie experimenten uit met muizen.

Zij toonden aan dat cannabinoïde receptoren mediëren na het hardlopen en zorgen voor vermindering van angst en pijn. “Een runner-High is een subjectief gevoel van welzijn, dat sommige mensen ervaren na een lange sport oefening”, schreven de onderzoekers in hun studie. “Al decennia lang, ging men ervan uit dat de door sport geïnduceerde endorfine release als enige verantwoordelijk is voor de runner-high, recent bewijs suggereert echter dat het endocannabinoïde systeem ook een rol speelt.”

Fuss J, Steinle J, Bindila L, Auer MK, Kirchherr H, Lutz B, Gass P. A runner's high depends on cannabinoid receptors in mice. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Oct 5. [in press]

UPI of 9 October 2015

Kort nieuws

Chili: De overheid wil op cannabis gebaseerde medicijnen ter beschikking stellen
De Chileense overheid wil medicijnen op basis van cannabis beschikbaar stellen. Ze wil het decreet veranderen van medische cannabis, zodat de verkoop van deze drugs wordt toegestaan, met de steun van een medisch specialist. Zij kondigde aan dat ze volop bezig zijn met het ontwikkelen van de definitieve versie van het nieuwe decreet.
Drug Policy Debate Radar of 10 October 2015

VS: De wet voor de regulering van medicinale cannabis in Californië werd ondertekend door de gouverneur
Californië gouverneur Jerry Brown ondertekende een wet met duidelijke regels voor het omgaan met de teelt en distributie van medische cannabis, zoals beschreven in het vorige IACM-Bulletin.
Reuters of 10 October 2015

Uruguay: cannabis wordt in de apotheken ter beschikking gesteld
De regering van Uruguay heeft aangekondigd dat twee bedrijven licenties hebben ontvangen om cannabis te kweken voor commerciële distributie. Ze voegde eraan toe dat het in het komende jaar in apotheken beschikbaar zou moeten zijn.
Reuters of 2 October 2015

Wetenschap/Dier: De CB1 receptor is bij veranderingen betrokken na watertekort
Bij ratten die 24 uur geen water ontvingen, nam het aantal CB1 receptoren in een bepaald hersengebied (hypothalamus) toe. De onderzoekers vonden dat de cannabinoïde-1 receptor betrokken is “bij de homeostatic reacties die de vochtbalans en energie homeostase” regelen tijdens uitdroging.
Faculteit der Geneeskunde van Ribeirão Preto, Universiteit van Sao Paulo, Brazilië.
Ruginsk SG, et al. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2015 Oct 14 [in press]

Wetenschap/Dier: Cannabinoïden kunnen bij cocaïneverslaving helpen met het voorkomen van een terugval
Door middel van onderzoek met ratten, waren wetenschappers in staat om aan te tonen “dat de CB1R [cannabinoïde-1 receptor] voor een potentieel therapeutisch doelwit voor de preventie van recidive staat, vooral bij personen die cocaïne consumptie stress afhankelijk zijn”.
Instituut voor Biomedische Wetenschappen, Universiteit van Marquette, Milwaukee, USA.
McReynolds JR, et al. Psychopharmacology (Berl). 2015 Oct 12 [in press]

Wetenschap/Mens: THC in het haar te bewijst geen THC verbruik
THC en zijn metaboliet THC-COOH kan naar een nieuw onderzoek “in de haren van mensen die het niet consumeren aangetroffen worden, als gevolg van een overdracht via cannabisgebruikers, door hun handen, hun talg / zweet of cannabis rook”.
Instituut voor Forensische Geneeskunde en forensische toxicologie, Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Freiburg, Duitsland.
Moosmann B, et al. Sci Rep. 2015;5:14906

Wetenschap/Mens: Cannabis en andere drugs kan het verloop van de ziekte bij post-traumatische stress-stoornis (PTSS) verergeren
In een studie met 22.948 soldaten die een post-traumatische stress-stoornis hebben, was het gebruik van alle onderzochte medicijn (alcohol, opiaten, sedativa, cocaïne, cannabis) voordat de behandeling begon, met geen grote impact op de resultaten. Echter, werd een onthouding van vier maanden na de behandeling, ongeacht de stof, sterk geassocieerd met een verbetering van de symptomen.
VA New England Mental Illness Research and Education Center, West Haven, USA.
Manhapra A, et al. Drug Alcohol Depend. 2015 Sep 25. [in press]

Wetenschap/Mens: De consumptie van alcohol en cannabis werd geassocieerd met verschillende soorten muziek
Het horen van energieke muziek (rap of hip-hop en soul en funk muziek) werd geassocieerd met een hoger gebruik van cannabis, terwijl country muziek werd geassocieerd met een hogere alcoholconsumptie.
Department of Psychology, Texas State University, San Marcos, USA.
Oberle CD, et al. J Drug Educ. 2015;45(2):113-25.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.