[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 15 September 2015

Zweden: Pijn patiënt wordt vrijgesproken van aanklacht illegale cannabis teelt

Voor de eerste keer wordt door het gerecht erkend dat een pijnpatiënt, geen ander alternatief had, dan een behandeling met cannabis. De 36 – jarige Andreas Thörn uit de stad Västerås werd vrijgesproken van beschuldigingen door het District Court Västmanland van illegale “cannabis” teelt in hun eigen huis. Hij gebruikte cannabis om zijn pijn te verlichten, die ongeveer 20 jaar geleden na een motorongeluk begon.Sinds die tijd zit hij in een rolstoel. Cannabis lijkt het enige medicijn te zijn dat hem helpt. De heer Thörn had van tevoren alle reguliere medicatie al geprobeerd, zonder succes.

De uitspraak betekent dat hij 100 g zelf geteelde cannabis terug krijgt, die de politie in beslag had genomen. Dit is uniek voor Zweden, die een van de strengste drugswetgevingen heeft in de westerse wereld. Zelfs voor eenvoudige consumptie is er een maximale gevangenisstraf van zes maanden. De enige toegestane op cannabis gebaseerde medicijnen zijn Sativex en THC (Marinol). Maar het is zeer moeilijk verkrijgbaar, patiënten moeten het zelf betalen, wat leidt tot enorme uitgaven voor patiënten.

www.cannabis.se of 28 August 2015

Kort nieuws

Wetenschap: De genetica van hennep lijkt meer op de cannabis indica als van de cannabis sativa
Wetenschappers toonde aan dat de naam van de variëteit voor cannabis geen zinvolle genetische identiteit weerspiegelt. Zij toonden ook aan dat hennep genetisch meer indica cannabissoorten als sativa soorten kent.
Faculty of Agriculture, Dalhousie University, Truro, Canada.
Sawler J, et al. PLoS One. 2015;10(8):e0133292

Wetenschap/Dier: Activering van de CB2 receptoren kan nuttig zijn voor obesitas
Een synthetische cannabinoïde (HU308), die zich alleen aan de CB2-receptor bindt, verminderd ontsteking bij zwaarlijvige muizen, zonder het gewicht te beinvloeden. De auteurs concludeerden dat “CB2 agonisten zouden de signalering tegen obesitas kunnen vergroten”.
Institute of Clinical Pharmacology, Goethe-University Hospital, Frankfurt, Germany.
Schmitz K, et al. Int J Obes (Lond). 2015 Aug 25. [in press]

Wetenschap/Dier: Endocannabinoïden remmen misselijkheid
Een remmer van vetzuur amide Hydrolase (FAAH) verminderde de acute misselijkheid en de anticiperende misselijkheid bij ratten, door twee mechanismen: de activering van de PPAR-alpha-receptor, alsmede van de CB1 receptor. FAAH is verantwoordelijk voor de afbraak van de endocannabinoïde anandamide, de remming van dit enzym leidt tot een toename van de concentratie van deze endocannabinoïde.
University of Guelph, Canada.
Rock EM, et al. Psychopharmacology (Berl). 2015 Aug 23. [in press]

Wetenschap/Dier: De activering van de CB1 receptor is nuttig bij een beroerte
Een synthetische agonist op de CB1 receptor (ACEA) verbeterd het herstel van zenuwcellen na een beroerte bij muizen. De onderzoekers schreven dat hun “resultaten suggereren dat de CB1R het voortbestaan van neuronen regelen en de zenuwen gaan beschermen, tijdens een focal ischemie in de hersenen bij muizen”.
Facultad de Medicina, Universidad de Buenos Aires, Argentina.
Caltana L, et al. J Neurochem. 2015 Aug 22. [in press]

Wetenschap/Dier: De endocannabinoïde 2-AG ontspant de BLOEDVATEN
Nieuwe gegevens suggereren dat de endocannabinoïde 2-AG direct het type 4 van de Vanilloid receptoren (TRPV4) in het endotheel BLOEDVATEN activeren, die gedeeltelijk bijdragen aan het ontspannen, op de 2-AG. “Echter de functionele rol van TRPV4 is sterk afhankelijk van de plaats van de BLOEDVATEN”, schreven de onderzoekers.
Institute of Cardiovascular and Cell Sciences, St George's University of London, United Kingdom.
Ho WS, et al. Br J Pharmacol. 2015 Aug 21. [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.