Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 6 februari 2000

Authors

Canada — rechter beveelt opschorting in zaak van marihuanatransport

Rechter J.B. Paradis stelt dat mensen die baat hebben bij marihuana als medicijn, dat medicijn ook ergens moeten kunnen betrekken. Marcus Richardson werd in november 1998 aangehouden toen de politie in zijn wagen 6 kilogram marihuana en 6.000 dollar in cash vond. Het geld behoorde toe aan de Vancouver Compassion Club (VCC) voor de aankoop van marihuana voor de leden. Richardson werd in juni 1999 veroordeeld voor bezit van marihuana met het doel deze te vervoeren. De VCC verdeelt kleine hoeveelheden cannabis aan 600 patiënten.

Aangezien er geen apothekers zijn die marihuana verkopen motiveerde rechter Paradis zijn 14 paginas lange vonnis onder meer met het feit dat Volksgezondheid akkoord gaat om uitzonderingen te maken op de drugwetgeving indien mensen baat hebben bij die drug, en dat zij deze dan ook ergens moeten kunnen betrekken."De apotheek in casu, gekend en gedoogd door de politie, is de Canadian Compassion Club Society", stelt de rechter."Marihuana zal niet als manna uit de hemel in hun handen vallen. Het moet betrokken worden bij kwekers of, in dit geval, via een tussenpersoon als Mr. Richardson, zoals gebeurde in november 1998."

Om hogervermelde redenen verkreeg hij opschorting van straf onder voorwaarden voor een periode van 6 maanden. De rechter oordeelde tevens dat de 6000 $ moesten teruggegeven worden aan de VCC.

(Bron: Vancouver Sun d.d. 29 januari 2000 - ACM d.d. 5.2.2000)

Groot Brittannië — onenigheid binnen de regering over cannabis

Mo Mowlam werd de eerste minister in de geschiedenis (van haar land) die toegaf de wet te hebben overtreden door het roken van cannabis. Zij gaf toe dat zij marihuana geprobeerd had, er niets aan vond, maar in tegenstelling tot Clinton, wél geïnhaleerd had.

Van Mowlam is geweten dat wetsvoorstellen om cannabis uit het strafrecht te halen voor persoonlijk en medicinaal gebruik, haar simpathie wegdragen. Mowlam, die sedert oktober 1999 bevoegd is voor het drugbeleid van de overheid, moet gedacht hebben dat daarmee een soepelere opstelling van de regering ten opzichte van cannabis zou worden ingeluid. Maar de schijnbaar ontspannen indruk verbergt onenigheid binnen de rangen, zo meldt The Observer op 23 januari 2000. Mowlam werd afgeblokt door Minister van binnenlandse zaken Jack Straw en premier Tony Blair die elke beweging op dat vlak aanzien als een stap dichter bij de dekriminalisering van cannabis.

De regering beantwoordde de verklaringen van The Observer:"Elke insinuatie als zou het antidrugsbeleid van de overheid op de helling staan, en dat er onenigheid zou zijn tussen de ministers, is pure spekulatie", zo luidde het officieel vanuit het kabinet op 23 januari."Het beleid van de overheid ten opzichte van cannabis is onwrikbaar - bezit en gebruik van die drug is illegaal en dat zal zo blijven (...). Wat medicinaal gebruik betreft, momenteel wordt doorgedreven onderzoek verricht teneinde te ontdekken of er mogelijk medicinaal voordeel te verwachten is van de drug".

(Bronnen: The Observer d.d. 23.1.2000, PA News d.d. 23.1.2000)

Duitsland — Bioresource Hemp & andere vezelplanten, september 2000 / Cannabis en cannabinoïden: inschrijvingen

's Werelds grootste wetenschappelijk-technisch symposium over hennep, Bioresource Hemp, opent zijn deuren - na 1995 en 1997 - voor de derde keer. Voor het symposium van dit jaar worden 400 deelnemers verwacht. Bioresource 2000 vindt plaats van 13 tot 16 september 2000 in het konferentiecentrum van Wolfsburg, Duitsland, als onderdeel van het EXPO-2000 projekt "Kreislaufwirtschaft" (kringloopekonomie).

De laatste dag van het symposium focust op cannabinoïden met de nadruk op de mogelijke medicinale toepassingen en op de ongewenste effekten bij therapie. In totaal zullen tussen 60 en 80 lezingen gegeven worden waaronder 10 tot 12 over cannabinoïden op 16 september.

Konferentietalen zijn Duits en Engels (simultane vertaling).

Zoals voorgaande jaren is Bioresource Hemp een organisatie van het nova-Institut in samenwerking met TriTec GmbH, promotie- en organisatiebureau uit Bochum. Bioresource Hemp is gesponsord door de Stad Wolfsburg. Bijkomende sponsoring is welkom.

Bioresource Hemp 2000 gaat in coöperatie met:

##liststart

##International Hemp Association (IHA), Amsterdam

##Arbeitsgemeinschaft Cannabis als Medizin (ACM), Keulen

##listend

Wie geïnteresseerd is in een eigen presentatie kan een samenvatting over zijn/haar deelname bezorgen voor 1 maart 2000 aan het nova-Institut per e-mail.

Meer informatie:

http://www.bioresource-hemp.de/

http://www.nova-institut.de/bioresource-hemp/cfp.htm

Kontakt:

nova-Institut, Daike Lohmeyer & Karin Schnurpfeil, e-mail nova-h@t-online.de

of voor de dag van de cannabinoïden: nova-Institut, Dr. Franjo Grotenhermen, e-mail FGrotenhermen@compuserve.com.

Kort nieuws

VS

Een Raad van deskundigen in San Francisco heeft een plan goedgekeurd voor de invoering van identiteitskaarten voor gebruikers van medicinale marihuana. De verordening van de Raad is bedoeld om de gekwalificeerde kaarthouders toe te laten high-grade marihuana te betrekken bij de verschillende verdeelcentra, zonder schrik te moeten hebben voor arrestatie. (Bron: AP d.d. 1.2.2000)

VS

Een vrouw met multiple sclerose werd veroordeeld voor drugbezit op 28 januari 2000 omdat zij in het kantoor van een congresafgevaardigde op Capitol Hill een marihuanasigaret opstak toen zij een aanval - eigen aan haar ziekte - voelde opkomen. Rechter Stephanie Duncan-Peters van het Hooggerechtshof van Washington DC oordeelde dat de 39-jarige vrouw onvoldoende bewijskracht voor een verdediging op medicinale gronden kon aanbrengen. Zij had de moeder van vier kinderen voor 6 maanden naar de gevangenis kunnen sturen en een boete uitspreken van 1.000 dollar, maar veroordeelde haar tot 50 uren gemeenschapsdienst en 50 dollar gerechtskosten. (Bron: AP van 29.1.2000)